Кадрови у јавном здравственом систему ТРЕБА ЛИ ДА НЕСТАНЕМО !?

Када сагледамо кадровску катастрофу епских размера у јавном здравственом систему, лако је доћи до закључака да је до ове пошасти довела политика ресорног министарства и политичког естаблишмента у целини, са њиховом генералном стратегијом да обичан, честити грађанин треба да плати целокупну цену ”буџетске консолидације” и ”окончања структурних реформи”.

Али, постоји и одговорност нас као професије, имајући у виду неверероватну пасивност коју смо ми запослени у здравству показали према сопственој судбини и социјалном опстанку наших породица.

Вапаји оних који су схватали да ћемо бити потпуно уништени професионално, социјално, породично, здравствено, били су глас ”вапијућег у пустињи”, а и они који су их чули запушили су уши, погли главе преплављене страхом и понижењем, наставили да трпе.

Сада је дошао на ред ”ЗАКОН О ЗАПОСЛЕНИМ У ЈАВНИМ СЛУЖБАМА”, који ће здравствене раднике изопштити из уставно – правног система, претварајући нас у заточенике ”лекс специјалиса”. На нас ће се односити предвиђени ”специјални закончићи” који ће се односити само на нас запослене у здравству, а Министарство здравља ће постати ”Пашалук за здравље” који ће имати своје посебне прописе и акте, којим ће се озаконити и легализовати сурова експлоатација, мизерне зараде, недостатак кадрова, изгарање на раду и непрестано злостављање запослених у јавном здравственом систему. 

Колегинице и колеге, или ћемо наступити СВИ, ЗАЈЕДНО И СЛОЖНО, без обзира на припадност некој посебној групацији, струковном удружењу, синдикату, комори, организацији, ЗАЈЕДНО И СА ЈАСНИМ СТАВОВИМА, или ћемо имати само две опције: бити роб на радном месту или ”побећи негде, далеко, што даље…” . Одлука је на нама.                                         

ПОКРЕНИ СЕ, ПРОФЕСИЈО ! 

КОНТАКТИ ЗА КООРДИНАЦИЈУ ЗАЈЕДНИЧКИХ АКТИВНОСТИ:

novisindikatzdravstva@gmail.com; tel./fax (011) 3612-588; 064/13 57 083

Уколико вам се свидео чланак поделите са пријатељима