ЦРНО НАМ СЕ ПИШЕ ? НЕ МОРА ДА ЗНАЧИ… ТО ЈЕ ПИТАЊЕ ЉУДСКОГ ДОСТОЈАНСТВА И ХРАБРОСТИ

ЦРНО НАМ СЕ ПИШЕ ? НЕ МОРА ДА ЗНАЧИ…
ТО ЈЕ ПИТАЊЕ ЉУДСКОГ ДОСТОЈАНСТВА И ХРАБРОСТИ

Мислим да је запосленима у јавном здравственом систему Србије све јасно…
Имали смо довољно времена да сагледамо ситуацију, поруке из политичких кампања су биле јасне и недвосмислене, а медијске звезде ових дана су преставници Међународног монетарног фонда, ”експерти” Светске банке, насмејани представници Удружења послодаваца Србије, ”успешни привредници” и ”приватни предузетници”, економски аналитичари најљигавијег плаћеничког соја, зајапурени заговорници неолибералног капитализма – који о овом оронулом концепту причају као о религији, усијаних очију и прозуклог гласа.

Све у свему, запосленима у јавним здравственим установама се црно пише.

Нисам рекао ништа ново. Смањиће број запослених, смањиће нам зараде (на неколико начина то већ јесу урадили…), навалиће на нас још више посла, онемогућиће нас да ваљано обављамо своје радне дужности, повећаће се притисак и иживљавање над запосленима, претешко ће бити колегама који раде на ”одређено време”, издвојиће из здравствених установа обезбеђење, одражавање хигијене, техничке послове, снабдевање и поделу хране, можда и рачуноводство… И ово је познато, дакле црно нам се пише.

Нови синдикат здравства Србије је, баш као и ви – драги наши чланови и све колеге запослене у здравству, одавно упозоравао на овакав развој ситуације, на тешке изазове и апокалиптичке последице по нас, запослене у јавном здравственом систему, егзистенцију и опстанак наших породица, право да се живи без страха, без лупања приватних судских извршитеља на наша врата уз асистенцију полиције, сече струје и деце за коју нисмо могли да купимо нову обућу…

Нови синдикат здравства упорно покушава да организује, не само са нашим чланством – већ са свим запосленима у здравству Србије, акцију и отпор, јер само акцијом и отпором можемо спречити, или ограничити, или ублажити… последице ”реформи” које се ваљају према нама.

Међутим, акцију може да ОРГАНИЗУЈЕ руководство Синдиката, може и да је поведе и да руководство наступа у првим редовима. Али, АКЦИЈУ (ПРОТЕСТ, ПЕРФОРМАНС, ШТРАЈК…) може да ИЗНЕСЕ и учини је успешном само чланство, ЈЕР СИНДИКАТ ЧИНИ ЧЛАНСТВО. Руководство је тренутна поставка, људи данас изабрани, а у будућности замењени новима… Једина релевантна константа Синдиката је ЧЛАНСТВО. ЧЛАНСТВО ЈЕ, ЗАПРАВО, СИНДИКАТ.

У здравству Србије, у последње време, се запатило доста страха, дрхтања пред неким мизерним начелницима и шефовима, стрепње и зебње, забезекнутости и паничног подаништва, ”шлихтања” и ”увлачења” директорчићима и њиховим секретарицама, цинкарења колеге свог ближњег и свакаквог другог понашања недостојног човека и здравственог професионалца, дакле јуначки смо ”напунили гаће”. Са таквом ”војском” се не иде у бој (”Идемо у рат да се бијете !” – то није синтагма Новог синдиката здравства).

Да скратим: будимо поштени према себи самима. Имамо ли у себи она основна осећања ЉУДСКОГ ДОСТОЈАНСТВА И ХРАБРОСТИ, која су неопходна да Нови синдикат здравства Србије ПРЕЛОМИ И ДОНЕСЕ ОДЛУКУ О СТУПАЊУ У АКЦИЈУ НА ЦЕЛОЈ ТЕРИТОРИЈИ НАШЕ ЗЕМЉЕ !?

Не очекујемо да лајкујете овај текст, молимо вас за искрене одговоре.

Ово питање ћемо поставити нашем чланству у свим синдикалним организацијама очи у очи, јер ово су преозбиљне ствари, а ми смо озбиљни људи. А озбиљни људи знају значење речи људско достојанство и храброст.
То нас и чини људима, то нас разликује од гмизаваца и амеба…

Уколико вам се свидео чланак поделите са пријатељима