POVEĆANJE PLATA U ZDRAVSTVU – KAKO TO IZGLEDA?

POVEĆANJE  PLATA  U  ZDRAVSTVU – KAKO  TO  IZGLEDA?

DAKLE, POVEĆANJE OD 5% ZA DECEMBAR, NIJE ”SMANJENJE OD 10%”

BILO JE DOSTA INFORMACIJA, POLUINFORMACIJA I DEZINFORMACIJA O POVEĆANJU PLATA ZAPOSLENIMA U ZDRAVSTVU. OD TOGA DA JE PLATA ”SMANJENA ZA 10%”, DO IZJAVA DA ĆE ”UKUPNO POVEĆANJE BITI 15%”. IPAK, PLATA ZA DECEMBAR 2020.god.  NEĆE BITI NIMALO UMANJENA, VEĆ POVEĆANA ZA 5%.

MI ĆEMO OVDE IZNETI NAŠE VIĐENJE STVARI, UZ OGRADU DA JE TUMAČENJE I PRIMENA PRAVNIH PROPISA U NAŠIM ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA NEKADA ČUDNOVATO I LIŠENO LOGIKE, PA ZADRŽAVAMO IZVESNU OGRADU. NAIME, IZ VELIKOG ISKUSTVA NOVOG SINDIKATA ZDRAVSTVA SRBIJE, POZNATO NAM JE DA SMO U ZNAČAJNOM BROJU SLUČAJEVA MORALI DA SE IZBORIMO ZA PRAVA ZAPOSLENIH, KOJA IM INAČE PRIPADAJU PO POZITIVNIM PROPISIMA I PRIRODI PRAVNOG SISTEMA. MOLIMO VAS DA OVO IMATE U VIDU.

ZAPOSLENIMA U ZDRAVSTVU JE POVEĆANA PLATA 1. APRILA 2020.god. ”UREDBOM O DODATKU NA OSNOVNU PLATU ZAPOSLENIH U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA I ODREĐENIH ZAPOSLENIH KOJI OBAVLJAJU POSLOVE U OBLASTI ZDRAVLJA, ODNOSNO ZAŠTITE ZDRAVLJA STANOVNIŠTVA REPUBLIKE SRBIJE, ODNOSNO LEČENJA I SPREČAVANJE ŠIRENJA EPIDEMIJE BOLESTI COVID-19 IZAZVANE VIRUSOM SARS-Cov-2”, KOJU JE VLADA SRBIJE DONELA 31. MARTA 2020.god.

STUPANJEM NA SNAGU IZMENA I DOPUNA ZAKONA O BUDŽETSKOM SISTEMU 12.12.2020.god. NAVEDENA UREDBA JE PRESTALA DA VAŽI, PA SU EKONOMSKO-FINANSIJSKE SLUŽBE ODREĐENOG BROJA ZDRAVSTVENIH USTANOVA UMANJILE AKONTACIJU ZA DECEMBARSKU PLATU ZA 10% – ŠTO JE, PO NAŠEM MIŠLJENJU, POTPUNO POGREŠNO. TREBALI SU DA ISPLATE AKONTACIJU SA TIH 10%. I MORAĆE DA VAM ISPLATE USKRAĆENO.

NAIME, IZMENJENI I DOPUNJENI ZAKON O BUDŽETSKOM SISTEMU JE, SVOJIM ČLANOM 27e (stav je teško citirati, ima ih preko 50…), PRIHVATIO I INKORPORIRAO U TEKST ZAKONA POVEĆANJE PLATE OD 10% IZ APRILA MESECA, KOJE JE ISPLAĆIVANO NA OSNOVU NAVEDENE UREDBE VLADE. DAKLE, 10% POVEĆANJA KOJE SMO PRIMALI DO SADA NAM OSTAJE, KOLEGINICE I KOLEGE, I MORA SE ISPLAĆIVATI U SKLADU SA NAVEDENIM ZAKONOM.

UZ TO, ZAKON O BUDŽETSKOM SISTEMU, ISTIM ČLANOM 27e, PREDVIĐA NOVO POVEĆANJE PLATE ZA MESEC DECEMBAR 2020.god. U IZNOSU OD 5% OSNOVICE ZA OBRAČUN PLATA. DAKLE, PLATA ZA DECEMBAR 2020.god. POVEĆAVA SE ZA 5% U ODNOSU NA DOSADAŠNJU PLATU. VLADA SRBIJE TREBA DA DONESE ZAKLJUČAK ZA PRIMENU POVEĆANJA (VALJDA GA JE VEĆ I DONELA?).

JAVITE NAM SE AKO IMATE PROBLEME U VEZI ISPLATE PLATA.

Radna grupa za informisanje Novog sindikata zdravstva

novisindikatzdravstva@gmail.com; dežurni telefon: 064/13 57 083

Ukoliko vam se svideo članak podelite sa prijateljima