Саопштење за медије поводом штрајка упозорења НСЗ “Звездара”

Нови синдикат КБЦ”Звездара” заказао је штрајк упозорења за 14.03.2012.г. са почетком у 12 часова на платоу испред зграде управе КБЦ”Звездара” ул. Димитрија Туцовића 161. Захтеви запослених су: пуно поштовање Закона од стране Управе КБЦ”Звездара”, правична расподела сопствених средстава и 10% стимулације за све запослене.

Три године покушавамо да Директору доц др Александру Милошевићу и његовом стручним службама укажемо на незаконит и нестручан рад, као и на нерационално и ненаменско трошење средстава како самог Центра тако и средстава Републичког фонда за здравствено осигурање. Директор не да није реаговао на нашу аргументацију и прихватио је као утемељену и добронамерну већ је дозволио да се тешко стање додатно погорша. Директор је створио културу тајновитости рада Правне и Економске службе и самим тим ослабио могућност контроле истих служби, чиме је створио идеалан простор за раст корупције и расипништва.У КБЦ”Звездара” не постоји служба Унутрашње контороле и самим тим несавесан и нестурчан рад Економске и Правне службе нема ко да контролише.Чак и најосновније податке о Центру морали смо да потражујемо од Повереника за информације од јавног значаја.

Као резултат тајновитости рада дошли смо до тога да постоје појединци такозвани чувари тајни који су најплаћенија категорија у Центру. Тако је могуће да једна особа за коју се из РФЗО месечно издваја 32.000,00 динара у истом месецу на конту свог рачуна добије 200.000,00 динара.Дешава се да коефицијенти за исплату зарада нису усаглашени са Уредбом за исплату зарада запослених у јавним службама.Тако постоје они који су награђени већим кофицијентом док постоје и они који су оштећени и додељен им је мањи коефицијент за исплату зарада.

Нашем Центру је у фебруару судским путем са рачуна скинуто 7.000.000,00 динара за неки мистериозни кечап, а ускоро на наплату стижу још два судска спора у висини од 5.000.000,00 динара и 2.000.000,00 динара.Коме је у интересу да имамо толико судских спорова и ко је одговоран за толике судске спорове

У Центру се крше сви закони,уредбе и прописи које је усвојила Влада Републике Србије и ресорно Министарство.Запосленима се прети отказом , спроводе се назаконити дисциплински поступци и доносе се неоснована упозорења пред отказ.Лоша кадровска политика довела нас је дотле да немамо довољно хигијеничарки , сервирки и медицинских сестара.

Као млад синдикални покрет који се превасходно бори знањем, упорношћу и истрајношћу сматрамо да све што се дешава у КБЦ”Звездара” иде на штету како запослених и самог Центра тако и на штету наших пацијената. Сматрамо да најгори могући став који можемо да заузмемо је да будемо равнодушни и да кажемо ”шта ми ту можемо”. Не ми смо решили да се побунимо против несавесног и неодговорног руководства и да најширу јавност упознамо са неправилностима којих има и превише у нашем Центру.
Овим путем Вас позивамо да 14.03.2012.г. испратите штрајк упозорења Новог синдиката КБЦ”Звездара”.
У Београду,13.03..2012.год. Председник Новог синдиката КБЦ ”Звездара”

С поштовањем ,
Мирослав Цветковић
Контакт телефон 064/302-63-53

Уколико вам се свидео чланак поделите са пријатељима