KAKO TUMAČITI UREDBU?

Novi sindikat zdravstva Srbije
KAKO TUMAČITI UREDBU?
NAŠ DODATAK NA PLATU OD 10% TREBA
DA PRERASTE U STALNO POVEĆANJE.
LOGIČNO JE DA TAKO I BUDE… I VIŠE OD TOGA.

Poštovane koleginice i kolege, zaposleni u zdravstvu,

svima nam je poznato da je vanredno stanje na teritoriji Republike Srbije, zbog pandemije zarazne bolesti COVID-19, proglašeno 15. marta 2020.god.

Ubrzo zatim, Vlada Republike Srbije je donela ”Uredbu o dodatku na osnovnu platu zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i određenih zaposlenih koji obavljaju poslove u oblasti zdravlja, odnosno zaštite zdravlja stanovništva Republike Srbije, odnosno lečenja i sprečavanja širenja epidemije bolesti bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-Cov-2” – huh, dug naziv… U daljem tekstu ćemo je zvati jednostavno – Uredba. Navedena Uredba je objavljena u ”Službenom glasniku RS”, br. 48/2020, primenjuje se kroz dodatak na platu od 1. aprila, tako da je došlo vreme da primimo zarade uvećane ovim dodatkom.

Očito je da je Vlada želela da, na određeni način, iskaže uvažavanje izuzetnom radu zaposlenih u zdravstvu. Normalno, svako od nas ima pravo da formira i iskaže sopstveni stav o adekvatnosti ove mere.

Međutim, imajući u vidu da je Uredba štura i veoma kratka, dosta toga nije precizirano, što je kod zaposlenih u zdravstvu izazvalo različita tumačenja, shvatanja, pa i pogrešna očekivanja.

Pokušaćemo da neke stvari rastumačimo i razjasnimo, uz napomenu da stvarnost može da nas demantuje, pa nas nemojte previše kritikovati za iskazanu smelost i pokušaj:

1.) Ovde se ne radi o klasičnom povećanju plate, kroz povećanje osnovice za obračun ili koeficijenta. Ovde se radi o DODATKU na osnovnu platu, zbog specifične situacije – nastale pandemije. U tom smislu ovaj dodatak, u izvesnom smislu, liči na ”stimulaciju”, samo se primenjuje na sve zaposlene u zdravstvu i na nacionalnom nivou;

2.) Obratite pažnju da se dodatak plate odnosi samo na OSNOVNU PLATU. Dakle, dodatak od 10% će se obračunavati SAMO u odnosu na vašu osnovnu platu (koeficijent puta osnovica), a ne na prekovremeni rad, dežurstvo, pripravnost, noćni rad, rad nedeljom i slično. Za ove kategorije rada isplaćivaće se redovno uvećanje u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom;

3.) Dodatak dobijaju SVI. Dakle, dobijaju ga i one profesionalne grupe koje se nalaze ispod minimalne plate – pa im se vrši isplata posebnog dodatka do ”minimalca”, da bi uopšte primili garantovane zarade. Prema našim najboljim saznanjima i obaveštenjima, stvari tako stoje da će dodatak od 10% osnovne plate dobiti i fizički radnici, spremačice, servirke, radnici na pranju laboratorijskog posuđa, portiri, kuriri, radnici na pomoćnim poslovima nege bolesnika i pomoćnim poslovima kod obdukcije. Dakle, zaposleni koji imaju koeficijente za obračun plata od 5,93; 6,18; 6,83; 7,34; 8,06 do 8,36. I u ovom smislu, ovaj dodatak više podseća da sveobuhvatnu i dužu ”stimulaciju”, nego na klasično povećanju plata. Naime, da se radilo o klasičnom povećanju plata, zaposleni iz većine navedenih grupa vezanih za pobrojane koeficijente ne bi imali nikakvo povećanje zarade, zapravo, bili bi i dalje na minimalcu. Ovako, svi dobijaju dodatak;

4.) Koliko dugo ćemo dobijati dodatak? Zapravo, mogao bi i da potraje! U članu 2. Uredbe je utvrđeno: ”Dodatak na osnovnu platu iz člana 1. ove uredbe primenjuje se sve dok se ne steknu uslovi da se, saglasno visini dodatka iz člana 1. ove uredbe, izmene elementi za obračun i isplatu osnovne plate zaposlenih u skladu sa zakonom.” Dakle, ako mi ispravno shvatamo član 2., isplata dodatka nije vezana za trajanje vanrednog stanja ili daljih vanrednih protivepidemijskih mera – po ukidanju vanrednog stanja. Zapravo, po slovu Uredbe, isplata dodatka na osnovnu platu zdravstvenim radnicima u iznosu od 10%, trajaće sve dok se ne steknu zakonski uslovi za povećanje zarade zaposlenima u zdravstvu za 10%. U tom smislu, ovaj DODATAK ima šansu da postane trajna vrednost. Nadamo se da nas, po ovom pitanju, neposrednda budućnost neće demantovati.

5.) Dodatak će se, pored zaposlenih u javnom zdravstvenom sistemu Republike Srbije, isplaćivati i zaposlenima u vojnozdravstvenim ustanovama, zaposlenima na poslovima zdravstvene zaštite u socijalnim ustanovama, kao i zdravstvenom osoblju u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija. Dakle, ovim dotatkom će biti obuhvaćeni gotovi svi zdravstveni radnici zaposleni u javnom, odnosno državnom sektoru.

Nadamo se da nikakve neočekivane okolnosti neće demantovati ova naša razjašnjenja i zapažanja. Naime, za sve nas je ovo jedna nova situacija, kao što su nove i neočekivane okolnosti koje su do nje i dovele.

Novi sindikat zdravstva Srbije
novisindikatzdravstva@gmail.com
tel. (011) 3612-588
dežurni telefon: 064/13 57 083

Ukoliko vam se svideo članak podelite sa prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *