ЧЕСТИТАМО 1. МАЈ НАЈПЛЕМЕНИТИЈОЈ ПРОФЕСИЈИ! ЗА СВЕ НАШЕ ЉУДЕ !

Поштоване  синдикалне  колегинице и колеге, уважени чланови  Новог синдиката,

упркос чињеници да се налазимо у ситуацији без преседана у последњих више од стотину година, упркос модерној цивилизацији која је готово паралисана пандемијом, упркос стварности у којој су нападнути наше здравље и безбедност, наше породице и наши најближи, наше социјалне вредности и наш слободан начин живота, баш упркос свету – баш и поред свега, дозволите да нашем чланству, свим запосленима у здравству, свим људима који живе од свог честитог рада и вама, поштовани синдикални саборци, честитам 1. мај – наш празник.

Снажно одјекују првомајски принципи у овим тешким временима. Не, нису у овим драматичним часовима ни за човечанство, ни за свакога од нас, нису корисни и важни ни пребогати банкари и инвеститори, велетрговци зла, надобудни тајкуни и профитери, охоли мултимилијардери, извикани припадници ”џет-сета” и ”политичких елита”, силиконске старлете и медијски магнати… Они су у овој спирали катаклизме побегли у бункере својих вила и палата, или својим неодмереним и параноичним потезима наносе штету и представљају терет – што је и иначе њихова улога у декадентном и суровом свету који су направили. ”Победници транзиције” и њихове ”политичке елите”, гласноговорници ”тржишног фундаментализма” су штетни паразити и то своје право лице су сада, чак и иза заштитних маски, јасно показали.

Данас, овде и сада, у ковитлацу опште катастрофе, други су показали да су хероји наших дана, да су нада, да доносе спас, да титански носе муке људског рода на својим плећима. То су наше медицинске сестре из бесконачно дугих смена у интензивним негама и респираторним јединицама, скрхане теретом свог одговорног посла, тежином скафандера и погледима кроз замагљене визире. Сестре, чији сваки дан и свака ноћ одјекују као ода борбе за људске животе, док су и оне саме угрожене сенком свеприсутне смрти. Инфектолози, анестезиолози, пулмолози, интензивисти, који по месец дана не знају ни за шта друго него за своје болеснике и своје непроспаване ноћи, који недељама нису видели своје породице. Лекари и медицински техничари из екипа хитне помоћи, са хитних пријема и тријажних амбуланти, којима сваки позив, интервенција, пријем пацијента, представља одлазак у непознато, скок у зону ризика.  Вирусолози, лаборанти, епидемиолози, биохемичари, радиолози, радиолошки техничари, на које се свалио терет хиљада, хиљада и хиљада дијагностичких поступака дневно, од којих свако очекује истину о свом здрављу или својој болести. Изабрани лекари који морају да наставе да се старају о својим пацијентима, јер без њих и њиховог рада много болесника не би на време било прегледано и лечено, а друге болести и стања – чак и у пандемији Covid-19 – односе сваког дана више људских живота него злокобни SARS-Cov-2 вирус. А тек многобројне сестре и здравствени техничари, из болница, поликлиника, амбуланти које се никада нису бавиле инфективним болестима, који су преко ноћи постали драгоцена помоћ и кадровско појачање у специјализованим болницама за болесне од новог корона вируса. Или, наше спремачице, које свој важан посао обављају на инфективним одељењима, интензивним и полуинтензивним негама, ”ковид” болницама, хитним пријемима, где су изложене директном и непосредном ризику од контаминације и инфекције. Затим, возачи санитетских возила, техничари за медицинску опрему и инсталације, толико изузетних људи, могло би се сатима набрајати…

Ви сте хероји наших дана и ви сте нада човечанства у пандемијској катастрофи. Ви се рачунате, ви вредите, ви сте најбољи, ви сте наш понос. Само знајте, ви сте то увек и били, ви сте најбољи део сваке заједнице, само је требало да наступи катастрофа библијских размера, да то постане тако јасно и очигледно, да се распрше магле и илузије, а истина засија као сунце.

ВАМА, НАЈВРЕДНИЈИМА, НАЈБОЉИМА И НАЈПЛЕМЕНИТИЈИМА, ЧЕСТИТАМО НАШ ПРАЗНИК 1. МАЈ !

 

У  Београду, 1. маја 2020.год.

Живорад   Мркић
председник Новог синдиката здравства Србије

Уколико вам се свидео чланак поделите са пријатељима