ВРЕМЕ ДОГОВОРА И ВРЕМЕ БОРБЕ – ОТВОРЕНА СКУПШТИНА ЗДРАВСТВЕНИХ РАДНИКА

ВРЕМЕ ДОГОВОРА И ВРЕМЕ БОРБЕ – ОТВОРЕНА СКУПШТИНА ЗДРАВСТВЕНИХ РАДНИКА

Поштоване колегинице и колеге, запослени у здравству, свих професија, свих нивоа и степена образовања, браћо и сестре у беди, невољи, сиромаштву, понижењу, патњи… Време је. И није време.
Није време за сузе, жалопојке, нарицање, тужбалице, запомагање, депресију, тлапње над проклетом и урокљивом судбином, усудом, несрећом и суновратом у којима смо се затекли као професионалци, здравствени радници, запослени у здравству Србије.
Није време за тужбалице, јер смо их искукали светлосне године у дужину и мегатоне у тежини. Није време за нарицање, јер смо исплакали море суза над нашим худим и чемерним судбинама, дошла слана течност до носева и уста. Подавићемо се!

Није време ни за међусобна оптуживања, свађе, неразумевање, неслогу, саможивост, несолидарност, јер је то слабост наше професионалне групације која може проузроковати да сами себе победимо.
Није време ни за поделе, струковне, сталешке, ускопрофесионалне, политичке, групацијске, синдикалне.
А, време је. Прво да се групишемо у две, само две групе.

Прву групу чини велика већина нас, запослених у здравству. Група се зове једноставно: МИ, ЧЕСТИТИ ЗДРАВСТВЕНИ РАДНИЦИ. Ми носимо здравствени систем на својим болесним и уморним плећима. Ми лечимо и негујемо овај болесни, несрећни, погубљени народ. Ми смо искра доброг у овој маглуштини и баруштини свакодневице коју нам кроје. То смо Ми. И тешко нам је, претешко. И нећемо више да трпимо.
Време је да, пошто знамо ко смо Ми, кажемо ко су они. Они су мањина. Они су бела мафија и планетарни тровачи у корист фармацеутских компанија. Они су коверташи и митоманијаци, они су уцењивачи родитеља болесне деце, мародери неизлечиво болесних, политички кадрови – неспособни а силни и уображени, они не припадају нашој професији. Они су грешка, али док смо ми кукумавчили и дрхтали од страха да им се случајно не замеримо, да се довољно дубоко поклонимо ”величинама”, они су отели професију и завладали њоме.

Најмање последњих 25 (и више…) година све власти, министри, номенклатуре и ”елите” су на њиховој страни. Зато је њима тако добро, зато смо Ми данас дубоко на самом дну амбиса.
Е, па време је. Време је за праве ствари. Ако могу просветари, адвокати, студенти, таксисти, ”невладине организације страних влада” да се изборе за своје место и позицију под сунцем, МОРАМО И МОЖЕМО и МИ здравствени радници. Јер имамо право, хеј! Медицинске сестре (и средње и више и струковне и факултетске и мастери … све сте исто понижене), радиолошки техничари и струковни медицински радиолози, санитарни техничари и еколошко-санитарни инжењери, лаборанти и физиотерапеути свих нивоа образовања, дијететичари и нутриционисти, лекари, специјалисти, субспецијалисти, стоматолози, фармацеути,биохемичари… Ако сте МИ, време је за договор и време је за борбу за нашу професију.
Ово није синдикална ствар, ово је ствар групације – здравствене професије. Међутим, из простог разлога што нисмо приметили да је то неко други поставио као тачку дневног реда, допало је Новом синдикату здравства да отвори тему:

НЕЋЕМО ВИШЕ ЖАЛОПОЈКЕ И ЈАДИКОВКЕ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА. ХОЋЕМО ДА КОРИСТИМО ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ ДА ИЗНЕСЕМО ПРОБЛЕМЕ КОЈИ НАС МУЧЕ. ТО СМО РАДИЛИ ВЕЋ ГОТОВО ДВА МЕСЕЦА. ПОШТО ЈЕ ОДЗИВ У ВИРТУЕЛНОМ СВЕТУ БИО ДОБАР (МНОГО СТЕ ”ЛАЈКОВАЛИ” И КОМЕНТАРИСАЛИ НАШЕ ОБЈАВЕ), САДА ХОЋЕМО ДА ВИДИМО ДА ЛИ ЈЕ ТО НАШЕ НАЈВЕЋЕ ”ДОСТИГНУЋЕ”, ИЛИ МОЖЕМО НЕШТО ДА УРАДИМО И У СТВАРНОМ СВЕТУ? ДА ЛИ МОЖЕМО ДА СЕ ДОГОВОРИМО И ДА ЛИ МОЖЕМО ДА СЕ БОРИМО ЗА СЕБЕ, СВОЈЕ ПОРОДИЦЕ, НАШУ ПРОФЕСИЈУ, ЖИВОТ, ОПСТАНАК, ЗА НАС И НАШЕ ПАЦИЈЕНТЕ. МИ, НЕМА КО ДРУГИ!

Колегинице и колеге, Нови синдикат здравтсва жели само да иницира одржавање јавних скупове здравствених радника широм целе Србије. Мислимо да их – за почетак – назовемо ОТВОРЕНА СКУПШТИНА ЗДРАВСТВЕНИХ РАДНИКА. Да пробамо да се договоримо. Да испоштујемо договорено. А затим, као ”бели талас” да кренемо у акцију и борбу за спас и заслужено место наше професије. Свако ко је поштен –
добродошао је.

Зато вас молимо да нам дате два искрена одговора (у вашу искреност не сумњамо ни најмање): 1. Да ли сте спремни да се договоримо и да испоштујемо договор кроз борбу и акцију? 2. Да ли сте спремни да учествујете у правој борби за професију у правом свету, т.ј. да ли сте спремни да оно што ”лајкујете” и коментаришете на ФБ спроведете у стварности, у установи, међу колегама, на улицама и трговима?

Очекујемо ваше коментаре и одговоре. Да видимо има ли наде за договор и акцију.

Нови синдикат здравства, али само у улози иницијалног организатора скупова. Врло брзо, ову активност водимо сви МИ.

Уколико вам се свидео чланак поделите са пријатељима