KREĆE LI SE KONVOJ IZA LEDOLOMCA?

Uloga Novog sindikata Kliničkog centra Srbije u borbi za prava zaposlenih u zdravstvu… I odnos drugih prema ovoj borbi…

KREĆE LI SE KONVOJ IZA LEDOLOMCA?

Da, kada ovo što zovemo život, puka egzistencija, surova realnost naše svakodnevice, muka, jad i nevolja, nepravda i sila sastave svu silinu svog čemera i beznađa, onda nam se životi pretvore u ledena polja, kakva se stvaraju na severnim morima i okeanima.

U ledenom polju socijalne bede, beznađa, nepravde, tiranije na radnom mestu, očaja, apatije, siromaštva naših porodica, tužnih života naše dece, zlostavljanja i orgijanja silnika iz rukovodstava ustanova – dakle u takvom ledenom polju opšteg i ličnog propadanja već decenijama rade i žive zaposleni u zdravstvu Srbije. U ledenom polju smo zaglavljeni, nasukani na led, uklješteni, pa ako nema nekoga da razbije led bede, očaja i beznađa, naša propast je neizbežna. Tako je to u zdravstvu Srbije danas.

Neću preterati ako konstatujem da je Novi sindikat Kliničkog centra Srbije preuzeo na sebe pretešku, rizičnu i nezahvalnu ulogu – da u vremenu potpunog beznađa, apatije, korupcije, samoživosti, jada i čemera u zdravstvu ove zemlje bude LEDOLOMAC. Da pokušaju da razbiju led naše bede i neslobode, straha i zebnje, nesloge i apatije, zavisti i loših namera, katastrofalnih, zapravo apokaliptičnih poteza koje država povlači u odnosu na urušenu zdravstvenu delatnost.

I taj LEDOLOMAC, Novi sindikat Kliničkog centra Srbije, je pokušao da uradi ono što je dužnost ledolomca: da razbije led, da oslobodi pomorski put i da omogući konvoju drugih brodova (sindikata, sindikalnih organizacija Novog sindikata zdravstva, bilo kojih sindikalnih organizacija, zaposlenima u zdravstvu bez obzira na bilo kakvu – pa i bez obzira na sindikalnu pripadnost ili nepripadanje…) dakle da svojom borbom protiv leda siromaštva, poniženja, sile i nepravde omogući drugima da formiraju konvoj i da ga zajedno dovedu do uspeha i pobede.

Otuda je Novi sindikat KCS toliko puta štrajkovao, protestvovao, organizovao performanse, konferencije za medije, tužio ”belu mafiju” sudovima i tužilaštvima, dostavljao organima ove kukavne države materijalne dokaze, zahtevao intervencije nadležnih i POZIVAO, POZIVAO, POZIVAO… sve kolege zaposlene u zdravstvu da slede primer LEDOLOMCA, da razbijemo ledeno polje naše bede i neslobode, poniženja i zlostavljanja, bezakonja i silništva… Da uradimo to SVI mi zajedno, ZAPOSLENI U ZDRAVSTVU SRBIJE!

Ah… Kolege iz Novog sindikata Kliničkog centra Srbije su se u toj borbi toliko zamerili oligarhijama i kamarilama silnih i svemoćnih bitangi da su bukvalno fizički, bezbednosno, egzistencijalno ugroženi. I to su prihvatili, što nije lako, jer biti iskreni sindikalista znači biti svesan rizika svoga angažovanja.

Međutim, zdravstvo Srbije nije krenulo za LEDOLOMCEM, kroz onu trasu koju je on svojim pramcem razvalio kroz led. Nije formiran konvoj, osim retkih izuzetaka niko se nije pridružio, da prođemo kroz nevolju zajedno, da dosegnemo cilj, da POBEDIMO. Čak su i neke podrške su bile više paradne, više kameleonski pokušaji da se – kabojagi – ”nastupi zajedno”, čast samo divnim izuzecima kojih ima.

LEDOLOMAC – Novi sindikat KCS – će ostati sam, i ledeno polje će ga na kraju zarobiti i zakovati zauvek. Jer, nije bilo konvoja da ga sledi…

Ove redove pišem jer su mi kolege iz Novog sindikata KCS pokazali gomilu ”mejlova” i ”postova” koleginica i kolega iz desetina zdravstvenih ustanova iz cele Srbije, da ”treba odmah štrajkovati u celoj Srbiji”, ”napraviti generalni štrajk celog zdravstva”, ”da se ne sme ograničiti samo na Klinički centar”, ”da treba proširiti akciju odmah”, ”ma šta se čeka?”… Lako je za tastaturom računara. Zašto ne pođemo putem kojim idu kolege iz Kliničkog centra? Zašto ne organizujemo akcije u svojim sredinama i ustanovama? Zašto puštamo jednu ustanovu da se bori za sve nas? Zašto su takve aktivnosti organizovane još samo u KBC ”Zvezdara”, HMP Novi Sad, DZ i ZZJZ Vranje ? Gde su svi ostali ? Gde je solidarnost i kolegijalnost. Muka je zajednička, morale bi i akcije da budu!

LEDOLOMAC, Novi sindikat KCS, krvavo bije svoje bitke, pokušavajući da prokrči put drugima… I POZIVA, UPORNO ! Novi sindikat zdravstva Srbije se trudio da ove pozive čujemo svi.

ZAMOLIO BIH VAS ZA ISKRENE KOMENTARE: ZAŠTO – POSLE TOLIKO POKUŠAJA – GOTOVO NIKO NEMA HRABROSTI DA KRENE ZA NAŠIM KOLEGAMA IZ NOVOG SINDIKATA KCS? Ovo je važno, budimo iskreni, nemam razloga da sumnjam u iskrenost svojih poštovanih kolega i saboraca, svih NAS, zdravstvenih radnika Srbije.

OVO JE ZA SVE NAS…

Ukoliko vam se svideo članak podelite sa prijateljima