П Е Т И Ц И Ј А

П Е Т И Ц И Ј А

ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

МИ, ЗАПОСЛЕНИ У ЗДРАВСТВУ, ЗАХТЕВАМО ОД  ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ДА БУДЕМО ИЗУЗЕТИ ОД СВАКОГ ОБЛИКА УМАЊЕЊА ЗАРАДА.

УТЕМЕЉЕЊЕ ЗА ОВАЈ ЗАХТЕВ НАЛАЗИМО У ТОМЕ ШТО И СА САДАШЊИМ ЗАРАДАМА ЖИВИМО У СОЦИЈАЛНОЈ БЕДИ И НЕМАШТИНИ. УЗ ТО ТРПИМО НЕПОДНОШЉИВ НЕДОСТАТАК КАДРОВА СКОРО СВИХ ПРОФИЛА, ШТО ДОВОДИ ДО ПРЕВЕЛИКОГ РАДНОГ ОПТЕРЕЋЕЊА.

МИ  РАДИМО У ЗДРАВСТВУ ПОШТЕНО И ЖЕЛИМО ПОШТЕНУ ЗАРАДУ !

ОВОМ ПЕТИЦИЈОМ ЗАХТЕВАМО ОД ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ДА НАМ ТО И ОМОГУЋИ.

НОВИ СИНДИКАТ ЗДРАВСТВА СРБИЈЕ ПОКРЕЋЕ ПЕТИЦИЈУ ПРЕМА ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ КАКО БИ СПРЕЧИО СОЦИЈАЛНИ СУНОВРАТ КОЈИ ЋЕ ИЗАЗВАТИ ОДЛУКА ВЛАДЕ О СМАЊЕЊУ ЗАРАДЕ ЗАПОСЛЕНИМ У ЗДРАВСТВУ.

ПРОСТО ЈЕ НЕВЕРОВАТНО ДА ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НЕМА ЈАСНУ СЛИКУ О КАТАСТРОФАЛНОМ  СТАЊУ ЗАПОСЛЕНИХ У ЗДРАВСТВУ И ДА НЕ ВИДИ ДА ЗАПОСЛЕНИ У ЗДРАВСТВУ ОДАВНО НЕМАЈУ ПРИСТОЈНЕ ПЛАТЕ, ТОПЛИ ОБРОК И УСЛОВЕ РАДА ДОСТОЈНЕ ЧОВЕКА. ОНО ШТО ИМАЈУ У ИЗОБИЉУ ЈЕ ПОСАО КОЈИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОРЕДИ НИ СА ЈЕДНИМ ДРУГИМ ПО ПИТАЊУ ЕМОЦИЈА КОЈЕ СЕ УЛАЖУ, СТРЕСА, ОБИМА, УСЛОВА И ПОСЛЕДИЦА ПО ЗДРАВЉЕ ЗАПОСЛЕНИХ.

СМАТРАМО ДА ОВУ ИНИЦИЈАТИВУ НЕЋЕ ПОДРЖАТИ САМО ОНИ КОЈИ НЕ ЖИВЕ ОД ПОШТЕНО ЗАРАЂЕНЕ ПЛАТЕ, КАО И ОНИ КОЈИ СВОЈЕ ДОГОВОРЕ ВОДЕ ПО  МИНИСТАРСКИМ КАБИНЕТИМА САКРИВЕНИ ОД ОЧИЈУ ЈАВНОСТИ, АНГАЖОВАНИ ДА СВАКИ ВИД ПРОТЕСТА И ПОБУНЕ ПОШТЕНИХ ПРОФЕСИОНАЛАЦА ЗАПОСЛЕНИХ У ЗДРАВСТВУ, УГУШЕ И ОБЕЗВРЕДНЕ У САМОМ СТАРТУ.
ЧЕСТИТАМO

СВИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА НОВОГ СИНДИКАТА ЗДРАВСТВА КОЈЕ СУ ИЗВЕЛЕ УСПЕШАН ШТРАЈК, УПРКОС СВИХ САБОТЕРА КОЈИ СУ ПОКУШАЛИ ДА НАПРАВЕ ФАРСУ ОД ШТРАЈКА !

Необичан дан… У Србији беше необичан дан, 5. новембар 2014.године.
Било је необично сунчано, ведро и некако весело ветровито над Србијом.
Било је и веома тужно, магловито, суморно и депресивно у мислима запослених у здравству Србије.
Смањене плате од 10%, већ раније спроведено смањење зарада укидањем стимулација на основу средстава остварених изван прихода РФЗО, очигледно неповољно дејство ”платних разреда” на социјални и економски положај већине запослених…
Необични дани…

”Четири велика, империјална, моћна, самозаљубљена и репрезентативна РУКОВОДСТВА” синдиката у здравству су прогласила једнодневни грански штрајк у здравству. Необичан проглас. ”Четворица величанствених” РУКОВОДСТАВА су прогласила штрајк, остале синдикате у здравству су игнорисали.
Нису прогласили како се непосредно спроводи штрајк.
Нису чланству дали упутство како да се понаша и шта да ради на специфичним и најтежим радним местима.

Нису одредили ВРЕМЕ јавних окупљања запослених, противно Закону о штрајку.
Нису одредили МЕСТО окупљања запослених у штрајку, противно Закону о штрајку.
Нису одредили места регионалних окупљања учесника у штрајку.
Није било ни централног великог окупљања учесника у штрајку, што је несхватљиво да пропустите када организујете грански штрајк у здравственој делатности . Па, где да се окупи чланство, како да истина допре до јавности побогу ?

Необични поступци…

Правите штрајк, а прикривате га. ”Стелт” штрајк.
Позивате запослене у здравству да учествују у штрајку, а не кажете им где и када да се окупе.
Организујете штрајк, а стидљиво ћутите уместо да позивате, вичете, грмите, колеге РУКОВОДИОЦИ ”четворице величанствених” …

Цветић, председник Синдиката лекара и фармацеута је био одлучнији и јаснији. Поздрављамо такав став.
Имајући у виду поданички положај Зорана Савића, Зорана Илића и Бисенића према министру Лончару, а познавајући Лончареву охолост, сумњајући у унапред договорену фарсу, Председништво Новог синдиката здравства Србије је одлучило да учествујемо у штрајку у складу са Законом у штрајку: постоји штрајк упозорења (1 час) или штрајк (не зна се колико ће да траје).

Пошто се увек држимо закона, одлучили смо се за законито решење – штрајк упозорења, као увод у велики и прави штрајк – када дође право време, када небо над Србијом буде црно од грозних облака неправде, малтретирања, беде и безнађа!  Када дође дан правог штрајка, Нови синдикат здравства Србије ће бити спреман !

Необичан  дан…
Необично је и да и поред тога што су саботери из руководства ”дворских синдиката” објавили ОДМАХ да су договорили ”напредак” са Лончаром (какав напредак, било смањење од 10% и остало; остало је смањење плата ”платним разредима”), те да прекидају даље ”планиране активности” (као, штрајк сваке среде), значајан број организација Новог синдиката здравства Србије одржао је успешне штрајкове у својим установама, заједно са колегама из других синдиката. Честитам ! Тако се синдикално наступа, следећи пут ћете бити још бољи, јер сте богатији за искуство.

Долазе сумрачни зимски дани сиромаштва, јада и професионалног понижења. Спремајмо се за њих. Борба је тек почела. Ово су први минути. То треба да знају и они који су данас успели, то треба да знају и они који данас нису штрајковали како су желели или планирали.

Необичан дан, 5. новембра 2014.године. Ви који нисте успели, не губите наду. Потрудите се, створите услове, ојачајте, охрабрите се, пробудите најбоље у себи, потражите помоћ од искуснијих и јачих у нашем Синдикату. И крените када сви будемо кренули.

То ће бити необичан дан – дан када будемо почели да побеђујемо у борби за нашу професију, за наш опстанак, за наше породице, за све нас ! Тај дан ће, упркос свему, доћи. Данас је била тек његова најава.

Оставимо поразе иза себе, планирајмо победе.

БУДИМО ХРАБРИ

САРАЂУЈМО МЕЂУСОБНО

ВРЕМЕ ЈЕ

ЗА СВЕ НАС !

Уколико вам се свидео чланак поделите са пријатељима