Саопштење за медије – ДАНИ ПРЕД КАТАСТРОФУ

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ НОВОГ СИНДИКАТА ЗДРАВСТВА СРБИЈЕ  И СИНДИКАТА ЗДРАВСТВА СЛОГА

СТАЊЕ ЈАВНОГ ЗДРАВСТВЕНОГ СИСТЕМА СРБИЈЕ
ДАНИ ПРЕД КАТАСТРОФУ

СУНОВРАТ СИСТЕМА ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ ЈЕ, КАО КОНАЧНИ ИЗРАЗ ЦИНИЗМА, ОТЕЛОТВОРЕН У ЛИКУ СПЕЦИЈАЛИСТЕ СУДСКЕ МЕДИЦИНЕ НА МЕСТУ МИНИСТРА ЗДРАВЉА. ХОЋЕ ЛИ ”НЕСТРАНАЧКИ ЕКСПЕРТ” БИТИ ИСКРЕНИ СУДСКИ ВЕШТАК И НАД БЕЖИВОТНИМ ТЕЛОМ НАШЕГ
ЗДРАВСТВЕНОГ СИСТЕМА, КОЈЕГ ЈЕ УПОКОЈИЛО УПРАВО ОНО ПОЛИТИЧКО  КАДРОВИСАЊЕ КОЈЕ ЈЕ И ЊЕГА ПОСТАВИЛО ЗА ”НЕСТРАНАЧКОГ МИНИСТРА ЗДРАВЉА” ?

Здравствени систем Републике Србије је начинио коначан корак преко ивице амбиса, а тај корак ће бити и увод у катастрофу епских размера!
Републичком фонду за здравствено осигурање се дугује, на име неуплаћених доприноса 84 милијарде динара, што у овом моменту износи преко 760 милиона евра. Извесно је да не постоји здравствени систем у Европи који би могао да опстане уз оволику ”буџетску рупу”.
Запослени у јавном здравственом ситему Републике Србије су, у професионалном, економском и друштвеном смислу, одавно гурнути на дно провалије: са урушеним кадровским потенцијалима, преоптерећени великим обимом посла који обављају у немогућим условима, оболели од професионалних болести или болестима које су у вези са радом, без довољно лекова и средстава за рад, уз зараде испод просека – често и испод нивоа минималне зараде, у значајном обиму изложени мобингу, дестимулисани и друштвено запостављени … често су болеснији од пацијената које лече. Ту су и претње да ћемо увођењем ”главарине” (алиас ”капитација”) бити на крају обезглављени и ми, запослени у здравству, као и наши пацијенти.

Партијско кадровисање (против кога се у последњих тридесетак дана тако бурлескно ”бори” политичка опција ”аполитичног” министра Станковића …) је довело до својеврсног позоришта апсурда – више не можете бити ни главна сестра одељења у многим здравственим установама, ако нисте члан одговарајуће политичке олигархије. Пропозиције ”морално-политичке подобности” из бивше СФРЈ изгледају данас, из перспективе бескрупулозног партијског кадровисања, бескрајно наивно и смешно. Стручност, компетентност и способност нису битне карактеристике приликом избора кадрова у здравству. Припадност партији, висок ниво подаништва, одсуство било које позитивне људске особине и свакако, договори политичких олигархија су једине ”вредности” које комесари кадровисања узимају у обзир.
На несрећу наших пацијената, корисника услуга здравственог система, као и већине запослених у здравству који су – по цену личне беде – били и остали честити професионалци, корупција у здравству је достигла застрашујуће размере. Корупција, оличена кроз клике ”мародера у белим мантилима” проузрокује тешке последице: у питању је живот и здравље наших пацијената, угрожава се право грађана Србије на здравствену заштиту, наноси се жиг срама целој здравственој професији, а сваки поштен и професионалан рад у здравству се ниподаштава и излаже порузи. Државне институције и остали релевантни чиниоци нису урадили буквално ништа против крупних корупционашких олигархија у здравству, вероватно због чињенице да су и сами носиоци државних функција често корумпирани.

Партијско кадровисање, социјална беда запослених у здравству, немогућност професионалног напредовања, дивљање и дахијско понашање партократских силника у здравственим установама, маргинализација честитих и одговорних професионалаца, све ово утиче на убрзани одлив високоспецијализованог здравственог кадра, поготово специјалиста и субспецијалиста који се школују и по две деценије да би постигли потребан ниво квалитета и самосталности у раду. Ови кадрови су у нашој земљи већ у овом моменту дефицитарни, а није могуће ни на који начин брзо обезбедити нове кадрове на њихова упражњена места. Сходно томе, десиће нам се ”бугарски сценарио”: постојаће болнице, ангио-сале, операциони блокови, сале за катетерузацију, скенери… али, неће имато ко да ради.

Министар Станковић је дошао да функцију са намером да нас увери да је ”нестраначки стручњак”, да жели да постави здравствени систем на здраве основе, да сузбије корупцију и друге негативности у здравству.
Уместо тога, ”аполитични” министар УРС-а нам је показао да му је до овог министарства стало као до ”росе у подне”: кандидовао се – нормално као кандитат УРС-а – за градоначелника Београда (”Рад и ред!”), а пошто је то изгледа било недовољно у његовим очима, на крају је постао ”урсовски” кандидат са председника Републике Србије. Овде су ствари већ постале трагикомичне! ”Човек из народа”, бивши специјалиста судске медицине, бивши официр бивше ЈНА, бивши форензичар, бивши начелник ВМА, бивши судски вештак, бивши професор, бивши генерал, бивши министар војни, бивши пензионер, вероватно хоће господин Станковић да постане и бивши министар здравља зарад фотеље председника Републике. Толико о професионалном поштењу које је истакао приликом ступања на министарску функцију…
Међутим, господин министар уредно спроводи наредбе које добија од међународних центара моћи: рекли су му да мора да смањи плате запослених у здравству, да уведе капитацију и дијагностички сродне групе – те да тиме још више виктимизује запослене у здравству, и министар је изгледа рекао ”Разумем!” (бивши генерал …).
Наредили су му да мора да спроведе ”темељну реформу здравственог система”, мада сви знамо да то значи неолиберални концепт здравственог ситема, где ће милиони грађана Србије имати здравствену заштиту само на папиру, а у стварности ће имати ”људско право” да умру од баналних болести. И опет, како ствари стоје, ”Разумем!”.

Ми упозоравамо запослене у здравству да је здравствена каса Србије опустошена! Када неком сиротом раднику послодавац (газда!) не уплати доприносе за здравство, последице има само радник – остаје без здравствене заштите. Послодавац нема никакве последице, јер је он увек у праву, због чињенице да је донатор политичким партијама и самим тим припадник касте господара. Колегама, запосленима у здравству поручујемо да се дижемо на ноге и устајемо против зла које нас све сатире, јер после избора нам следује смањење плата, ”главарина”, кашњење зарада и отпуштања.
Такође, позивамо наше пацијенте да буду упознати са суровом чињеницом да новца у здравственој каси нема већ у овом моменту, да предстоји потпуни колапс здравственог система, да чудовиште које се зове ”међународна заједница” намеће нашој кукавној влади ”реформу здравственог система”, после које ће право да се квалитетно лече и да живе имати само богати.
Одмах после избора, за коју недељу или месец, долази нам катастрофа здравственог система. Једноставно, ситем ће се распасти …
Нови синдикат здравства Србије позива све запослене у здравству, све честите професионалце, наше пацијенте и кориснике наших услуга да се сви дигнемо, да одбранимо и унапредимо здравство Србије, јавну службу од чије организованости и ефикасности зависе животи наших најмилијих и нас самих.

Ову борбу морамо да добијемо, како паметним одлукама, тако и енергичним акцијама!

За Синдикат здравства Слога За Нови синдикат здравства Србије

Предраг Ђурић, председник Синдиката Живорад Мркић, председник Синдиката
У Београду, 24.04.2012.год.

Уколико вам се свидео чланак поделите са пријатељима