JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O ZAPOSLENIMA U JAVNIM SLUŽBAMA. NOVI SINDIKAT ZDRAVSTVA: ”POVUCITE ZAKON IZ PROCEDURE !”

U Beogradu 4. septembra, u organizaciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, održana je finalna sesija javne rasprave o nacrta Zakona o zaposlenima u javnim službama. Zaposlene u javnim službama predstavljali su sindikati organizovani u javnim službama, profesionalna udruženja i pojedine komore.

Neki predstavnici zaposlenih su osnovano kritikovali nacrt Zakona, međutim većina diskusija je bila uskogruda. Svaka struka, profesija ili grana je kritikovala uglavnom samo ono što se tiče isključivo njihovih uskih profesionalnih, radno-pravnih i ekonomskih interesa. Neki sindikati su ”gromoglasno ćutali” ili su se bavili trivijalnim temama. Mali broj učesnika u raspravi je tražio da se nacrt Zakona povuče, kao protivustavan, diskriminatoran i štetan. Novi sindikat zdravstva Srbije je izneo principijelan stav.

Povući nacrt Zakona iz procedure. Živorad Mrkić, predsednik NSZ, je rekao: ”Predlagač se ponaša kao da ne postoji Zakon o radu i Konvencija 98 Međunarodne organizacije rada. U obrazloženju nacrta Zakona stoji da se njime postiže veća ”fleksibilnost i uvažavanje specifičnosti svake javne službe”. Zar nije najbolji način da se prepozna specifičnost svake javne službe da se kolektivnim pregovorima dođe do adekvatnih posebnih kolektivnih ugovora i tako reše i prepoznaju svi specifični probleme javnih službi? Zar nije dovoljan postojeći Zakon o radu, uz donošenje kolektivnih ugovora?

Svi znamo, samo se o tome ćuti, da je cilj Zakona da celokupni teret ”budžetske konsolidacije” plate zaposleni, siromašni i slabo plaćeni zaposleni u javnim službama. Zakon je oblik legalizovane eksploatacije. Biće sramota ako ovakav nacrt Zakona uđe u proceduru u Narodnu skupštinu. Nacrt Zakona treba povući.”

RRG za informisanje NSZ

Ukoliko vam se svideo članak podelite sa prijateljima