Protokol o saglasnosti sindikata

UNIJA SINDIKATA PROSVETNIH RADNIKA SRBIJE
GRANSKI SINDIKAT PROSVETNIH RADNIKA ”NEZAVISNOST”
SINDIKAT RADNIKA U PROSVETI SRBIJE
USS ”SLOGA” – SINDIKAT ORGANIZACIJA PRAVOSUDNIH ORGANA SRBIJE
USS ”SLOGA” – SINDIKAT DRŽAVNE UPRAVE
GRANSKI SINDIKAT PRAVOSUĐA, UPRAVE I POLICIJE ”NEZAVISNOST”
POLICIJSKI SINDIKAT SRBIJE
NOVI SINDIKAT ZDRAVSTVA SRBIJE
GRANSKI SINDIKAT ZDRAVSTVA I SOCIJALNE ZAŠTITE ”NEZAVISNOST”
PROTOKOL O SAGLASNOSTI SINDIKATA JAVNIH SLUŽBI I DRŽAVNIH ORGANA SRBIJE

I
Sindikati potpisnici Protokola o saglasnosti sindikata javnih službi i državnih organa Srbije ne prihvataju stav i praksu Vlade Republike Srbije (u daljem tekstu: Vlada) u odnosu na pitanje zarada zaposlenih u javnim službama i državnim organima u toku 2011. godine.

II
Sindikati zahtevaju od Vlade hitno otpočinjanje pregovora čija bi tema bila prihvatljivo uvećanje zarada zaposlenima u javnim službama i državnim organima u toku 2011.god.

III
Zaposlenima u javnim službama i državnim organima nije povećavana zarada od septembra 2008.god. ”Uvećanje zarade” od 2% u decembru 2010.god. zaposleni su više shvatili kao svojevrsnu uvredu: od septembra 2008.god. do decembra 2010.god. troškovi života su porasli za preko 30% !

IV
Nesporna je činjenica da je inflacija u prva tri meseca 2011.god. dobila izuzetan zamah, što je uz iznenađujuće visoka i uznemiravajuća povećanja cena najosnovnijih životnih namirnica dovelo do još većeg pogoršanja socijalnog položaja zaposlenih u javnim službama i državnim organima.

V
Sindikati potpisnici ne prihvataju ”argument” Vlade da ”para nema”. Navešćemo neke od razloga zbog kojih smatramo da je ovaj ”argument” neosnovan:

 1. Na osnovu dostupnih analiza, smatra se da se i do 40% ukupnog prometa roba i usluga u Republici Srbiji odvija u ”sivoj zoni”’, dakle bez plaćanja poreza, doprinosa, akciza, carina, taksi… Da je Srbija iole pravna država, našao bi se način da se ovaj procenat drastično smanji, a najveći deo sivog tržišta uvede u legalne tokove. Ovo bi bio značajan izvor javnih prihoda.
 2. U Srbiji značajan broj poslodavaca ne prijavljuje radnike koji rade kod njih, što je flagrantno kršenje zakona. Kada bi Republika Srbija bila pravna država ova pojava bi se oštro sankcionisala, a poslodavci bi bili dužni da uredno prijavljuju radnike i uplaćuju poreze i doprinose na njihove zarade. I ovo bi bio značajan izvor javnih prihoda.
 3. Postoji u Republici Srbiji široko rasprostranjena praksa da poslodavci uplaćuju poreze i doprinose za svoje zaposlene u visini vrednosti za minimalnu zaradu, a de facto zaposlenima isplaćuju veće mesečne zarade. Ovo predstavlja kršenje zakona. Kada bi organi Republike Srbije suzbili ovu praksu i ovo bi dovelo do značajnijeg povećanja javnih prihoda.
 4. Republika Srbija izgubi svake godine oko 100 000 000 000 din. zbog malverzacija koje su prisutne u procedurama javnih nabavki, a zbog sveprisutne korupcije i malverzacija.

Svakako, ovim nismo Vladi ”otvorili oči”, Vlada je svakako upoznata sa ovim pojavama. Ali, smatramo da Vlada nema pravo da ponavlja frazu da ”para nema” imajući iznete činjenice u vidu

VI
Polazeći od iznetih činjenica, sindikati potpisnici smatraju da postoji finansijski osnov za povećanje zarada. Potrebno je samo da Vlada primenjuje već postojeće zakone.Sindikati potpisnici izjavljuju da su protiv svakog daljeg fiskalnog opterećivanja građana Srbije, da su protiv povećanja PDV-a ili procenta izdvajanja doprinosa za zdravstveno, penziono i socijalno osiguranje.
Umesto povećanja fiskalnih obaveza potrebno je povećati fiskalni obuhvat smanjivanjem ”sive zone” i njenim prevođenjem u redovne fiskalne tokove.

VII
Sindikati potpisnici zahtevaju od Vlade hitno otpočinjanje pregovora u smislu povećanja zarada zaposlenih u državnim organima i javnim službama. Sindikati će Vladi dostaviti spisak članova delegacije koja ih predstavlja.
Ukoliko Vlada ne prihvati naš zahtev za otpočinjanje pregovora, sindikati će biti primorani da pozovu svoje članstvo da primeni sve oblike sindikalne borbe.

 1. Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Leonardo Erdelji, predsednik
 2. Sindikat radnika u prosveti Srbije, Slobodan Brajković, predsednik
 3. Granski sindikat prosvetnih radnika „Nezavisnost“, Tomislav Živanović, predsednik
 4. USS „SLOGA“ – Sindikat organizacija pravosudnih organa Srbije, Zora Jajić, predsednica
 5. USS „SLOGA“ – Sindikat državnih organa, Milena Jocić, predsednica
 6. USS „SLOGA“ – Sindikat komunalnih delatnosti, Milan Petrić, predsednik
 7. Policijski sindikat Srbije – Veljko Mijailović, predsednik
 8. Novi sindikat zdravstva Srbije – Živorad Mrkić, predsednik
 9. Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost“ – Zoran Ilić, predsednik

Ukoliko vam se svideo članak podelite sa prijateljima