ХРИСТОС  ВОСКРЕСЕ!  ВАИСТИНУ  ВОСКРЕСЕ!

Поштоване  синдикалне  колегинице  и  колеге,

васкршње празнике ове године дочекујемо у условима  који су готово без преседана, када је новија историја у питању, у условима пандемије изазване новим корона вирусом.

Само они заиста малобројни који имају више од сто година живота, били су у рођени  у време сличне пошасти – пандемије ”шпанске грознице” 1918. године. Изазов кроз који пролазимо, за који нико не може са сигурношћу рећи колико ће трајати, да ли ће имати ”реп епидемије”, да ли ће се значајно повући у току лета, да ли ће нам се вратити наредне јесени… све то представља искушење за све нас, за цели људски род.

Да ли смо постали сувише охоли, грамзиви, себични, неувиђајни, да ли смо своје баналне интересе фаворизовали у односу на опште добро, да ли смо постали дрски и са ниподаштавањем се односили према ближњима, природи, планети, човечанству?

Ако јесмо, сада плаћамо скупу цену.

С друге стране, ово је време провере и генерацијског испита за све професионалце запослене у здравству. Да, много тога је на испиту и проби: наша хуманост, храброст, професионална етика, знање и стручност, одлучност, самопрегор, лични дигнитет…

Ово је време када ће пасти све маске и копрене ирационалног, време када ће свако од нас спознати и показати другима свој прави лик. Колегинице и колеге, запослени у здравственом систему наше земље, верујемо да ће наше покољење показати лик који ће бити на част нашим прецима, а на понос нашим потомцима.

Иде нам празник, Богу хвала, Васкрс је! Нека овај Васкрс, лета Господњег 2020., васкрсне и у нама оно што је најбоље: човекољубље, племенитост, одговорност, савест,  пожртвовање, саосећање са ближњим својим,  покајање, љубав, веру, наду. Да са Васкрслим Христом васкрсне и суштина наше људске природе, оно што је добро и племенито у нама, оно што нас чини људским бићима, достојним, посебним и вредним. У нади у долазак бољих дана, уз жељу да оболели што пре оздраве, а да здрави остану и добро и здраво, дозволите да вас поздравимо највеличанственијим поздравом:

ХРИСТОС  ВОСКРЕСЕ !  ВАИСТИНУ  ВОСКРЕСЕ !

за Председништво Новог синдиката здравства Србије

Живорад  Мркић, председник НСЗ

У  Београду, 18.04.2020.год.

Уколико вам се свидео чланак поделите са пријатељима