NEOBIČAN DAN…

ČESTITAM SVIM ORGANIZACIJAMA NOVOG SINDIKATA ZDRAVSTVA KOJE SU IZVELE USPEŠAN ŠTRAJK, UPRKOS SVIH SABOTERA KOJI SU POKUŠALI DA NAPRAVE FARSU OD ŠTRAJKA!

Danas je u Srbiji bio neobičan dan, 5. novembar 2014.godine.
Bilo je neobično sunčano, vedro i nekako veselo vetrovito nad Srbijom.
Bilo je i veoma tužno, maglovito, sumorno i depresivno u mislima zaposlenih u zdravstvu Srbije.
Smanjene plate od 10%, već odranije sprovedeno smanjenje zarada ukidanjem stimulacija na osnovu sredstava ostvarenih izvan prihoda RFZO, očigledno nepovoljno dejstvo ”platnih razreda” na socijalni i ekonomski položaj većine zaposlenih…
Neobični dani…

”Četiri velika, imperijalna, moćna, samozaljubljena i reprezentativna RUKOVODSTVA” sindikata u zdravstvu su proglasila jednodnevni granski štrajk u zdravstvu. Neobičan proglas. ”Četvorica veličanstvenih” RUKOVODSTAVA su proglasila štrajk, ostale sindikate u zdravstvu su ignorisali.
Nisu proglasili kako se neposredno sprovodi štrajk.
Nisu članstvu dali uputstvo kako da se ponaša i šta da radi na specifičnim i najtežim radnim mestima.

Nisu odredili VREME javnih okupljanja zaposlenih, protivno Zakonu o štrajku.
Nisu odredili MESTO okupljanja zaposlenih u štrajku, protivno Zakonu o štrajku.
Nisu odredili mesta regionalnih okupljanja učesnika u štrajku.
Nije bilo ni centralnog velikog okupljanja učesnika u štrajku, što je neshvatljivo da propustite kada organizujete granski štrajk u zdravstvenoj delatnosti . Pa, gde da se okupi članstvo, gde da snimaju mediji, pobogu ?

Neobični postupci…
Pravite štrajk, a prikrivate ga. ”Stelt” štrajk.
Pozivate zaposlene u zdravstvu da učestvuju u štrajku, a ne kažete im gde i kada da se okupe.
Organizujete štrajk, a stidljivo ćutite umesto da pozivate, vičete, grmite, kolege RUKOVODIOCI ”četvorice veličanstvenih” …

Cvetić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta je bio odlučniji i jasniji. Pozdravljamo takav stav.
Imajući u vidu podanički položaj Zorana Savića, Zorana Ilića i Bisenića prema ministru Lončaru, a poznavajući Lončarevu oholost, sumnjajući u unapred dogovorenu farsu, Predsedništvo Novog sindikata zdravstva Srbije je odlučilo da učestvujemo u štrajku u skladu sa Zakonom u štrajku: postoji štrajk upozorenja (1 čas) ili štrajk (ne zna se koliko će da traje). Pošto se uvek držimo zakona, odlučili smo se za zakonito rešenje – štrajk upozorenja, kao uvod u veliki i pravi štrajk – KADA DOĐE PRAVO VREME, KADA NEBO NAD SRBIJOM BUDE CRNO OD GROZNIH OBLAKA NEPRAVDE, MALTRETIRANJA, BEDE I BEZNAĐA ! Kada dođe DAN PRAVOG ŠTRAJKA, NOVI SINDIKAT ZDRAVSTVA SRBIJE ĆE BITI SPREMAN !

Neobičan dan…
Neobično je i da i pored toga što su saboteri iz rukovodstva ”dvorskih sindikata” objavili ODMAH da su dogovorili ”napredak” sa Lončarom (kakav napredak, bilo smanjenje od 10% i ostalo; ostalo je smanjenje plata ”platnim razredima”), te da prekidaju dalje ”planirane aktivnosti” (kao, štrajk svake srede), ZNAČAJAN BROJ ORGANIZACIJA NOVOG SINDIKATA ZDRAVSTVA SRBIJE JE ODRŽAO USPEŠNE ŠTRAJKOVE U SVOJIM USTANOVAMA, ZAJEDNO SA KOLEGAMA IZ DRUGIH SINDIKATA ! ČESTITAM ! TAKO SE SINDIKALNO NASTUPA, SLEDEĆI PUT ĆETE BITI JOŠ BOLJI, JER STE BOGATIJI ZA ISKUSTVO !

Dolaze sumračni zimski dani siromaštva, jada i profesionalnog poniženja. Spremajmo se za njih. Borba je tek počela. Ovo su prvi minuti. To treba da znaju i oni koji su danas uspeli, to treba da znaju i oni koji danas nisu štrajkovali kako su želeli ili planirali.

Neobičan dan, danas 5. novebra 2014.godine. Vi koji niste uspeli, ne gubite nadu. Potrudite se, stvorite uslove, ojačajte, ohrabrite se, probudite najbolje u sebi, potražite pomoć od iskusnijih i jačih u našem Sindikatu. I krenite kada svi budemo krenuli.

TO ĆE BITI NEOBIČAN DAN – DAN KADA BUDEMO POČELI DA POBEĐUJEMO U BORBI ZA NAŠU PROFESIJU, ZA NAŠ OPSTANAK, ZA NAŠE PORODICE, ZA SVE NAS !
TO ĆE BITI NEOBIČAN DAN…
VIDIMO DA DOLAZI…

Ostavimo poraze iza sebe, planirajmo pobede.

BUDIMO HRABRI, SARAĐUJMO MEĐUSOBNO, VREME JE. SVE KOLEGE ZAJEDNO !

Živorad Mrkić, predsednik NSZ

Ukoliko vam se svideo članak podelite sa prijateljima