Првомајски проглас НСЗ Србије

Поштоване колегинице и колеге, запослени у здравственој делатности, уважене чланице и чланови Новог синдиката здравства Србије – пред нама је 1.мај. То је дан када се сви који живе од свог рада сећају чувених протеста у Чикагу маја 1886.г.
Сећамо се мученика чикашких првомајских протеста, који су стрељани и вешани зато што су тражили право на осмочасовно радно време, право да могу да преживе и достојанствено живе од свог рада, право да и радници буду поштована и уважавана људска бића – јер на својим плећима носе развој и добробит читавог света.

1.мај се у свету прославља на свим меридијанима али увек уз демонстрације и протесте. Првомајски празник пролази у Паризу, Атини, Берлину, Буенос Аиресу, Мексико Ситију, Њу Делхију…уз протесте, јер је изворни празник са далеког краја 19.века био протестни и борбени. Протествује се јер се присећамо и жртава које су пале за права која ми данас баштинимо. Једино у србији је задњих неколико деценија 1. мај постао празник за роштиљ и печење, који је потпуно изгубио свој првобитни смисао и своју изворну поруку.

Време је да се ствари промене. Време је заиста, јер србија данас све више личи на Чикаго 1886.год. Ово време неки зову „транзицијом“, а она заправо подразумева бесомучно дивљање и иживљавање неколицине пребогатих и премоћних над свима нама осталима. Време је да се ствари промене зато што за многе раднике у србији не важе права која су изборена крвљу толиких генерација мученика и толиким жртвама радничког покрета. Многи данас у србији раде и по 16 сати дневно, многи немају право на годишњи одмор и државни празник. Многе запослене жене су под претњом отказа ако само и помисле да рађају, многе мајке ће бити одбијене са конкурса за посао само зато што имају малу децу. Много људи у србији ради непријављено, без уплате пензионог и здравственог осигурања, а постоји и око 80.000 робова у србији – који сваки дан одлазе на посао, а годинама нису добили плату.

Ми који радимо у здравству изложени смо непрекидним експериментима ново-старих министара, опитним пројектима светске банке, етикетама типа „има превише запослених у здравству“ или „у здравство треба увести тржишни концепт“. Вероватно је на крају те приче коначни сценарио да запослених у здравству Србије треба да остане тако мало, да се болеснима омогући „демократско право“ да их умре тако много.

ЗАТО ПОЗИВАМО СВЕ ЗАПОСЛЕНЕ У ЗДРАВСТВУ СРБИЈЕ ДА СЕ ПРИКЉУЧЕ ПРВОМАЈСКОМ СИНДИКАЛНОМ ПРОТЕСТНОМ МИТИНГУ КОЈИ ПОЧИЊЕ НА ДАН НАШЕГ 1.МАЈА У 12. час. НА ТРГУ ДИМИТРИЈА ТУЦОВИЋА. ТОГ ДАНА У ПОДНЕ, УПРАВО НА ТОМ ТРГУ, МЕСТО ЈЕ ОКУПЉАЊА СВИХ ОНИХ КОЈИ У СРБИЈИ ЖИВЕ ОД СВОГ ЧЕСТИТОГ РАДА!

СВЕ КОЛЕГЕ ЗАЈЕДНО!

Уколико вам се свидео чланак поделите са пријатељима