ČESTITAMO 1. MAJ NAJPLEMENITIJOJ PROFESIJI! ZA SVE NAŠE LJUDE !

Poštovane  sindikalne  koleginice i kolege, uvaženi članovi  Novog sindikata,

uprkos činjenici da se nalazimo u situaciji bez presedana u poslednjih više od stotinu godina, uprkos modernoj civilizaciji koja je gotovo paralisana pandemijom, uprkos stvarnosti u kojoj su napadnuti naše zdravlje i bezbednost, naše porodice i naši najbliži, naše socijalne vrednosti i naš slobodan način života, baš uprkos svetu – baš i pored svega, dozvolite da našem članstvu, svim zaposlenima u zdravstvu, svim ljudima koji žive od svog čestitog rada i vama, poštovani sindikalni saborci, čestitam 1. maj – naš praznik.

Snažno odjekuju prvomajski principi u ovim teškim vremenima. Ne, nisu u ovim dramatičnim časovima ni za čovečanstvo, ni za svakoga od nas, nisu korisni i važni ni prebogati bankari i investitori, veletrgovci zla, nadobudni tajkuni i profiteri, oholi multimilijarderi, izvikani pripadnici ”džet-seta” i ”političkih elita”, silikonske starlete i medijski magnati… Oni su u ovoj spirali kataklizme pobegli u bunkere svojih vila i palata, ili svojim neodmerenim i paranoičnim potezima nanose štetu i predstavljaju teret – što je i inače njihova uloga u dekadentnom i surovom svetu koji su napravili. ”Pobednici tranzicije” i njihove ”političke elite”, glasnogovornici ”tržišnog fundamentalizma” su štetni paraziti i to svoje pravo lice su sada, čak i iza zaštitnih maski, jasno pokazali.

Danas, ovde i sada, u kovitlacu opšte katastrofe, drugi su pokazali da su heroji naših dana, da su nada, da donose spas, da titanski nose muke ljudskog roda na svojim plećima. To su naše medicinske sestre iz beskonačno dugih smena u intenzivnim negama i respiratornim jedinicama, skrhane teretom svog odgovornog posla, težinom skafandera i pogledima kroz zamagljene vizire. Sestre, čiji svaki dan i svaka noć odjekuju kao oda borbe za ljudske živote, dok su i one same ugrožene senkom sveprisutne smrti. Infektolozi, anesteziolozi, pulmolozi, intenzivisti, koji po mesec dana ne znaju ni za šta drugo nego za svoje bolesnike i svoje neprospavane noći, koji nedeljama nisu videli svoje porodice. Lekari i medicinski tehničari iz ekipa hitne pomoći, sa hitnih prijema i trijažnih ambulanti, kojima svaki poziv, intervencija, prijem pacijenta, predstavlja odlazak u nepoznato, skok u zonu rizika.  Virusolozi, laboranti, epidemiolozi, biohemičari, radiolozi, radiološki tehničari, na koje se svalio teret hiljada, hiljada i hiljada dijagnostičkih postupaka dnevno, od kojih svako očekuje istinu o svom zdravlju ili svojoj bolesti. Izabrani lekari koji moraju da nastave da se staraju o svojim pacijentima, jer bez njih i njihovog rada mnogo bolesnika ne bi na vreme bilo pregledano i lečeno, a druge bolesti i stanja – čak i u pandemiji Covid-19 – odnose svakog dana više ljudskih života nego zlokobni SARS-Cov-2 virus. A tek mnogobrojne sestre i zdravstveni tehničari, iz bolnica, poliklinika, ambulanti koje se nikada nisu bavile infektivnim bolestima, koji su preko noći postali dragocena pomoć i kadrovsko pojačanje u specijalizovanim bolnicama za bolesne od novog korona virusa. Ili, naše spremačice, koje svoj važan posao obavljaju na infektivnim odeljenjima, intenzivnim i poluintenzivnim negama, ”kovid” bolnicama, hitnim prijemima, gde su izložene direktnom i neposrednom riziku od kontaminacije i infekcije. Zatim, vozači sanitetskih vozila, tehničari za medicinsku opremu i instalacije, toliko izuzetnih ljudi, moglo bi se satima nabrajati…

Vi ste heroji naših dana i vi ste nada čovečanstva u pandemijskoj katastrofi. Vi se računate, vi vredite, vi ste najbolji, vi ste naš ponos. Samo znajte, vi ste to uvek i bili, vi ste najbolji deo svake zajednice, samo je trebalo da nastupi katastrofa biblijskih razmera, da to postane tako jasno i očigledno, da se rasprše magle i iluzije, a istina zasija kao sunce.

VAMA, NAJVREDNIJIMA, NAJBOLJIMA I NAJPLEMENITIJIMA, ČESTITAMO NAŠ PRAZNIK 1. MAJ !

 

U  Beogradu, 1. maja 2020.god.

Živorad   Mrkić
predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije

Ukoliko vam se svideo članak podelite sa prijateljima