ЗАКОН О РАДУ НА ДОРАДИ…КОРАК ПРЕМА РАЗУМУ?

ЗАКОН О РАДУ НА ДОРАДИ…КОРАК ПРЕМА РАЗУМУ ?

Само полако, ово је тек прва рунда…

Сви сте већ чули да је у понедељак 20. јануара одржана седница колегијума Социјално – економског савета РС. О резултатима ове седнице јавност су обавестили премијер Ивица Дачић и први потпредседник Владе Александар Вучић.

Дакле, према ономе што је изјављено, нацрт измена и допуна Закона о раду (‘Радуловићев Закон’) иде на дораду.

Формира се поседна мултипартитна радна група (Влада, синдикати и послодавци – ‘газде’) која треба да дође до таквог текста Закона о раду који би био прихватљив за све, који би представљао друштвени консензус у вези овог важног друштвеног питања. Па, онда даље…

Да ли је ово нека почетна победа ? Тешко је рећи…

Добили смо прву рунду против помахниталог Саше Радуловића, министра привреде, који је са оним исколаченим очима и избезумљеним лицем упорно заговарао свој пројекат Закона о робовима и робовласницима – односно Закона о раду кроз искривљену и потпуно напуклу визуру сопствене свести.

‘Радуловићев закон’ је био сраман акт, потпуно супротан било којој цивилизацијској норми савременог света, закон који би запослене претворио у напаћене надничаре, избезумљене мученике који би се борили ‘за дан и комад’, без икакве социјалне сигурности за себе и чланове својих породица. Закон би био одвратно и немилосрдно чудовиште најгорих концепција неолибералног капитализма, а последице његовог усвајања би биле погубне.

Вероватно у Влади РС има људи који су разумнији од Радуловића или који нису пуки експоненти политике страног мултинационалног капитала, што министар Радуловић јесте. Радуловић – човек са домаћим задатком ‘Стечајни управник Србије’.

Свеједно, једну поуку можемо извући:
ВРЕДИ СЕ БОРИТИ !
Тако смо добили прву рунду. Иначе, по ‘плану и програму’ Министарства привреде, нови Закон је још од 31.12.2013.год. МОРАО да буде у Скупштинској процедури, а до краја јануара 2014.год. је МОРАО да буде усвојен !

УСС ‘Слога’ – Нови синдикат здравства Србије, је поносан на чињеницу да смо учествовали у свим активностима, манифестацијама и протестима против новог Закона о раду, у онима које смо сами организовали, које су организовали Удружени синдикати Србије ‘СЛОГА’ и Српски синдикални фронт, укључујући и величанствени протест ‘РАДНИК НИЈЕ РОБ !’ 10.12.2013.год.

Пошто смо свесни да је добијена САМО прва рунда у бокс-мечу који их има барем 12, Нови синдикат здравства Србије је потпуно спреман да настави са синдикалном борбом до победе. Победа нема алтернативу !

Пратићемо рад и те ‘радне групе’, како напредује социјални дијалог, да ли се заиста нешто побољшава и суштински унапређује у односу на ‘Радуловићев закон’. Ако не буде било искреног напретка, ако је ово само још једна ‘димна завеса, тројански коњ…’, ето Новог синдиката здравства поново у борби !

ВРЕДИ СЕ БОРИТИ ! – то је поука из прве рунде.

HASTA LA VICTORIA SIEMPRE  – ХАЈДЕ ДА ПОБЕДИМО ЗАУВЕК !

Живорад Мркић, председник
УСС ‘Слога’ – Нови синдикат здравства Србије — Зељко Веселиновиц.

Уколико вам се свидео чланак поделите са пријатељима