Иницијатива Новог синдиката здравства Србије за усвајање националног пројекта очувања људских ресурса у здравственој делатности

Поштоване колегинице и колеге,

на основу одлуке Председништва Новог синдиката здравства Србије са седнице одржане дана 19.09.2019.год., НСЗ је поднео иницијативу за усвајање националног пројекта очувања људских ресурса у здравственој делатности. Иницијатива је поднета председнику Републике Србије Александру Вучићу, председници Владе РС Ани Брнабић и Златибору Лончару, министру здравља.

Текст иницијативе смо проследили председницима свих синдикалних и територијалних организација НСЗ, електронском поштом, дана 27.09.т.г. Сада вам достављамо копију оригиналног текста, са заводним печатима државних органа којима је упућен.

Да сасвим поједноставимо, НСЗ препознаје поражавајуће и крајње озбиљне кадровске проблеме у јавном здравственом систему Републике Србије, који су настали због значајног одласка медицинских сестара и здравствених техничара у СР Немачку, као и одласка лекара (посебно специјалиста и субспецијалиста) у иностранство и домаћи приватни здравствени сектор. Поново истичемо да сви врхунски стручњаци који су прешли из јавног здравственог система РС у приватни здравствени сектор су подједнако недоступни већини грађана РС као да су отишли у иностранство, због високих цена услуга у приватном сектору, поготово када се ради о хируршким интервенцијама и болничком лечењу.

Пошто Нови синдикат сматра да никакве парцијалне или појединачне мере не могу спречити или успорити урушавање јавног здравственог система, предложили смо надлежним органима и властима наше земље да се покрене поступак доношења националног пројекта очувања људских ресурса у здравству.

Нови синдикат здравства Србије је свој допринос овом значајном пројекту дао кроз његово иницирање, као и предлагање 10 темељних постулата пројекта, које ми препознајемо и сматрамо најбитнијим.

У прилогу вам шаљемо текст иницијативе.

Молимо вас да га прочитате и проучите, да изнесете ваше запажања и примедбе, а посебно вас молимо да са овом иницијативом упознате чланство нашег Синдиката, као и друге колегинице и колеге запослене у здравству.

Сигурно је да се ова иницијатива треба и може допунити и дорадити, међутим у овом почетном поступку сматрали смо да је потребно задржати се на разумном броју од 10 темељних начела.

Очекујемо ваше предлоге, сугестије и коментаре.

Синдикални поздрав, са солидарношћу!

У Београду, 30.09.2019.год.
за Нови синдикат здравства Србије
Живорад Мркић, с.р., председник

 

Уколико вам се свидео чланак поделите са пријатељима