КОНФЕРЕНЦИЈУ ЗА МЕДИЈЕ НОВОГ СИНДИКАТА ЗДРАВСТВА СРБИЈЕ ЗДРАВСТВО СРБИЈЕ: КАДРОВСКА КЛИНИЧКА СМРТ

Јавни здравствени систем у Републици Србији се убрзано урушава.

Додуше, биће нових сала за катетеризацију. Изградиће се или реновирати нове операционе сале и сале за дневну хирургију…. и биће нових магнетних резонанци, ПЕТ скенера, ангиографа, доплер – ултразвучних кабинета…биће и солидних простора за лапароскопску хирургију, интервентну радиологију и кардиологију…биће нових зидова и зидина… биће нових торњева и фасада…биће, на жалост, и много пацијената на листама чекања живих, а и оних који трагично нису дочекали дијагностику, терапију, операцију, интервенцију…

Јер неће имати ко да ради. Неће имати ко да нас лечи, збрињава, негује. Неће бити људи.

Већ у овом тренутку здравственим установама недостаје особље од лекара специјалиста, преко медицинских сестара и здравствених техничара, до спремачица и сервирки. Нема довољно иновативних и савремених лекова. Тендерске набавке нам у болнице уносе лекове и медицински материјал најлошијег квалитета, као и дезинфекциона средства која не уништавају најновије и најопасније сојеве болничких микроорганизама. Тако су здравствене установе у Србији постале прљави и запуштени „хошпитаљи“, легло заразе и болничких инфекција, где пацијенти дођу да се излече од једне болести а скончају од сасвим друге, оне које су добили у самој болници.

Оно мало здравственог особља што је остало у болницама пада с ногу од посла, потпуно је ментално и психички исцрпљено због обима и количине посла који треба да обаве, а уз то трпе „пресинг“ и мобинг од стране политички постављених директора и начелника.

Уз све ове акутне проблеме, које плаћамо људским животима, Министарство здравља је решило да се бави великим грађевинским радовима, зидовима од метала и стакла и високим торњевима, потпуно презирући чињеницу да у међувремену губимо људе, како пацијенте тако и здравствено особље.

Готово хиљаду лекара, међу њима много специјалиста и субспецијалиста годишње напусти Србију. Око 800 медицинских сестара, искусних, оспособљених за рад у интензивним негама, респираторним центрима, хитној медицинској помоћи, инструментарки, анестетичара, прекаљених и оспособљених, одлази из Србије сваке године.

Све ово, као и други тешки и акутни проблеми здравства Србије биће теме конференције за медије Новог синдиката здравства Србије која се одржава у четвртак, 09.02.2017.године са почетком у 12. часова у Медија центру, Теразије бр.3, Београд.

Живорад  Мркић с.р.
председник  Новог  синдиката  здравства  Србије

Уколико вам се свидео чланак поделите са пријатељима

Živorad Mrkić

Živorad Mrkić

Председник Новог синдиката здравства Србије

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *