КОНФЕРЕНЦИЈУ ЗА МЕДИЈЕ НОВОГ СИНДИКАТА ЗДРАВСТВА СРБИЈЕ ЗДРАВСТВО СРБИЈЕ: КАДРОВСКА КЛИНИЧКА СМРТ

Јавни здравствени систем у Републици Србији се убрзано урушава.

Додуше, биће нових сала за катетеризацију. Изградиће се или реновирати нове операционе сале и сале за дневну хирургију…. и биће нових магнетних резонанци, ПЕТ скенера, ангиографа, доплер – ултразвучних кабинета…биће и солидних простора за лапароскопску хирургију, интервентну радиологију и кардиологију…биће нових зидова и зидина… биће нових торњева и фасада…биће, на жалост, и много пацијената на листама чекања живих, а и оних који трагично нису дочекали дијагностику, терапију, операцију, интервенцију…

Јер неће имати ко да ради. Неће имати ко да нас лечи, збрињава, негује. Неће бити људи.

Већ у овом тренутку здравственим установама недостаје особље од лекара специјалиста, преко медицинских сестара и здравствених техничара, до спремачица и сервирки. Нема довољно иновативних и савремених лекова. Тендерске набавке нам у болнице уносе лекове и медицински материјал најлошијег квалитета, као и дезинфекциона средства која не уништавају најновије и најопасније сојеве болничких микроорганизама. Тако су здравствене установе у Србији постале прљави и запуштени „хошпитаљи“, легло заразе и болничких инфекција, где пацијенти дођу да се излече од једне болести а скончају од сасвим друге, оне које су добили у самој болници.

Оно мало здравственог особља што је остало у болницама пада с ногу од посла, потпуно је ментално и психички исцрпљено због обима и количине посла који треба да обаве, а уз то трпе „пресинг“ и мобинг од стране политички постављених директора и начелника.

Уз све ове акутне проблеме, које плаћамо људским животима, Министарство здравља је решило да се бави великим грађевинским радовима, зидовима од метала и стакла и високим торњевима, потпуно презирући чињеницу да у међувремену губимо људе, како пацијенте тако и здравствено особље.

Готово хиљаду лекара, међу њима много специјалиста и субспецијалиста годишње напусти Србију. Око 800 медицинских сестара, искусних, оспособљених за рад у интензивним негама, респираторним центрима, хитној медицинској помоћи, инструментарки, анестетичара, прекаљених и оспособљених, одлази из Србије сваке године.

Све ово, као и други тешки и акутни проблеми здравства Србије биће теме конференције за медије Новог синдиката здравства Србије која се одржава у четвртак, 09.02.2017.године са почетком у 12. часова у Медија центру, Теразије бр.3, Београд.

Живорад  Мркић с.р.
председник  Новог  синдиката  здравства  Србије