OBAVEŠTENJE NOVOG SINDIKATA ZDRAVSTVA U VEZI AKTUELNIH PITANJA OD ZNAČAJA ZA ČLANSTVO

POŠTOVANE KOLEGINICE I KOLEGE,

Čovečanstvo se nalazi u globalnoj krizi najvišeg nivoa, koja je donekle uporediva samo sa pandemijom ”španske groznice” 1918. god., koja je tada odnela 50 miliona ljudskih života (po nekim autorima i znatno više od toga…).

Pandemija bolesti Covid-19 se proširila neverovatnom brzinom preko svih meridijana, uz činjenicu da je stručna javnost globalno sebi dozvolila da je potceni (uz izuzetak odlučnog reagovanja Kine, Južne Koreje, Japana i još svega nekoliko zemalja …). Konačno i neizbežno, pandemija je došla i na teritoriju naše zemlje. Tokom svog rapidnog širenja, pre dolaska u našu otadžbinu, zaraza je već čitave države i narode zavila u crno, ostavljajući užasan trag masovnog umiranja.

Od lekara, medicinskih sestara-tehničara, radioloških tehničara, laboranata, spremačica na infektivnim klinikama i odeljenjima na kojima se leče oboleli od ove pošasti, od vozača sanitetskih automobila… očekuju se nadljudski napori, zapravo dela profesionalnog heroizma i požrtvovanja.

I to je ono što zdravstveni radnici, u javnom zdravstvenom sistemu Srbije, čine i jesu. ONI SU PRIMER EPSKOG HEROIZMA I GOTOVO MITSKOG POŽRTVOVANJA DANAS, NA POČETKU TREĆEG MILENIJUMA.

Međutim, u uslovima bez presedana u novijoj istoriji i proglašenog neophodnog vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije, uz svo ispoljavanje profesionalizma i odlučnosti, zdravstveni radnici u Srbiji su se našli pred nizom nedorečenosti organizacione i pravne prirode koje ih dodatno muče: problemi sa čuvanjem i staranjem o deci samohranih roditelja ili porodica gde su i majka i otac obavezno radno angažovani, problemi zaposlenih u zdravstvu koji su u takvom zdravstvenom stanju da bi njihovo inficiranje na radnom mestu moglo dovesti do najtežih oblika bolesti, situacija gde zaposleni u zdravstvu imaju supružnika, dete ili drugog člana porodice koji ima posebne potrebe ili je korisnik tuđe nege i pomoći, kao i problemi vezani za radnike kojima je utvrđena umanjena radna sposobnost, kao i starijih zaposlenih, čije godine života predstvljaju rizik po sebi, pa sve do problema dolaska na posao i povratka sa posla zaposlenih koji žive dalje od ustanove u kojoj rade, a nemaju sopstveni automobil.

Dakle, Novi sindikat zdravstva Srbije vam ovde samo prenosi dokument ”Detaljno objašnjenje prava i obaveza radnika i poslodavaca u toku vanrednog stanja”, koji je objavilo Ministartsvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

TO ŠTO NOVI SINDIKAT ZDRAVSTVA PRENOSI OVAJ DOKUMENT, NIKAKO NE ZNAČI DA SMATRAMO DA SU REŠENJA KOJE JE MINISTARSTVO ZA RAD IZNELO U OVOM ”DETALJNOM OBJAŠNJENJU” DOBRA, ČAK NI OPTIMALNA.

Smatramo da ovde ima nedorečenosti, voluntarizma, nejasnih, fakultativnih odredbi, koje nikoga konkretno ne obavezuju na jasno i determinisano postupanje, pogotovo ne poslodavce. Smatramo da su mnoga rešenja trebala biti nedvosmislena, konkretna, imperetivna.

NAPOMINJEMO DA JE, PREMA DOSTUPNIM IZJAVAMA, VLADA REPUBLIKE SRBIJE, NA SEDNICI ODRŽANOJ 2. APRILA 2020.god., DONELA UREDBU, KOJOM JE UTVRĐENO DA ĆE ZAPOSLENIMA U ZDRAVSTVU KOJIMA JE ODREĐENA MERA SAMOIZOLACIJE ILI KOJI SU NA BOLOVANJU ZBOG LEČENJA OD OBOLJENJA COVID-19, BITI ISPLAĆENA NAKNADA ZARADE U IZNOSU OD 100%, ŠTO SMATRAMO MEROM ELEMENTARNOG UVAŽAVANJA NAŠE PROFESIONALNE GRUPACIJE U OVOM TRENUTKU, KADA MI PREDSTAVLJAMO PRVU I ODSUDNU LINIJU BORBE PROTIV POŠASTI.

Ovo ”Detaljno objašnjenje” vam prenosimo da bi ste se upoznali kako probleme, koji nas kao profesionalce opterećuju i utiču na naš rad, shvata i razmatra Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u ovom kriznom trenutku za naš narod i državu.

Novi sindikat zdravstva Srbije preduzima neophodne korake i aktivnosti, uključujući i potrebne kontakte i zahteve upućene socijalnim partnerima na svim nivoima, da bi se zaposlenima u zdravstvu pružila neophodna podrška, obezbedila veća bezbednost i zaštita na radu, kao i da bi se olakšao ogroman teret društvene i profesionalne odgovornosti, koji zaposleni u javnom zdravstvenom sistemu, u ovoj neuporedivo ozbiljnoj situaciji, nose na svojim plećima.

Želim svima vama i vašim najmilijima pre svega dobro zdravlje !

Sindikalni  pozdrav, sa solidarnošću!

Živorad  Mrkić s.r.,  predsednik  NSZ
U Beogradu, 04.04.2020.god.

https://www.minrzs.gov.rs/sr/aktuelnosti/vesti/detaljno-objasnjenje-prava-i-obaveza-radnika-i-poslodavaca-u-toku-vanrednog-stanja?fbclid=IwAR2a4M3gnnCP_dN5eQYkLyaHesxjGDZ_mZooIVxINGvLj5g2aqTbAGw_A9E

Ukoliko vam se svideo članak podelite sa prijateljima