VAŽNO OBAVEŠTENJE ČLANOVIMA NOVOG SINDIKATA  ZDRAVSTVA

POŠTOVANE KOLEGINICE I KOLEGE, POSTOJI NEKOLIKO ZNAČAJNIH VESTI KOJE SU DOSPELE U JAVNOST POČETKOM OVOG MESECA. 2. NOVEMBRA SMO OBAVEŠTENI (DODUŠE NEFORMALNO, ALI IZ ”POUZDANIH IZVORA”) DA SE PRIMENA ZAKONA O ZAPOSLENIMA U JAVNIM SLUŽBAMA I ZAKONA O SISTEMU PLATA ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU ODLAŽE ZA 1. JANUAR 2020. god. PORED TOGA, PRISTIGLO JE OBAVEŠTENJE (OPET POLUZVANIČNO, ALI IZ ”DOBRO OBAVEŠTENIH IZVORA”) DA ĆE SE OSNOVICA ZA OBRAČUN ZARADA ZAPOSLENIH U ZDRAVSTVU POVEĆATI 12%, ZAPRAVO OD 7 DO 12%, U ZAVISNOSTI OD PROFESIONALNE GRUPACIJE (MEDICINSKE SESTRE I ZDRAVSTVENI TEHNIČARI 12%, LEKARI, STOMATOLOZI I FARMACEUTI 10%, NEDEFINISANA GRUPA ”OSTALIH ZAPOSLENIH” 7%). POSLE TOGA JE OVE INFORMACIJE – NAVODNO – POTVRDILO MINISTARSTVO FINANSIJA, MADA ZVANIČNE I KONAČNE ODLUKE U TOM SMISLU JOŠ UVEK NISMO DOBILI.

IMAJUĆI U VIDU UKUPNU SITUACIJU, KAO I VELIKE KADROVSKE PROBLEME U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA, SMATRAMO DA JE NEOPHODNO U NAJSKORIJEM TERMINU ODRŽATI KONSULTACIJE RUKOVODSTVA NOVOG SINDIKATA ZDRAVSTVA SRBIJE SA SVIM SINDIKALNIM ORGANIZACIJAMA NA ZAJEDNIČKOM KONSULTATIVNOM SASTANKU. TAKOĐE U INTENZIVNIM SMO KONTAKTIMA SA DRUGIM SINDIKATIMA JAVNIH SLUŽBI PO OVOM PITANJU.

SVE SINDIKALNE ORGANIZACIJE NOVOG SINDIKATA ZDRAVSTVA SRBIJE ĆE BITI PRAVOVREMENO OBAVEŠTENE KADA NADLEŽNI DONESU ZVANIČNE DOKUMENTE O OVIM PITANJIMA.

TAKOĐE, SVE ORGANIZACIJE ĆE BITI NA VREME OBAVEŠTENE O ODRŽAVANJU KONSULTATIVNOG SASTANKA, NA KOME ĆEMO ZAUZETI STAVOVE O PRAVCU AKTIVNOSTI NOVOG SINDIKATA ZDRAVSTVA O OVIM PITANJIMA. PREDLAŽEMO VAM DA BUDEMO ZAINTERESOVANI I U BLISKOJ KOMUNIKACIJI, JER RAZVOJ DOGAĐAJA ZAHTEVA NAŠU POZORNOST I ADEKVATNO REAGOVANJE.

RRG za informisanje Novog sindikata zdravstva

Ukoliko vam se svideo članak podelite sa prijateljima