HRISTOS  VOSKRESE!  VAISTINU  VOSKRESE!

Poštovane  sindikalne  koleginice  i  kolege,

vaskršnje praznike ove godine dočekujemo u uslovima  koji su gotovo bez presedana, kada je novija istorija u pitanju, u uslovima pandemije izazvane novim korona virusom.

Samo oni zaista malobrojni koji imaju više od sto godina života, bili su u rođeni  u vreme slične pošasti – pandemije ”španske groznice” 1918. godine. Izazov kroz koji prolazimo, za koji niko ne može sa sigurnošću reći koliko će trajati, da li će imati ”rep epidemije”, da li će se značajno povući u toku leta, da li će nam se vratiti naredne jeseni… sve to predstavlja iskušenje za sve nas, za celi ljudski rod.

Da li smo postali suviše oholi, gramzivi, sebični, neuviđajni, da li smo svoje banalne interese favorizovali u odnosu na opšte dobro, da li smo postali drski i sa nipodaštavanjem se odnosili prema bližnjima, prirodi, planeti, čovečanstvu?

Ako jesmo, sada plaćamo skupu cenu.

S druge strane, ovo je vreme provere i generacijskog ispita za sve profesionalce zaposlene u zdravstvu. Da, mnogo toga je na ispitu i probi: naša humanost, hrabrost, profesionalna etika, znanje i stručnost, odlučnost, samopregor, lični dignitet…

Ovo je vreme kada će pasti sve maske i koprene iracionalnog, vreme kada će svako od nas spoznati i pokazati drugima svoj pravi lik. Koleginice i kolege, zaposleni u zdravstvenom sistemu naše zemlje, verujemo da će naše pokoljenje pokazati lik koji će biti na čast našim precima, a na ponos našim potomcima.

Ide nam praznik, Bogu hvala, Vaskrs je! Neka ovaj Vaskrs, leta Gospodnjeg 2020., vaskrsne i u nama ono što je najbolje: čovekoljublje, plemenitost, odgovornost, savest,  požrtvovanje, saosećanje sa bližnjim svojim,  pokajanje, ljubav, veru, nadu. Da sa Vaskrslim Hristom vaskrsne i suština naše ljudske prirode, ono što je dobro i plemenito u nama, ono što nas čini ljudskim bićima, dostojnim, posebnim i vrednim. U nadi u dolazak boljih dana, uz želju da oboleli što pre ozdrave, a da zdravi ostanu i dobro i zdravo, dozvolite da vas pozdravimo najveličanstvenijim pozdravom:

HRISTOS  VOSKRESE !  VAISTINU  VOSKRESE !

za Predsedništvo Novog sindikata zdravstva Srbije

Živorad  Mrkić, predsednik NSZ

U  Beogradu, 18.04.2020.god.

Ukoliko vam se svideo članak podelite sa prijateljima