BELI MANTILI POD VISOKIM RIZIKOM

Na svom radnom mestu, u Domu zdravlja Šabac, danas je nastradala naša koleginica medicinska sestra. Organi istrage i mediji u ovom momentu još uvek nisu objavili njeno ime i prezime. Znamo samo da je ubijena na najsuroviji način, nožem, svirepo i bezobzirno. U ovom trenutku možemo samo da izrazimo svoju preneraženost zbog surovosti ove tragedije i svoje saučešće unesrećenoj porodici naše koleginice.

Ovaj tragičan događaj po ko zna koji put otvara pitanje bezbednosti zaposlenih u zdravstvenoj delatnosti u našoj zemlji. Sada će verovatno političari, kriminolozi, psiholozi i drugi stručnjaci davati stručne ocene ovog surovog događaja i po ko zna koji put prepričavati šta je sve trebalo da se uradi a nije, dok protok vremena i društvena apatija ovu tragediju ne smesti u brzi zaborav. A onda će se, neminovno, desiti nova ili još gora tragedija, jer ništa neće biti preduzeto.

Mi smo uvek kao profesionalci isticali da smo fizički i psihički ugroženi na svojim radnim mestima, da se fizičke povrede i verbalni ataci na zdravstvene radnike više i ne objavljuju u medijima, jer ih je toliko mnogo da to više nisu vesti. S druge strane, mere koje treba preduzeti su poznate i u svetu se primenjuju: fizičko obezbeđenje, dovoljan broj radnika službe obezbeđenja, panik tasteri, video nadzor, obuka zdravstvenog osoblja za smirivanje agresivnih situacija, adekvatnu komunikaciju i ponašanje u ovakvim situacijama, stalno ponavljan zahtev struke za statusom službenog lica…

Apelujemo na Vladu Republike Srbije, Ministarstvo zdravlja, lokalne samouprave i druge osnivače zdravstvenih ustanova da napokon prihvate predloge i inicijative struke i praksu koja već postoji u mnogim savremenim zemljama sveta kada je u pitanju telesna i psihička bezbednost zaposlenih u zdravstvenim ustanovama. U protivnom nastavićemo da brojimo ubijene na radnom mestu, a modrice, uboje, prelome i psovke u ovoj zemlji više niko i ne broji.

Takođe, pozivamo sve koleginice i kolege zaposlene u zdravstvu da shvatimo da je davno prošlo krajnje vreme da nastupimo zajednički kao profesija i primoramo one koji su odgovorni da našu bezbednost shvate ozbiljno.

Ukoliko vam se svideo članak podelite sa prijateljima