ОТВОРЕНИ ПОЗИВ СИНДИКАТИМА ЈАВНИХ СЛУЖБИ ВРЕМЕ ЈЕ ЗА СИНДИКАТЕ !

У мноштву проблема који већ притискају раднике у јавним службама Србије, бедних зарада, професионалног понижења и угрожених права, највећа опасност вреба  од доношењa Закона о запосленима у јавним службама.

Увидом у текст Нацрта и учешћем на полујавним расправама (какo другачије назвати јавне расправе на којима је новинарима забрањен  приступ?!), јасно се уочава  какав нам је  колач умешен. Овим Законом, планирано је да се уреди нешто што је већ уређено!?! Иако његов назив говори друго, он се бави искључиво радно-правним статусом запослених. LEX SPECIALIS, специјални ”закон о раду” само за запослене у јавним службама. Закон о раду ће важити за све остале, а ми ћемо бити ограђени дискриминаторним одредбама закона који ће од нас направити надничаре без права.

Решењем скројеним по мери власти и послодаваца, запослени у Србији делиће се на касте. Свака ће добити закон за себе. Један за запослене у државној управи, други за владине агенције, трећи за војску, полицију и БИА-у, четврти за јавне службе (просвета, здравство, култура, социјална заштита, научни радници) и наравно, Закон о раду – само за запослене у приватним предузећима.

Пажљиво је припремљен терен за увођење модерног робовласништва. Биће нам, прикривено а суштински, одузета права на синдикално организовање и деловање, колективно преговарање, представљање, заступање и заштиту наших права. Остајемо на милост и немилост  рђавој   нарави и тешкој руци ”оснивача”.

Уколико синдикати јавних служби не одреагују у овом тешком часу, уколико не покажу свест о потреби борбе против овог накарадног закона, уколико не позову и организују своје чланство, уколико не буду спремни на све облике синдикалних акција да би се ово зло спречило – поставља се питање да ли је потребно да ”синдикати који ћуте” уопште постоје?! Дошао је час нашег великог испита, или ћемо пасти и нестати, или ћемо изабрати заједништво и борбу и опстати. Зарад нашег чланства, зарад наших породица, зарад опстанка јавног сектора у Србији, зарад свих грађана Србије који зависе од служби којима припадамо и у којима радимо.

Синдикати учесници координационог састанка синдиката јавних служби, одржаног у Београду дана 07.09.2017.год., позивају све синдикате организоване у јавним службама Србије, без изузетка, без обзира на припадност синдикалној асоцијацији или савезу, без обзира на разлике међу нама, да се акционо организујемо и ујединимо. Пружимо  заједнички отпор антирадничком пројекту ”Закона о запосленим у јавним службама”.

Координациони састанак синдиката јавних служби на коме би се потписао ”Протокол о заједничком ставу синдиката јавних служби” и договориле заједничке акције одржаће се у уторак, 12.09.2017.год. са почетком у 13,00 часова  у Београду, у просторијама Синдиката медицинских сестара и техничара Србије,  Булевар  Краља  Александра 36/3 . Све информације можете  добити на телефоне: (011) 3343-802, 3612-588;  мобилне телефоне:  065/3233 038, 065/3233 528, 064/13 57 083; или ”мејлом”: kancelarijausprs@gmail.com;  novisindikatzdravstva@gmail.com.

ОВАЈ  ЗАКОН  НЕ  СМЕ  ПРОЋИ  !

Унија синдиката просветних радника Србије\
Јасна  Јанковић с.р., председница

Синдикат медицинских сестара и техничара Србије
Радица  Илић с.р., председница

Нови синдикат здравства Србије
Живорад  Мркић с.р., председник

Уједињен  синдикати Србије
Ана  Којић с.р., председница

Нови синдикат Београдске аутобуске станице
Милан  Милутиновић с.р., председник

Уједињени синдикати Србије  Клиничког центра Србије
Катарина  Росић с.р., председница

Уколико вам се свидео чланак поделите са пријатељима