Окружница председника Новог синдиката здравства Србије од 03.11.2020. године

Поштоване  синдикалне  колегинице  и  колеге,

у овом времену, које је за нашу генерацију без преседана, дозволите да пре свега пожелим добро здравље, породичну срећу и душевни мир вама, члановима ваших породица и вашим ближњима. Ова времена нас уче, на један груб начин, да се поново сетимо оних најважнијих и најелементарнијих вредности, које иначе знамо да заборавимо. Овим искреним жељама се придружују у потпредседници нашег Синдиката, др Драгица Јанков Видачић и Мирослав Цветковић.

Претешко је бреме обавеза, радних напора и професионалне одговорности на запосленима у здравству. Већ осам месеци, запослени у јавном здравственом систему Републике Србије представљају прву и одлучујућу линију одбране од пандемије заразне болести COVID-19. Због изузетног терета борбе за излечење и живот оболелих, која је праћена новим изазовима, великим напорима на послу и значајним ризицима по сопствено здравље, јављају се знаци исцрпљености, тешког премора и психичког оптерећења код запослених који раде са пацијентима оболелим од новог корона вируса. У суштини, пред ове наше колегинице и колеге су постављени задаци који су, готово, у зони немогућег. И у нашим редовима имамо све више инфицираних SARS-Cov-2 вирусом, нажалост имамо и оних који су положили живот у овој борби. Здравствени радници у Србији су на ивици издржљивости, заправо – та ивица је пређена! Само надљудски напори и невероватна посвећеност запослених омогућава да јавни здравствени систем функционише. Издржавамо оно што ни челик не би могао, али се и на запосленима у здравству виде очити и недвосмислени знаци ”замора материјала”.

Међутим, и запослени у такозваним ”нон-ковид установама” (ко може сигурно тврдити да је неко одељење, служба, установа ”нон-ковид”?), суочени су са изазовом и очекивањем да надокнаде све оно што је, у дијагностичком и терапијском смислу, пропуштено код већине наших пацијената, оних који нису оболели од COVID-19. И то је задатак који је сувише захтеван за здравствене раднике. Такође, зараза веома лако може да продре и у ове установе, угрожавајући и наше пацијенте и запослене.

Као на неком сулудом возу-тобогану, некаквом ”ролеркостеру”, епидемија се вртоглаво уздиже на нови, трећи стрми врх, који у целој Европи има експоненцијалну кривуљу. То се сада дешава и у нашој земљи.

Заштитимо запослене у здравству, заштитимо наше чланство, то је сада највећа обавеза Новог синдиката здравства. Тиме штитимо оне који су заштиту и поштовање заслужили. Тиме штитимо и здравствени систем и безбедност наших пацијената. Будимо активни, као и увек, али и далеко више од тога. Пратимо и будимо упознати са проблемима везаним за безбедност запослених у нашим установама. Трудимо се да све епидемиолошке мере буду испоштоване. Водимо рачуна да запослени буду снабдевени одговарајућим личним заштитним средствима, да се спроводе организационо-техничке мере, да се мере просторне организације извршавају, да се поштују правила одвојености зона и просторија, да се спроводи дезинфекција и стерилизација. Снажно и недвосмислено захтевајмо од директора и управа здравствених установа да спроводе све прописане мере и поштују своје законом утврђене обавезе.

Нови синдикат здравства не сме дозволити да се крше права запослених у здравству, поготову не у овом тренутку. Не сме нико да угрожава и крши права запослених у здравству, дакле оних запослених који су се у овој ситуацији глобалне катастрофе показали у најбољем светлу.

Заиста, не можемо допустити било какву неправду према запосленима у здравству, према нашем чланству. Дакле, не можемо дозволити појаве неиздрживог радног ангажовања, недовољног броја запослених, неплаћања прековременог рада, неправди и неправилности приликом исплата стимулација запосленима, ангажовању увек истих запослених на најтежим пословима са оболелима од новог корона вируса, неисплаћивања накнаде зараде запосленима који су били у изолацији због експонираности новом корона вирусу…Оваква поступања и однос према запосленима од стране директора и управа здравствених  установа не смеју се толерисати, а наш Синдикат има дужност да реагује и спречи ове и сличне облике незаконитог и неприхватљивог поступања.

Поново истичемо да Нови синдикат здравства Србије стоји на располагању нашем чланству увек, а поготово у случајевима када дође до угрожавања права нашег чланства, као и у ситуацијама када постоји излагање запослених превеликом ризику на раду, појавама угрожавања здравља и безбедност запослених, као и у случајевима злостављања на раду, узнемиравања или дискриминације. Канцеларија Новог синдиката здравства ради са чланством  сваког радног дана од 08:00-14:00 часова, а као што вам је познато телефон канцеларије је (011) 3612-588, електронска пошта је: novisindikatzdravstva@gmail.com. Дежурни телефон за хитну синдикалну заштиту и правну помоћ је: 064/13 57 083, а доступан је сваког дана од 08:00-20:00 час.

Снажно апелујем на руководства свих синдикалних организација НСЗ,  да се истрајно и одлучно боре за права нашег чланства и не дозволе противправне радње управа здравствених установа. У ситуацији када се од запослених у здравству очекује изузетно пожртвовање, огромно радно ангажовање и излагање директним ризицима по здравље и живот, нико нема право да ове запослене злоставља, узнемирава, дискриминише или додатно угрожава њихову безбедност.

Имајући у виду да су, из већег броја синдикалних организација, стигле притужбе да постоје значајне неправилности и неправде приликом исплате стимулација запосленима, као и приликом исплате боловања у износу од 100% просечне плате запосленима који су били у самоизолацији, у прилогу вам поново достављамо допис министра здравља у вези стимулација (из кога се види да послодавац треба да има општи акт, којим се уређује исплата стимулација), као и анекс бр. 1. Посебног колективног уговора (мада смо уверени да га већ имате).

У свим ситуацијама када је синдикалним организацијама НСЗ, или нашем чланству, потребна помоћ, подршка или интервенција централе Новог синдиката здравства, молимо вас да нас без одлагања контактирате, како би смо могли да вам пружимо адекватну помоћ и заштиту.

Синдикални  поздрав, са солидарношћу!

У  Београду, 03.11.2020.год.

Живорад  Мркић  с.р.
председник  Новог  синдиката здравства Србије

Уколико вам се свидео чланак поделите са пријатељима