Kadrovi u javnom zdravstvenom sistemu TREBA LI DA NESTANEMO !?

Kada sagledamo kadrovsku katastrofu epskih razmera u javnom zdravstvenom sistemu, lako je doći do zaključaka da je do ove pošasti dovela politika resornog ministarstva i političkog establišmenta u celini, sa njihovom generalnom strategijom da običan, čestiti građanin treba da plati celokupnu cenu ”budžetske konsolidacije” i ”okončanja strukturnih reformi”.

Ali, postoji i odgovornost nas kao profesije, imajući u vidu nevererovatnu pasivnost koju smo mi zaposleni u zdravstvu pokazali prema sopstvenoj sudbini i socijalnom opstanku naših porodica.

Vapaji onih koji su shvatali da ćemo biti potpuno uništeni profesionalno, socijalno, porodično, zdravstveno, bili su glas ”vapijućeg u pustinji”, a i oni koji su ih čuli zapušili su uši, pogli glave preplavljene strahom i poniženjem, nastavili da trpe.

Sada je došao na red ”ZAKON O ZAPOSLENIM U JAVNIM SLUŽBAMA”, koji će zdravstvene radnike izopštiti iz ustavno – pravnog sistema, pretvarajući nas u zatočenike ”leks specijalisa”. Na nas će se odnositi predviđeni ”specijalni zakončići” koji će se odnositi samo na nas zaposlene u zdravstvu, a Ministarstvo zdravlja će postati ”Pašaluk za zdravlje” koji će imati svoje posebne propise i akte, kojim će se ozakoniti i legalizovati surova eksploatacija, mizerne zarade, nedostatak kadrova, izgaranje na radu i neprestano zlostavljanje zaposlenih u javnom zdravstvenom sistemu. 

Koleginice i kolege, ili ćemo nastupiti SVI, ZAJEDNO I SLOŽNO, bez obzira na pripadnost nekoj posebnoj grupaciji, strukovnom udruženju, sindikatu, komori, organizaciji, ZAJEDNO I SA JASNIM STAVOVIMA, ili ćemo imati samo dve opcije: biti rob na radnom mestu ili ”pobeći negde, daleko, što dalje…” . Odluka je na nama.                                         

POKRENI SE, PROFESIJO ! 

KONTAKTI ZA KOORDINACIJU ZAJEDNIČKIH AKTIVNOSTI:

novisindikatzdravstva@gmail.com; tel./fax (011) 3612-588; 064/13 57 083

Ukoliko vam se svideo članak podelite sa prijateljima