Okružnica predsednika Novog sindikata zdravstva Srbije od 03.11.2020. godine

Poštovane  sindikalne  koleginice  i  kolege,

u ovom vremenu, koje je za našu generaciju bez presedana, dozvolite da pre svega poželim dobro zdravlje, porodičnu sreću i duševni mir vama, članovima vaših porodica i vašim bližnjima. Ova vremena nas uče, na jedan grub način, da se ponovo setimo onih najvažnijih i najelementarnijih vrednosti, koje inače znamo da zaboravimo. Ovim iskrenim željama se pridružuju u potpredsednici našeg Sindikata, dr Dragica Jankov Vidačić i Miroslav Cvetković.

Preteško je breme obaveza, radnih napora i profesionalne odgovornosti na zaposlenima u zdravstvu. Već osam meseci, zaposleni u javnom zdravstvenom sistemu Republike Srbije predstavljaju prvu i odlučujuću liniju odbrane od pandemije zarazne bolesti COVID-19. Zbog izuzetnog tereta borbe za izlečenje i život obolelih, koja je praćena novim izazovima, velikim naporima na poslu i značajnim rizicima po sopstveno zdravlje, javljaju se znaci iscrpljenosti, teškog premora i psihičkog opterećenja kod zaposlenih koji rade sa pacijentima obolelim od novog korona virusa. U suštini, pred ove naše koleginice i kolege su postavljeni zadaci koji su, gotovo, u zoni nemogućeg. I u našim redovima imamo sve više inficiranih SARS-Cov-2 virusom, nažalost imamo i onih koji su položili život u ovoj borbi. Zdravstveni radnici u Srbiji su na ivici izdržljivosti, zapravo – ta ivica je pređena! Samo nadljudski napori i neverovatna posvećenost zaposlenih omogućava da javni zdravstveni sistem funkcioniše. Izdržavamo ono što ni čelik ne bi mogao, ali se i na zaposlenima u zdravstvu vide očiti i nedvosmisleni znaci ”zamora materijala”.

Međutim, i zaposleni u takozvanim ”non-kovid ustanovama” (ko može sigurno tvrditi da je neko odeljenje, služba, ustanova ”non-kovid”?), suočeni su sa izazovom i očekivanjem da nadoknade sve ono što je, u dijagnostičkom i terapijskom smislu, propušteno kod većine naših pacijenata, onih koji nisu oboleli od COVID-19. I to je zadatak koji je suviše zahtevan za zdravstvene radnike. Takođe, zaraza veoma lako može da prodre i u ove ustanove, ugrožavajući i naše pacijente i zaposlene.

Kao na nekom suludom vozu-toboganu, nekakvom ”rolerkosteru”, epidemija se vrtoglavo uzdiže na novi, treći strmi vrh, koji u celoj Evropi ima eksponencijalnu krivulju. To se sada dešava i u našoj zemlji.

Zaštitimo zaposlene u zdravstvu, zaštitimo naše članstvo, to je sada najveća obaveza Novog sindikata zdravstva. Time štitimo one koji su zaštitu i poštovanje zaslužili. Time štitimo i zdravstveni sistem i bezbednost naših pacijenata. Budimo aktivni, kao i uvek, ali i daleko više od toga. Pratimo i budimo upoznati sa problemima vezanim za bezbednost zaposlenih u našim ustanovama. Trudimo se da sve epidemiološke mere budu ispoštovane. Vodimo računa da zaposleni budu snabdeveni odgovarajućim ličnim zaštitnim sredstvima, da se sprovode organizaciono-tehničke mere, da se mere prostorne organizacije izvršavaju, da se poštuju pravila odvojenosti zona i prostorija, da se sprovodi dezinfekcija i sterilizacija. Snažno i nedvosmisleno zahtevajmo od direktora i uprava zdravstvenih ustanova da sprovode sve propisane mere i poštuju svoje zakonom utvrđene obaveze.

Novi sindikat zdravstva ne sme dozvoliti da se krše prava zaposlenih u zdravstvu, pogotovu ne u ovom trenutku. Ne sme niko da ugrožava i krši prava zaposlenih u zdravstvu, dakle onih zaposlenih koji su se u ovoj situaciji globalne katastrofe pokazali u najboljem svetlu.

Zaista, ne možemo dopustiti bilo kakvu nepravdu prema zaposlenima u zdravstvu, prema našem članstvu. Dakle, ne možemo dozvoliti pojave neizdrživog radnog angažovanja, nedovoljnog broja zaposlenih, neplaćanja prekovremenog rada, nepravdi i nepravilnosti prilikom isplata stimulacija zaposlenima, angažovanju uvek istih zaposlenih na najtežim poslovima sa obolelima od novog korona virusa, neisplaćivanja naknade zarade zaposlenima koji su bili u izolaciji zbog eksponiranosti novom korona virusu…Ovakva postupanja i odnos prema zaposlenima od strane direktora i uprava zdravstvenih  ustanova ne smeju se tolerisati, a naš Sindikat ima dužnost da reaguje i spreči ove i slične oblike nezakonitog i neprihvatljivog postupanja.

Ponovo ističemo da Novi sindikat zdravstva Srbije stoji na raspolaganju našem članstvu uvek, a pogotovo u slučajevima kada dođe do ugrožavanja prava našeg članstva, kao i u situacijama kada postoji izlaganje zaposlenih prevelikom riziku na radu, pojavama ugrožavanja zdravlja i bezbednost zaposlenih, kao i u slučajevima zlostavljanja na radu, uznemiravanja ili diskriminacije. Kancelarija Novog sindikata zdravstva radi sa članstvom  svakog radnog dana od 08:00-14:00 časova, a kao što vam je poznato telefon kancelarije je (011) 3612-588, elektronska pošta je: novisindikatzdravstva@gmail.com. Dežurni telefon za hitnu sindikalnu zaštitu i pravnu pomoć je: 064/13 57 083, a dostupan je svakog dana od 08:00-20:00 čas.

Snažno apelujem na rukovodstva svih sindikalnih organizacija NSZ,  da se istrajno i odlučno bore za prava našeg članstva i ne dozvole protivpravne radnje uprava zdravstvenih ustanova. U situaciji kada se od zaposlenih u zdravstvu očekuje izuzetno požrtvovanje, ogromno radno angažovanje i izlaganje direktnim rizicima po zdravlje i život, niko nema pravo da ove zaposlene zlostavlja, uznemirava, diskriminiše ili dodatno ugrožava njihovu bezbednost.

Imajući u vidu da su, iz većeg broja sindikalnih organizacija, stigle pritužbe da postoje značajne nepravilnosti i nepravde prilikom isplate stimulacija zaposlenima, kao i prilikom isplate bolovanja u iznosu od 100% prosečne plate zaposlenima koji su bili u samoizolaciji, u prilogu vam ponovo dostavljamo dopis ministra zdravlja u vezi stimulacija (iz koga se vidi da poslodavac treba da ima opšti akt, kojim se uređuje isplata stimulacija), kao i aneks br. 1. Posebnog kolektivnog ugovora (mada smo uvereni da ga već imate).

U svim situacijama kada je sindikalnim organizacijama NSZ, ili našem članstvu, potrebna pomoć, podrška ili intervencija centrale Novog sindikata zdravstva, molimo vas da nas bez odlaganja kontaktirate, kako bi smo mogli da vam pružimo adekvatnu pomoć i zaštitu.

Sindikalni  pozdrav, sa solidarnošću!

U  Beogradu, 03.11.2020.god.

Živorad  Mrkić  s.r.
predsednik  Novog  sindikata zdravstva Srbije

Ukoliko vam se svideo članak podelite sa prijateljima