САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Нови синдикат Завода за јавно здравље Врање, као координатор активности Новог синдиката здравства Србије у Пчињском округу, овим саопштењем жели да скрене пажњу јавности на стање убрзаног урушавања јавног здравственог система на територији Града Врања.

Становници Врања и Србије живе у условима социјалне беде и немогућности да сопствени радом обезбеде себи егзистенцију. Све присутније злостављање запослених, политички и психички притисци на послу, плаћају се високом ценом – малигнитетима, инфарктима, изненадном смрћу, насиљем у друштву и породици, масовним убиствима, самоубиствима, растом наркоманије, криминалом и корупцијом.

Неселективном применом мера буџетске консолидације на југу Србије, кроз борбу за тзв. ”буџетски суфицит” и уз негативну кадровску селекцију политички постављених неспособних руководилаца, здравствени систем у Врању доведен је у поражавајуће стање.

Жртве овог стања су пацијенти којима је ускраћено уставно право на квалитетну здравствену заштиту коју иначе сами плаћају кроз доприносе за обавезно здравствено осигурање. Запослени су тако приморани да поново плаћају дијагностику, терапију, оперативне захвате, интервенције, рехабилитацију, бањско лечење… а за чланове породица трошкове лечења и ангажовање у многим доменима њиховог збрињавања, што иначе треба да буде обавеза уређеног здравственог система.

Већина здравствених радника у градским здравственим установама такође су жртве оваквог стања: премало их је, преотерећени су, изморени, оболели од професионалних болести или болести у вези са радом, потпуно осиромашени и понижени, професионално деградирани, са платом знатно испод републичког просека, изложени злостављању на послу и против своје воље гневу и незадовољству пацијената.

Привилегована мањина здравствених радника која је настала, што неспособношћу руководства да стави под контролу рад својих запослених, а што припадношћу владајућој политичкој опцији (неки су и на руководећим радним местима), несметано „седи на две столице“ и богати се радом у објекатима приватне праксе као тзв. консултанти, а при томе напуштајући све принципе етике и Хипократове заклетве. Као последица тога, пацијентима је отежан приступ специјалистичко-консултативниим прегледима, а услед неадекватног радног времена специјалистичких служби и вештачки изазваног недостатка слободних термина за њихово заказивање, сав њихов гнев се неоправдано излива на изабране лекаре.

Пацијентима је такође угрожено право на лекове и медицинска средства, јер је Апотека Врање, штетним актима државних органа, уз неодговорност и неспособност локалне самоуправе, доведена до тоталног урушавања. Као последица јесте немогућност да пацијенти, нарочито на сеоском подручју, добију чак и есенцијалне лекове. Дакле, жртве су пацијенти, а и запослени у Апотеци који су остали без редовних примања.

Отежани приступ пацијената изабраном лекару и здравственим услугама у Дому здравља вештачки је произвело политички „програмирано“ руководство Здравственог центра Врање, својим одлукама којима директно омета рад тимова изабраних лекара и стоматолога. Отворено кршећи одредбе Посебног колективног уговора и обавезе са Филијалом РФЗО, руководство насилно распоређује чланове тимова изабраних лекара и стоматолога из Дома здравља – установе примарног нивоа,у Болницу – установу секундарног нивоа. Зато скрећемо пажњу да су саставни део уговора Здравственог центра са Филијалом РФЗО и спискови уговорених радника у Дому здравља и Општој болници. С тим у вези, ми молимо пацијенте да свој гнев не усмеравају на запослене, који су изложени тортури руководства, већ да се организују и изврше притисак на руководство које им ускраћује њихова права.

Руководства Здравственог центра и Завода за јавно здравље, са ресорним челницима у граду, заједно су громогласно најављивали убрзано решавање свих кадровских проблема здравствених установа. Да је то био само чист политички маркетинг, показале су одлуке надлежних министарстава која нису одобрили запошљавање нових, преко потребних кадрова: од доктора медицине, специјалиста, ужих специјалиста, медицинских сестара и здравствених техничара, до спремачица и помоћних радника.

Старосна граница појединих специјалиста и ужих специјалиста довешће до тога да пацијенте неће имати ко да лечи. Зато позивамо одговорне у локалној власти и менаџмент Здравственог центра, да се окану политичког маркетинга и предузму хитне и конкретне мере на обезбеђењу преко потребних кадрова како сви они пред историјом сутра не би били гробари врањског здравства.

На крају, позивамо све синдикате који делују у здравственим установама, на преко потребну сарадњу, солидарност и акционо јединство у борби за заштиту наших права. Такође позивамо пацијенте и њихова удружења да нам се придруже, како сутра сви заједно не бисмо били жртве „буџетске консолидације“, односно неспособних челника локалне самоуправе и локалног здравственог система.

У Врању,
дана: 29. 05 2017. године.

ПРЕДСЕДНИК НС ЗЗЈЗ ВРАЊЕ И ЧЛАН ПРЕДСЕДНИШТВА НОВОГ СИНДИКАТА ЗДРАВСТВА СРБИЈЕ
др Јовица Стојановић

Уколико вам се свидео чланак поделите са пријатељима