SINDIKALNI ZBOR NOVOG SINDIKATA KBC ”ZVEZDARA”

Novi sindikat KBC ”Zvezdara” održao je u sredu 22.01.2020.god. informativni sindikalni zbor u Kliničko bolničkom centru ”Zvezdara”.

Glavne teme informativnog zbora bile su: nedovoljan broj zaposlenih i problemi koje zaposleni imaju zbog prevelikog radnog angažovanja, zarade koje su ispod nivoa ljudskog dostojanstva i granice osnovnog preživljavanja, problem neplaćanja prekovremenog rada, zaštita zaposlenih od verbalnih i fizičkih napada, korišćenje godišnjeg odmora, isplata solidarnih pomoći, plaćanje prevoza, zaštita zaposlenih sa umanjenom radnom sposobnošću, zaključivanje Kolektivnog ugovora za KBC ”Zvezdara”.

Izraženo je nezadovoljstva zaposlenih koji nisu u 2019.g. imali nikakvo povećanje zarada, međutim nezadovoljstvo su pokazali i zaposleni koji su imali povećanje zarada u 2019.g., kako ističu to povećanje nije dovoljno. Posebno je izraženo nezadovoljstvo zbog nedovoljnog broja zaposlenih. Zbog manjka zaposlenih evidentno je preterano radno angažovanje i stalni pritisak izvršenja nemogućeg. Stalni pritisak dovodi do čestih pojava pretnji i premeštanja zaposlenih u druge organizacione jedinice bez ikakvog pravnog akta. Zaposleni rade prekovremeno ali se o tome ne vodi uredna evidencija i zaposleni ne ostvaruju pravo na uvećanu zaradu po osnovu prekovremenog rada. Zaposlenima se ne uručuju rešenja o korišćenju godišnjeg odmora u zakonitom roku.

Posebno je istaknuto da su fizički i verbalni napadi na zaposlene sve češći i da se pod hitno moraju preduzeti dodatne mere zaštite radi eliminisanja ili smanjenja protivpravnih napada na zaposlene. Novi sindikat KBC ”Zvezdara” pozvao je zaposlene na jedinstvo i solidarnost kada su u pitanju koleginice i kolege koje imaju umanjenu radnu sposobnost (zaposleni sa ekspertizama, invalidi rada, osobe sa invaliditetom i zaposleni sa profesionalnom bolešću). Očuvanje radnog odnosa za zaposlene sa umanjenom radnom sposobnošću je jedan od prioriteta sindikata. Uz to, neophodno je hitno početi pregovore za zaključivanje kolektivnog ugovora za KBC ”Zvezdara”.

Učesnici informativnog sindikalnog zbora dali su punu podršku Novom sindikatu KBC ”Zvezdara” za dalje aktivnosti.

Novi sindikat KBC ”Zvezdara”

Ukoliko vam se svideo članak podelite sa prijateljima