OTVORENI POZIV SINDIKATIMA JAVNIH SLUŽBI VREME JE ZA SINDIKATE !

U mnoštvu problema koji već pritiskaju radnike u javnim službama Srbije, bednih zarada, profesionalnog poniženja i ugroženih prava, najveća opasnost vreba  od donošenja Zakona o zaposlenima u javnim službama.

Uvidom u tekst Nacrta i učešćem na polujavnim raspravama (kako drugačije nazvati javne rasprave na kojima je novinarima zabranjen  pristup?!), jasno se uočava  kakav nam je  kolač umešen. Ovim Zakonom, planirano je da se uredi nešto što je već uređeno!?! Iako njegov naziv govori drugo, on se bavi isključivo radno-pravnim statusom zaposlenih. LEX SPECIALIS, specijalni ”zakon o radu” samo za zaposlene u javnim službama. Zakon o radu će važiti za sve ostale, a mi ćemo biti ograđeni diskriminatornim odredbama zakona koji će od nas napraviti nadničare bez prava.

Rešenjem skrojenim po meri vlasti i poslodavaca, zaposleni u Srbiji deliće se na kaste. Svaka će dobiti zakon za sebe. Jedan za zaposlene u državnoj upravi, drugi za vladine agencije, treći za vojsku, policiju i BIA-u, četvrti za javne službe (prosveta, zdravstvo, kultura, socijalna zaštita, naučni radnici) i naravno, Zakon o radu – samo za zaposlene u privatnim preduzećima.

Pažljivo je pripremljen teren za uvođenje modernog robovlasništva. Biće nam, prikriveno a suštinski, oduzeta prava na sindikalno organizovanje i delovanje, kolektivno pregovaranje, predstavljanje, zastupanje i zaštitu naših prava. Ostajemo na milost i nemilost  rđavoj   naravi i teškoj ruci ”osnivača”.

Ukoliko sindikati javnih službi ne odreaguju u ovom teškom času, ukoliko ne pokažu svest o potrebi borbe protiv ovog nakaradnog zakona, ukoliko ne pozovu i organizuju svoje članstvo, ukoliko ne budu spremni na sve oblike sindikalnih akcija da bi se ovo zlo sprečilo – postavlja se pitanje da li je potrebno da ”sindikati koji ćute” uopšte postoje?! Došao je čas našeg velikog ispita, ili ćemo pasti i nestati, ili ćemo izabrati zajedništvo i borbu i opstati. Zarad našeg članstva, zarad naših porodica, zarad opstanka javnog sektora u Srbiji, zarad svih građana Srbije koji zavise od službi kojima pripadamo i u kojima radimo.

Sindikati učesnici koordinacionog sastanka sindikata javnih službi, održanog u Beogradu dana 07.09.2017.god., pozivaju sve sindikate organizovane u javnim službama Srbije, bez izuzetka, bez obzira na pripadnost sindikalnoj asocijaciji ili savezu, bez obzira na razlike među nama, da se akciono organizujemo i ujedinimo. Pružimo  zajednički otpor antiradničkom projektu ”Zakona o zaposlenim u javnim službama”.

Koordinacioni sastanak sindikata javnih službi na kome bi se potpisao ”Protokol o zajedničkom stavu sindikata javnih službi” i dogovorile zajedničke akcije održaće se u utorak, 12.09.2017.god. sa početkom u 13,00 časova  u Beogradu, u prostorijama Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije,  Bulevar  Kralja  Aleksandra 36/3 . Sve informacije možete  dobiti na telefone: (011) 3343-802, 3612-588;  mobilne telefone:  065/3233 038, 065/3233 528, 064/13 57 083; ili ”mejlom”: kancelarijausprs@gmail.com;  novisindikatzdravstva@gmail.com.

OVAJ  ZAKON  NE  SME  PROĆI  !

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije\
Jasna  Janković s.r., predsednica

Sindikat medicinskih sestara i tehničara Srbije
Radica  Ilić s.r., predsednica

Novi sindikat zdravstva Srbije
Živorad  Mrkić s.r., predsednik

Ujedinjen  sindikati Srbije
Ana  Kojić s.r., predsednica

Novi sindikat Beogradske autobuske stanice
Milan  Milutinović s.r., predsednik

Ujedinjeni sindikati Srbije  Kliničkog centra Srbije
Katarina  Rosić s.r., predsednica

Ukoliko vam se svideo članak podelite sa prijateljima