Saopštenje za medije

ŠTRAJKAČKI ODBOR NSZ
39/11  – DEŽURNOM UREDNIKU

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE NOVOG SINDIKATA ZDRAVSTVA SRBIJE

Štrajkački odbor Novog sindikata zdravstva Srbije, na sednicama održanim 17. i 18.02.2011.god. usvojio je ovo saopštenje kojim obaveštava štampane i elektronske medije o stavovima i odlukama našeg Sindikata:

  1. Novi sindikat zdravstva Srbije stupa u štrajk dana 21.02.2011.god., međutim štrajk se neće efektivno sprovoditi obustavom rada, odnosno rad neće biti obustavljen u periodu od 21. do 28.02.2011.god.
  2. U periodu od 21. do 28.02.2011.god. Predsedništvo Novog sindikata zdravstva Srbije i Štrajkački odbor NSZ razmotriće predlog povećanja zarade u zdravstvenoj delatnosti od 13,6%, što predstavlja ponudu Ministarstva finansija od 16.02.2011.god. Takođe, vršićemo procenu toka i razvoja pregovora koji se vode sa državnim organima.
  3. Štrajkački odbor je naložio da sindikalne organizacije NSZ izvrše anketiranje članstva, sa osnovnim pitanjem da li članstvo NSZ smatra da je uvećanje zarade u ukupnom iznosu 13,6% (u toku 2011.god.) prihvatljivo ili nije prihvatljivo.
  4. Štrajkački odbor napominje da postoje nedorečenosti i nejasnoće u vezi najave štrajka upozorenja u zdravstvenoj delatnosti, pogotovu kada se on uporedi sa odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Naime, čl. 11. Zakona o štrajku uvodi obavezu da se štrajk u zdravstvenoj delatnosti najavi poslodavcu, osnivaču, nadležnom državnom organu i nadležnom organu lokalne samouprave najdocnije 10 dana pre početka štrajka. Imajući u vidu nedovršen prenos osnivačkih prava nad zdravstvenim ustanovama sa Republike Srbije na teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, u ovom momentu veoma je teško utvrditi ko je ”aktuelni” osnivač zdravstvene ustanove u kojoj naše članstvo želi da stupi u zakoniti štrajk. Isti slučaj je i sa najavom štrajka teritorijalnoj autonomiji i lokalnoj samoupravi, jer zbog nesprovođenja drugih posebnih zakona u mnogim slučajevima je veoma teško ustanoviti ko je nadležan organ lokalne samouprave. Ovo je Novom sindikatu zdravstva Srbije stvorilo ogromne poteškoće, te smo zbog nedorečenosti zakona ili zbog činjenice da određene odredbe nekih posebnih zakona nisu sprovedene u delo, za pojedine zdravstvene ustanove koje žele da stupe u štrajk morali da izvršimo prijavu kod 6 različitih organa državne uprave, teritorijalne autonomije ili lokalne samouprave!
  5. Najkasnije do petka 25.02.2011.god. Predsedništvo NSZ i Štrajkački odbor će doneti odluku da li će Novi sindikat zdravstva Srbije stupiti u efektivni štrajk sa obustavom rada (u skladu sa Zakonom o štrajku) u ponedeljak 28.02.2011.god.

U Beogradu, 18.02.2011.god. Mirjana Baucal s.r.
Predsednik Štrajkačkog odbora NSZ

Ukoliko vam se svideo članak podelite sa prijateljima