P E T I C I J A

P E T I C I J A

VLADI REPUBLIKE SRBIJE

MI, ZAPOSLENI U ZDRAVSTVU, ZAHTEVAMO OD  VLADE REPUBLIKE SRBIJE DA BUDEMO IZUZETI OD SVAKOG OBLIKA UMANJENJA ZARADA.

UTEMELJENJE ZA OVAJ ZAHTEV NALAZIMO U TOME ŠTO I SA SADAŠNJIM ZARADAMA ŽIVIMO U SOCIJALNOJ BEDI I NEMAŠTINI. UZ TO TRPIMO NEPODNOŠLJIV NEDOSTATAK KADROVA SKORO SVIH PROFILA, ŠTO DOVODI DO PREVELIKOG RADNOG OPTEREĆENJA.

MI  RADIMO U ZDRAVSTVU POŠTENO I ŽELIMO POŠTENU ZARADU !

OVOM PETICIJOM ZAHTEVAMO OD VLADE REPUBLIKE SRBIJE DA NAM TO I OMOGUĆI.

NOVI SINDIKAT ZDRAVSTVA SRBIJE POKREĆE PETICIJU PREMA VLADI REPUBLIKE SRBIJE KAKO BI SPREČIO SOCIJALNI SUNOVRAT KOJI ĆE IZAZVATI ODLUKA VLADE O SMANJENJU ZARADE ZAPOSLENIM U ZDRAVSTVU.

PROSTO JE NEVEROVATNO DA VLADA REPUBLIKE SRBIJE NEMA JASNU SLIKU O KATASTROFALNOM  STANJU ZAPOSLENIH U ZDRAVSTVU I DA NE VIDI DA ZAPOSLENI U ZDRAVSTVU ODAVNO NEMAJU PRISTOJNE PLATE, TOPLI OBROK I USLOVE RADA DOSTOJNE ČOVEKA. ONO ŠTO IMAJU U IZOBILJU JE POSAO KOJI NE MOŽE DA SE POREDI NI SA JEDNIM DRUGIM PO PITANJU EMOCIJA KOJE SE ULAŽU, STRESA, OBIMA, USLOVA I POSLEDICA PO ZDRAVLJE ZAPOSLENIH.

SMATRAMO DA OVU INICIJATIVU NEĆE PODRŽATI SAMO ONI KOJI NE ŽIVE OD POŠTENO ZARAĐENE PLATE, KAO I ONI KOJI SVOJE DOGOVORE VODE PO  MINISTARSKIM KABINETIMA SAKRIVENI OD OČIJU JAVNOSTI, ANGAŽOVANI DA SVAKI VID PROTESTA I POBUNE POŠTENIH PROFESIONALACA ZAPOSLENIH U ZDRAVSTVU, UGUŠE I OBEZVREDNE U SAMOM STARTU.
ČESTITAMO

SVIM ORGANIZACIJAMA NOVOG SINDIKATA ZDRAVSTVA KOJE SU IZVELE USPEŠAN ŠTRAJK, UPRKOS SVIH SABOTERA KOJI SU POKUŠALI DA NAPRAVE FARSU OD ŠTRAJKA !

Neobičan dan… U Srbiji beše neobičan dan, 5. novembar 2014.godine.
Bilo je neobično sunčano, vedro i nekako veselo vetrovito nad Srbijom.
Bilo je i veoma tužno, maglovito, sumorno i depresivno u mislima zaposlenih u zdravstvu Srbije.
Smanjene plate od 10%, već ranije sprovedeno smanjenje zarada ukidanjem stimulacija na osnovu sredstava ostvarenih izvan prihoda RFZO, očigledno nepovoljno dejstvo ”platnih razreda” na socijalni i ekonomski položaj većine zaposlenih…
Neobični dani…

”Četiri velika, imperijalna, moćna, samozaljubljena i reprezentativna RUKOVODSTVA” sindikata u zdravstvu su proglasila jednodnevni granski štrajk u zdravstvu. Neobičan proglas. ”Četvorica veličanstvenih” RUKOVODSTAVA su proglasila štrajk, ostale sindikate u zdravstvu su ignorisali.
Nisu proglasili kako se neposredno sprovodi štrajk.
Nisu članstvu dali uputstvo kako da se ponaša i šta da radi na specifičnim i najtežim radnim mestima.

Nisu odredili VREME javnih okupljanja zaposlenih, protivno Zakonu o štrajku.
Nisu odredili MESTO okupljanja zaposlenih u štrajku, protivno Zakonu o štrajku.
Nisu odredili mesta regionalnih okupljanja učesnika u štrajku.
Nije bilo ni centralnog velikog okupljanja učesnika u štrajku, što je neshvatljivo da propustite kada organizujete granski štrajk u zdravstvenoj delatnosti . Pa, gde da se okupi članstvo, kako da istina dopre do javnosti pobogu ?

Neobični postupci…

Pravite štrajk, a prikrivate ga. ”Stelt” štrajk.
Pozivate zaposlene u zdravstvu da učestvuju u štrajku, a ne kažete im gde i kada da se okupe.
Organizujete štrajk, a stidljivo ćutite umesto da pozivate, vičete, grmite, kolege RUKOVODIOCI ”četvorice veličanstvenih” …

Cvetić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta je bio odlučniji i jasniji. Pozdravljamo takav stav.
Imajući u vidu podanički položaj Zorana Savića, Zorana Ilića i Bisenića prema ministru Lončaru, a poznavajući Lončarevu oholost, sumnjajući u unapred dogovorenu farsu, Predsedništvo Novog sindikata zdravstva Srbije je odlučilo da učestvujemo u štrajku u skladu sa Zakonom u štrajku: postoji štrajk upozorenja (1 čas) ili štrajk (ne zna se koliko će da traje).

Pošto se uvek držimo zakona, odlučili smo se za zakonito rešenje – štrajk upozorenja, kao uvod u veliki i pravi štrajk – kada dođe pravo vreme, kada nebo nad Srbijom bude crno od groznih oblaka nepravde, maltretiranja, bede i beznađa!  Kada dođe dan pravog štrajka, Novi sindikat zdravstva Srbije će biti spreman !

Neobičan  dan…
Neobično je i da i pored toga što su saboteri iz rukovodstva ”dvorskih sindikata” objavili ODMAH da su dogovorili ”napredak” sa Lončarom (kakav napredak, bilo smanjenje od 10% i ostalo; ostalo je smanjenje plata ”platnim razredima”), te da prekidaju dalje ”planirane aktivnosti” (kao, štrajk svake srede), značajan broj organizacija Novog sindikata zdravstva Srbije održao je uspešne štrajkove u svojim ustanovama, zajedno sa kolegama iz drugih sindikata. Čestitam ! Tako se sindikalno nastupa, sledeći put ćete biti još bolji, jer ste bogatiji za iskustvo.

Dolaze sumračni zimski dani siromaštva, jada i profesionalnog poniženja. Spremajmo se za njih. Borba je tek počela. Ovo su prvi minuti. To treba da znaju i oni koji su danas uspeli, to treba da znaju i oni koji danas nisu štrajkovali kako su želeli ili planirali.

Neobičan dan, 5. novembra 2014.godine. Vi koji niste uspeli, ne gubite nadu. Potrudite se, stvorite uslove, ojačajte, ohrabrite se, probudite najbolje u sebi, potražite pomoć od iskusnijih i jačih u našem Sindikatu. I krenite kada svi budemo krenuli.

To će biti neobičan dan – dan kada budemo počeli da pobeđujemo u borbi za našu profesiju, za naš opstanak, za naše porodice, za sve nas ! Taj dan će, uprkos svemu, doći. Danas je bila tek njegova najava.

Ostavimo poraze iza sebe, planirajmo pobede.

BUDIMO HRABRI

SARAĐUJMO MEĐUSOBNO

VREME JE

ZA SVE NAS !

Ukoliko vam se svideo članak podelite sa prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *