SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Novi sindikat Zavoda za javno zdravlje Vranje, ovim saopštenjem još jednom želi da skrene pažnju javnosti, odnosno Ministarstvu zdravlja kao osnivaču Zavoda, lokalnoj samoupravi Grada Vranja, kao sedištu Ustanove od značaja za ceo Pčinjski okrug i svim nadležnim državnim organima da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi nastavlja i produbljuje stanje bezakonja koje zaposlene dovodi na ivicu gladi, opšteg beznađa i do gubitka poverenja u funkcionisanje pravne države.

Povod za ovo saopštenje je ekstremno kašnjenje i neredovna isplata zarada zaposlenima, koje se ne isplaćuju u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom. Naime, poslednja isplaćena zarada je polovina zarade za april mesec 2014. godine, čime se kašnjenje produbilo na skoro pet meseci i dovelo radnike do nemogućnosti ostvarivanja ni gole egzistencije.

Ovakva situacija je stvorena potpunim haosom koji vlada u Ustanovi usled toga što njome i dalje rukovodi dr Eržika Antić kojoj je davno, još februara meseca prošle godine, istekao mandat, a po raspisanom konkursu niko nije bio izabran. U toj situaciji, Ministarstvo zdravlja nije, u skladu sa zakonom, imenovalo novog vršioca dužnosti direktora, a što je bilo dužno da učini.

Što se tiče ostalih organa upravljanja, Nadzornom odboru je takođe davno istekao mandat, a Upravni odbor radi u krnjem sastavu zbog ostavke jednog člana, vrlo retko se sastaje, a na takve sednice se ne pozivaju svi reprezentativni sindikati iako se donose problematične odluke po status i materijalni položaj svih zaposlenih. Time se otvoreno i na grub način krše odredbe zakona i kolektivnog ugovora, uz nedostatak adekvatne kontrole i nadzora nad namenskim trošenjem sredstava za finansiranje poslova, a što je sve dovelo do gubitaka u poslovanju ustanove i posledično do katastrofalnog materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih.

Novi sindikat ZZJZ Vranje je kroz duži vremenski period više puta upozoravao da ovakav status ZZJZ Vranje ne ugrožava samo zaposlene nego i adekvatno pružanje zdravstvenih usluga pacijentima. Takođe se odražava i na spremnost celokupne zdravstvene službe za vanredne situacije, prema odredbama Zakona o javnom zdravlju, a što može da ima krupne posledice po zdravlje građana.

Pozivamo Ministarstvo zdravlja, Grad Vranje i sve relevantne političke stranke u lokalu da hitno i definitivno prekinu ovo stanje beznađa, omoguće imenovanje novog vršioca dužnosti direktora, odnosno svih organa upravljanja, u skladu sa zakonom, koji realno treba da sagledaju situaciju, sačine sanacioni program i omoguće da svi zaposleni mogu da žive od svog rada.

Novi sindikat ZZJZ Vranje će, u slučaju oglušavanja o ove naše zahteve, biti prinuđen da radikalizuje sredstva sindikalne borbe na koje je već imao pravo, ali i dalje daje šansu za mirno razrešenje nastalih problema.

U Vranju,
dana: 02. 09 2014. godine.
PREDSEDNIK NS ZZJZ VRANJE

dr Jovica Stojanović

Ukoliko vam se svideo članak podelite sa prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *