Obraćanje predsedniku

POLICIJSKI SINDIKAT SRBIJE
USS ”SLOGA” – NOVI SINDIKAT ZDRAVSTVA SRBIJE

Predsednik Republike Srbije gospodin Tomislav Nikolić

Poštovani gospodine Predsedniče,

obraćamo Vam se u ime kako članstva naša tri sindikata – organizatora današnjeg protesta u Beogradu ”Bolje rat – nego pakt!”, tako i u ime radnih ljudi, nezaposlenih, studenata, penzionera, boraca svih ratova … poštenih, a siromašnih građana Srbije.
Danas je u čitavoj Evropi dan sindikalne i socijalne akcije. Danas, 14. novembra, organizuju se generalni štrajkovi u Španiji, Portugalu, Italiji, Grčkoj, Kipru i Malti. Širom Evrope, u velikim gradovima, organizovaće se masovni protestni skupovi protiv nezaposlenosti, siromaštva, politike ”stezanja kaiša”, kapitalizma, sistema u kome samo radni narod plaća cenu društvene krize koju su napravili najbogatiji. Protestvovaće se i protiv društvenih sistema koji surovo dele ljude, koji ne dozvoljavaju omladini da se školuje, koji omogućavaju budućnost, školovanje, šansu u životu – samo deci bogatih. Protestvovaće se i zbog sve nepravednijih socijalnih odnosa u kojima sve manji broj ljudi postaje enormno bogat, a ogromna većina je svakim danom sve siromašnija.

Gospodine Predsedniče, građani Srbije, narod države čiji ste Vi Predsednik, ima mnogo više razloga za generalni štrajk od naroda država koje smo pobrojali. Svi problemi koje smo pomenuli u predhodnom pasusu su u našoj Srbiji mnogo više izraženi, mnogo drastičniji, znatno suroviji nego u šest država u kojima će danas biti organizovan generalni štrajk. Doći će i u Srbiji vreme generalnih štrajkova i masovnih socijalnih protesta, doći će bez daljeg – ako se nastavi kurs propasti i socijalnog beznađa kojim naša zemlja tako tragično i tako dugo korača.

Na Vašim plećima je teret ustavne i moralne odgovornosti da vršite nadzor nad radom izvršne vlasti, kojoj ste Vi poverili mandat.
Ukažite Vladi Srbije da prestane da vređa zdrav razum naroda! ”Stabilizovali” su javne finansije i ”sprečili” bankrot države! Kako? Uzimanjem inostranih kredita neverovatnih razmera. Tako može bilo ko da ”stabilizuje” finansije i ”spreči” bankrot države. Tako je radila i predhodna vlast. Bore se protiv kriminala i korupcije? Pobogu, pa svim građanima ove države je jasno da bi najveći doprinos borbi protiv korupcije i kriminala bilo hapšenje (sasvim opravdano i pravno utemeljeno!) pojedinaca od kojih se neki nalaze čak i u samoj Vladi ! Vlada Srbije govori o socijalnom dijalogu i staranju o pravima radnog naroda? Proverite šta radi Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije, ko su ”predstavnici” sveta rada u njemu. Građani Srbije, a i policijski službenici u ovoj zemlji, se pitaju da li policijom naše zemlje rukovodi subordinativni sistem zasnovan na Ustavu i zakonima, ili svaka značajnija partija i oligarhija imaju ”svoj deo” rukovodstva policijskih i bezbednostnih struktura?

Gospodine Predsedniče, Vi ste ustavni šef države sa čudovišno velikim brojem gladnih, siromašnih, nezaposlenih, socijalno izopštenih, očajnih, depresivnih, bolesnih – a bez mogućnosti da se adekvatno leče, beskućnika, samoubica … Zahtevajte od Vlade ove države da Vama i javnosti iznese suštinske, dugoročne, planirane i efikasne aktivnosti na suzbijanju bede, socijalnog očaja i beznađa. I recite rukovodstvu Vlade Srbije da ne vređa zdrav razum ovog naroda operetskim izjavama i ”aktivnostima”.
S poštovanjem,

Veljko Mijailović
Policijski sindikat Srbije

Željko Veselinović
Udrženi sindikati Srbije ”Sloga”

Živorad Mrkić
USS ”Sloga” – Novi sindikat zdravstva

Ukoliko vam se svideo članak podelite sa prijateljima