ПОТПИСАН КОЛЕКТИВНИ УГОВОР ЗА ДОМ ЗДРАВЉА ”НОВИ САД”.

ПОТПИСАН КОЛЕКТИВНИ УГОВОР ЗА ДОМ ЗДРАВЉА ”НОВИ САД”.
НАЈСРДАЧНИЈЕ ЧЕСТИТКЕ НОВОМ СИНДИКАТУ ДОМА ЗДРАВЉА ”НОВИ САД” НА ИСТРАЈНОЈ БОРБИ ЗА ЈЕДНАКОСТ И ПРАВИЧНОСТ ЗА СВЕ ЗАПОСЛЕНЕ !

ПРЕДСЕДНИШТВО НОВОГ СИНДИКАТА ДЗ ”НОВИ САД” ЈЕ УСПЕЛО ДА ИНИЦИРА ШКОЛСКИ ПРИМЕР УСПЕШНОГ ПОСТУПКА МИРНОГ РЕШАВАЊА КОЛЕКТИВНОГ РАДНОГ СПОРА !

Закључен је Колективни уговор за Дом здравља ”Нови Сад”. Један од потписника овог колективног уговора је и Нови синдикат Дома здравља ”Нови Сад”.

До закључивања овог Колективног уговора је дошло тек после озбиљне борбе за поштовање принципа једнакости, правичности и слободе опредељења. Ову борбу је водио Нови синдикат ДЗ ”Нови Сад”, због чињенице да су поједини учесници у колективном преговарању покушали да примене дискриминаторне, антицивилизацијске и потпуно противзаконите одредбе Посебног колективног уговора – које иначе Нови синдикат здравства управо оспорава пред Уставним судом Републике Србије.

Храбрим држањем и одлучним ставом Председништва Новог синдиката Дома здравља ”Нови Сад”, спречена је дискриминација запослених и стављање у неравноправан положај на основу синдикалне припадности.

Председништво није хтело да допусти противзаконите радње, одбило је да потпише верзију Колективног уговора која је била супротна Уставу, Закону о раду и ратификованим конвенцијама Међународне организације рада. Настао је колективни радни спор у вези закључивања Колективног уговора за ДЗ ”Нови Сад”.

О насталом колективном радном спору Председништво Новог синдиката ДЗ ”Нови Сад” је одмах обавестило директора Републичке агенције за мирно решавање радних спорова и надлежне органе оснивача – градоначелника и Градско веће града Новог Сада. Директор Републичке агенције за мирно решевање радних спорова је одредио миритеља, који је затим отпочео поступак мирног решавања колективног радног спора, у складу са законом.

Нови синдикат здравства Србије је активно учествовао у току преговарања и поступку мирног решавања радног спора, на захтев Председништва Новог синдиката ДЗ ”Нови Сад”.

Ангажовањем миритеља и разумевањем проблема од стране оснивача – градоначелника и Градског већа града Новог Сада, дошло је до елиминације свих дискриминаторних и правно неприхватљивих одредби из текста Колективног уговора, те је Колективни уговор за ДЗ ”Нови Сад” коначно потписан.

Још једном одајемо признање чланству Новог синдиката ДЗ ”Нови Сад”, његовом Председништву и председници др Драгици Јанков Видачић на храбрости, јединству и упорности. Нису одустали од борбе док Колективни уговор није закључен. Дали су пример вредан поштовања. Следимо њихов пример !

Радна група за синдикално образовање и информисање Новог синдиката здравства Србије, 09.10.2019.год.

Преносимо текст др Драгице Јанков Видачић, председнице Новог синдиката ДЗ ”Нови Сад”, који је упутила свим запосленима у Дому здравља, поводом потписивања Колективног уговора:

”Поштоване колеге , проследила сам вам допис који је Председништво Новог синдиката здравства Србије размотрило и договорило на седници Председништва 19.9., а након тога прошле недеље прослеђено Председнику Републике Србије, Председници Владе Републике Србије и Министру здравља Републике Србије . У наведеним ставкама износимо све проблеме , а и нудимо решење истих. Наставићемо и даље кроз наш синдикални рад да се боримо за све запослене у здравству .
Драге колеге; желим да вас обавестим да смо прошле недеље постигли сагласност око нашег Колективног уговора код послодавца и да смо га као таквог потписали . Наравно предходно смо успели да отклонимо све дискриминаторне одредбе које су кршиле Закон о раду и Међународне конвенкције .., а које су нас у Новом синдикату стављале у подређени положај . САДА СМО ЈЕДНАКИ И РАВНОПРАВНИ што је и у страту и требало бити , а и што налаже закон и правда . У овоме нам је помогла и посредовала Републичка агенција за мирно решавање радних спорова коју смо ми ангажовали, а и Управа за здравство Скупштине града која је на нашу молбу одобрила да се спроведе процес мирења и усаглашавања . У току два састанка мирења дошли смо до решења ,у једној коректној атмосвери . Посебан позитиван и професионалан став дали су правници оба синдиката , а директор је дао сагласност нашим одлукама што је довело до правилног и коректног решења – Колективног уговора код послодавца који важи наредне 3 године . Наравно његово ступање на снагу биће након одобрења Савета за здравство Скупштине града и саме Скупштине града . Оваквим правилним решењем први смо у Србији по сазнању наше централе из Београда који су отклонили раздор и сметње међу синдикатима који су репрезентативни у установама . Ово наше решење је сада модел Републичкој агенцији за мирно решавање радних спорова за остале који су у оваквом радном спору.
Овим путем желим да се захвалим свим члановима Председништва и Надзорног одбора .нашег Новог синдиката који су били јединствени да истрајемо , а посебно чланству нашег синдиката који су остали уз нас и нису нас напустили . Колегама из Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити желим да поручим да међу нама не треба да буде раздора већ напротив да се заједно боримо јер и овај проблем који смо имали је покушај да нас раздвоје у заједничкој и сложној борби .

Синдикални поздрав свима !

Председник Новог синдиката ДЗ Нови Сад
Др Драгица Јанков Видачић”

Још једанпут, честитамо чланству и руководству Новог синдиката Дома здравља ”Нови Сад” ову синдикалну победу за коју су се изборили својом храброшћу, упорношћу и јединством.

Радна група за синдикално образовање и информисање Новог синдиката здравства Србије, 09.10.2019.год.

Уколико вам се свидео чланак поделите са пријатељима