Odluka o stupanju u štrajk upozorenja

– Predsedniku Vlade Republike Srbije gospodinu Mirku Cvetkoviću
– Ministru zdravlja Republike Srbije  Prof.dr Zoranu Stankoviću

Na osnovu čl. 32. st. 1. tč. 17. Statuta Novog sindikata zdravstva Srbije, u skladu sa
čl. 2. st 2. i 3. i čl. 3. st. 2. Zakona o štrajku, Predsedništvo Novog sindikata zdravstva Srbije na 21. sednici održanoj dana 23.04.2012.god., donosi

ODLUKU O STUPANJU U ŠTRAJK UPOZORENJA

1. U skladu sa Zakonom o štrajku Novi sindikat zdravstva Srbije stupa u štrajk upozorenja dana 25.04.2012.god. sa početkom u 11 časova. Štrajk upozorenja će trajati do 12 časova navedenog dana, u skladu sa odredbama Zakona. Štrajk će se održati u ustanovama grane/delatnosti zdravstva, na teritoriji Republike Srbije.

2. Zahtevi učesnika u štrajku su:
1.) Otpočinjanje hitnih pregovora sa ovlašćenim predstavnicima Sindikata
u cilju nužnog povećanja zarada zaposlenima u zdravstvenoj delatnosti;
2.) Potpisivanje kolektivnih ugovora kod poslodavaca čiji je osnivač Republika Srbija od strane ministra zdravlja;

3.) Stavljanje van snage Uredbe o korektivnom koeficijentu i najvećem procentualnom uvećanju osnovne plate u zdravstvu i cilju sprečavanja umanjenja i ovako mizernih zarada u zdravstvenoj delatnosti;

4.) Očuvanje i zaštita kapaciteta, ljudskog i materijalnog potencijala javnog zdravstvenog sistema u Republici Srbiji, uključujući i stomatološku zaštitu, RH centre, apotekarske ustanove, zavode za javno zdravlje i institucije koje se bave medicinom rada);

5.) Vraćanje tarifnog suvereniteta sindikatima, te u tom smislu pokretanje inicijative za donošenje zakonskog okvira koji bi omogućio uređivanje zarada u zdravstvenoj delatnosti kolektivnim ugovorima.

6.) Hitan prijem u radni odnos deficitarnih kadrova u zdravstvenoj delatnosti.
3. Štrajk upozorenja će se organizovanom obustavom rada u periodu od 11 do 12 časova 25.04.2012.god. i okupljanjem zaposlenih (u navedenom terminu) na pogodnim mestima kod poslodavaca, a sve u skladu sa odredbama Zakona o štrajku.

4. Novi sindikat zdravstva Srbije zahteva od Ministarstva zdravlja hitno otpočinjanje pregovora, u skladu sa odredbama Zakona o štrajku.

5. Učesnike u štrajku i Novi sindikat zdravstva Srbije predstavlja Štrajkački odbor u sastavu: Marko Pešović, predsednik ŠO; Zorica Ignjatović, zamenica predsednika ŠO; Zoran Janković, Jovan Kulić, Miroslav Cvetković i Negomir Trmčić.
Kontakt osoba je kolega Marko Pešović, predsednik Štrajkačkog odbora, tel./faks (011) 3612-588, 3231-581., mob. telefon 066/83 01 838.

U Beogradu, 23.04.2012.god. Za Predsedništvo Novog sindikata zdravstva Srbije
Živorad Mrkić, predsednik NSZ

Ukoliko vam se svideo članak podelite sa prijateljima