Обраћање председнику

ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАТ СРБИЈЕ
УСС ”СЛОГА” – НОВИ СИНДИКАТ ЗДРАВСТВА СРБИЈЕ

Председник Републике Србије господин Томислав Николић

Поштовани господине Председниче,

обраћамо Вам се у име како чланства наша три синдиката – организатора данашњег протеста у Београду ”Боље рат – него пакт!”, тако и у име радних људи, незапослених, студената, пензионера, бораца свих ратова … поштених, а сиромашних грађана Србије.
Данас је у читавој Европи дан синдикалне и социјалне акције. Данас, 14. новембра, организују се генерални штрајкови у Шпанији, Португалу, Италији, Грчкој, Кипру и Малти. Широм Европе, у великим градовима, организоваће се масовни протестни скупови против незапослености, сиромаштва, политике ”стезања каиша”, капитализма, система у коме само радни народ плаћа цену друштвене кризе коју су направили најбогатији. Протествоваће се и против друштвених система који сурово деле људе, који не дозвољавају омладини да се школује, који омогућавају будућност, школовање, шансу у животу – само деци богатих. Протествоваће се и због све неправеднијих социјалних односа у којима све мањи број људи постаје енормно богат, а огромна већина је сваким даном све сиромашнија.

Господине Председниче, грађани Србије, народ државе чији сте Ви Председник, има много више разлога за генерални штрајк од народа држава које смо побројали. Сви проблеми које смо поменули у предходном пасусу су у нашој Србији много више изражени, много драстичнији, знатно суровији него у шест држава у којима ће данас бити организован генерални штрајк. Доћи ће и у Србији време генералних штрајкова и масовних социјалних протеста, доћи ће без даљег – ако се настави курс пропасти и социјалног безнађа којим наша земља тако трагично и тако дуго корача.

На Вашим плећима је терет уставне и моралне одговорности да вршите надзор над радом извршне власти, којој сте Ви поверили мандат.
Укажите Влади Србије да престане да вређа здрав разум народа! ”Стабилизовали” су јавне финансије и ”спречили” банкрот државе! Како? Узимањем иностраних кредита невероватних размера. Тако може било ко да ”стабилизује” финансије и ”спречи” банкрот државе. Тако је радила и предходна власт. Боре се против криминала и корупције? Побогу, па свим грађанима ове државе је јасно да би највећи допринос борби против корупције и криминала било хапшење (сасвим оправдано и правно утемељено!) појединаца од којих се неки налазе чак и у самој Влади ! Влада Србије говори о социјалном дијалогу и старању о правима радног народа? Проверите шта ради Социјално-економски савет Републике Србије, ко су ”представници” света рада у њему. Грађани Србије, а и полицијски службеници у овој земљи, се питају да ли полицијом наше земље руководи субординативни систем заснован на Уставу и законима, или свака значајнија партија и олигархија имају ”свој део” руководства полицијских и безбедностних структура?

Господине Председниче, Ви сте уставни шеф државе са чудовишно великим бројем гладних, сиромашних, незапослених, социјално изопштених, очајних, депресивних, болесних – а без могућности да се адекватно лече, бескућника, самоубица … Захтевајте од Владе ове државе да Вама и јавности изнесе суштинске, дугорочне, планиране и ефикасне активности на сузбијању беде, социјалног очаја и безнађа. И реците руководству Владе Србије да не вређа здрав разум овог народа оперетским изјавама и ”активностима”.
С поштовањем,

Вељко Мијаиловић
Полицијски синдикат Србије

Жељко Веселиновић
Удржени синдикати Србије ”Слога”

Живорад Мркић
УСС ”Слога” – Нови синдикат здравства

Уколико вам се свидео чланак поделите са пријатељима