Протокол о сагласности синдиката

УНИЈА СИНДИКАТА ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА СРБИЈЕ
ГРАНСКИ СИНДИКАТ ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА ”НЕЗАВИСНОСТ”
СИНДИКАТ РАДНИКА У ПРОСВЕТИ СРБИЈЕ
УСС ”СЛОГА” – СИНДИКАТ ОРГАНИЗАЦИЈА ПРАВОСУДНИХ ОРГАНА СРБИЈЕ
УСС ”СЛОГА” – СИНДИКАТ ДРЖАВНЕ УПРАВЕ
ГРАНСКИ СИНДИКАТ ПРАВОСУЂА, УПРАВЕ И ПОЛИЦИЈЕ ”НЕЗАВИСНОСТ”
ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАТ СРБИЈЕ
НОВИ СИНДИКАТ ЗДРАВСТВА СРБИЈЕ
ГРАНСКИ СИНДИКАТ ЗДРАВСТВА И СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ ”НЕЗАВИСНОСТ”
ПРОТОКОЛ О САГЛАСНОСТИ СИНДИКАТА ЈАВНИХ СЛУЖБИ И ДРЖАВНИХ ОРГАНА СРБИЈЕ

I
Синдикати потписници Протокола о сагласности синдиката јавних служби и државних органа Србије не прихватају став и праксу Владе Републике Србије (у даљем тексту: Влада) у односу на питање зарада запослених у јавним службама и државним органима у току 2011. године.

II
Синдикати захтевају од Владе хитно отпочињање преговора чија би тема била прихватљиво увећање зарада запосленима у јавним службама и државним органима у току 2011.год.

III
Запосленима у јавним службама и државним органима није повећавана зарада од септембра 2008.год. ”Увећање зараде” од 2% у децембру 2010.год. запослени су више схватили као својеврсну увреду: од септембра 2008.год. до децембра 2010.год. трошкови живота су порасли за преко 30% !

IV
Неспорна је чињеница да је инфлација у прва три месеца 2011.год. добила изузетан замах, што је уз изненађујуће висока и узнемиравајућа повећања цена најосновнијих животних намирница довело до још већег погоршања социјалног положаја запослених у јавним службама и државним органима.

V
Синдикати потписници не прихватају ”аргумент” Владе да ”пара нема”. Навешћемо неке од разлога због којих сматрамо да је овај ”аргумент” неоснован:

  1. На основу доступних анализа, сматра се да се и до 40% укупног промета роба и услуга у Републици Србији одвија у ”сивој зони”’, дакле без плаћања пореза, доприноса, акциза, царина, такси… Да је Србија иоле правна држава, нашао би се начин да се овај проценат драстично смањи, а највећи део сивог тржишта уведе у легалне токове. Ово би био значајан извор јавних прихода.
  2. У Србији значајан број послодаваца не пријављује раднике који раде код њих, што је флагрантно кршење закона. Када би Република Србија била правна држава ова појава би се оштро санкционисала, а послодавци би били дужни да уредно пријављују раднике и уплаћују порезе и доприносе на њихове зараде. И ово би био значајан извор јавних прихода.
  3. Постоји у Републици Србији широко распрострањена пракса да послодавци уплаћују порезе и доприносе за своје запослене у висини вредности за минималну зараду, а де фацто запосленима исплаћују веће месечне зараде. Ово представља кршење закона. Када би органи Републике Србије сузбили ову праксу и ово би довело до значајнијег повећања јавних прихода.
  4. Република Србија изгуби сваке године око 100 000 000 000 дин. због малверзација које су присутне у процедурама јавних набавки, а због свеприсутне корупције и малверзација.

Свакако, овим нисмо Влади ”отворили очи”, Влада је свакако упозната са овим појавама. Али, сматрамо да Влада нема право да понавља фразу да ”пара нема” имајући изнете чињенице у виду

VI
Полазећи од изнетих чињеница, синдикати потписници сматрају да постоји финансијски основ за повећање зарада. Потребно је само да Влада примењује већ постојеће законе.Синдикати потписници изјављују да су против сваког даљег фискалног оптерећивања грађана Србије, да су против повећања ПДВ-а или процента издвајања доприноса за здравствено, пензионо и социјално осигурање.
Уместо повећања фискалних обавеза потребно је повећати фискални обухват смањивањем ”сиве зоне” и њеним превођењем у редовне фискалне токове.

VII
Синдикати потписници захтевају од Владе хитно отпочињање преговора у смислу повећања зарада запослених у државним органима и јавним службама. Синдикати ће Влади доставити списак чланова делегације која их представља.
Уколико Влада не прихвати наш захтев за отпочињање преговора, синдикати ће бити приморани да позову своје чланство да примени све облике синдикалне борбе.

  1. Унија синдиката просветних радника Србије, Леонардо Ердељи, председник
  2. Синдикат радника у просвети Србије, Слободан Брајковић, председник
  3. Грански синдикат просветних радника „Независност“, Томислав Живановић, председник
  4. УСС „СЛОГА“ – Синдикат организација правосудних органа Србије, Зора Јајић, председница
  5. УСС „СЛОГА“ – Синдикат државних органа, Милена Јоцић, председница
  6. УСС „СЛОГА“ – Синдикат комуналних делатности, Милан Петрић, председник
  7. Полицијски синдикат Србије – Вељко Мијаиловић, председник
  8. Нови синдикат здравства Србије – Живорад Мркић, председник
  9. Грански синдикат здравства и социјалне заштите „Независност“ – Зоран Илић, председник

Уколико вам се свидео чланак поделите са пријатељима