VREME DOGOVORA I VREME BORBE – OTVORENA SKUPŠTINA ZDRAVSTVENIH RADNIKA

VREME DOGOVORA I VREME BORBE – OTVORENA SKUPŠTINA ZDRAVSTVENIH RADNIKA

Poštovane koleginice i kolege, zaposleni u zdravstvu, svih profesija, svih nivoa i stepena obrazovanja, braćo i sestre u bedi, nevolji, siromaštvu, poniženju, patnji… Vreme je. I nije vreme.
Nije vreme za suze, žalopojke, naricanje, tužbalice, zapomaganje, depresiju, tlapnje nad prokletom i urokljivom sudbinom, usudom, nesrećom i sunovratom u kojima smo se zatekli kao profesionalci, zdravstveni radnici, zaposleni u zdravstvu Srbije.
Nije vreme za tužbalice, jer smo ih iskukali svetlosne godine u dužinu i megatone u težini. Nije vreme za naricanje, jer smo isplakali more suza nad našim hudim i čemernim sudbinama, došla slana tečnost do noseva i usta. Podavićemo se!

Nije vreme ni za međusobna optuživanja, svađe, nerazumevanje, neslogu, samoživost, nesolidarnost, jer je to slabost naše profesionalne grupacije koja može prouzrokovati da sami sebe pobedimo.
Nije vreme ni za podele, strukovne, staleške, uskoprofesionalne, političke, grupacijske, sindikalne.
A, vreme je. Prvo da se grupišemo u dve, samo dve grupe.

Prvu grupu čini velika većina nas, zaposlenih u zdravstvu. Grupa se zove jednostavno: MI, ČESTITI ZDRAVSTVENI RADNICI. Mi nosimo zdravstveni sistem na svojim bolesnim i umornim plećima. Mi lečimo i negujemo ovaj bolesni, nesrećni, pogubljeni narod. Mi smo iskra dobrog u ovoj magluštini i baruštini svakodnevice koju nam kroje. To smo Mi. I teško nam je, preteško. I nećemo više da trpimo.
Vreme je da, pošto znamo ko smo Mi, kažemo ko su oni. Oni su manjina. Oni su bela mafija i planetarni trovači u korist farmaceutskih kompanija. Oni su kovertaši i mitomanijaci, oni su ucenjivači roditelja bolesne dece, maroderi neizlečivo bolesnih, politički kadrovi – nesposobni a silni i uobraženi, oni ne pripadaju našoj profesiji. Oni su greška, ali dok smo mi kukumavčili i drhtali od straha da im se slučajno ne zamerimo, da se dovoljno duboko poklonimo ”veličinama”, oni su oteli profesiju i zavladali njome.

Najmanje poslednjih 25 (i više…) godina sve vlasti, ministri, nomenklature i ”elite” su na njihovoj strani. Zato je njima tako dobro, zato smo Mi danas duboko na samom dnu ambisa.
E, pa vreme je. Vreme je za prave stvari. Ako mogu prosvetari, advokati, studenti, taksisti, ”nevladine organizacije stranih vlada” da se izbore za svoje mesto i poziciju pod suncem, MORAMO I MOŽEMO i MI zdravstveni radnici. Jer imamo pravo, hej! Medicinske sestre (i srednje i više i strukovne i fakultetske i masteri … sve ste isto ponižene), radiološki tehničari i strukovni medicinski radiolozi, sanitarni tehničari i ekološko-sanitarni inženjeri, laboranti i fizioterapeuti svih nivoa obrazovanja, dijetetičari i nutricionisti, lekari, specijalisti, subspecijalisti, stomatolozi, farmaceuti,biohemičari… Ako ste MI, vreme je za dogovor i vreme je za borbu za našu profesiju.
Ovo nije sindikalna stvar, ovo je stvar grupacije – zdravstvene profesije. Međutim, iz prostog razloga što nismo primetili da je to neko drugi postavio kao tačku dnevnog reda, dopalo je Novom sindikatu zdravstva da otvori temu:

NEĆEMO VIŠE ŽALOPOJKE I JADIKOVKE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA. HOĆEMO DA KORISTIMO DRUŠTVENE MREŽE DA IZNESEMO PROBLEME KOJI NAS MUČE. TO SMO RADILI VEĆ GOTOVO DVA MESECA. POŠTO JE ODZIV U VIRTUELNOM SVETU BIO DOBAR (MNOGO STE ”LAJKOVALI” I KOMENTARISALI NAŠE OBJAVE), SADA HOĆEMO DA VIDIMO DA LI JE TO NAŠE NAJVEĆE ”DOSTIGNUĆE”, ILI MOŽEMO NEŠTO DA URADIMO I U STVARNOM SVETU? DA LI MOŽEMO DA SE DOGOVORIMO I DA LI MOŽEMO DA SE BORIMO ZA SEBE, SVOJE PORODICE, NAŠU PROFESIJU, ŽIVOT, OPSTANAK, ZA NAS I NAŠE PACIJENTE. MI, NEMA KO DRUGI!

Koleginice i kolege, Novi sindikat zdravtsva želi samo da inicira održavanje javnih skupove zdravstvenih radnika širom cele Srbije. Mislimo da ih – za početak – nazovemo OTVORENA SKUPŠTINA ZDRAVSTVENIH RADNIKA. Da probamo da se dogovorimo. Da ispoštujemo dogovoreno. A zatim, kao ”beli talas” da krenemo u akciju i borbu za spas i zasluženo mesto naše profesije. Svako ko je pošten –
dobrodošao je.

Zato vas molimo da nam date dva iskrena odgovora (u vašu iskrenost ne sumnjamo ni najmanje): 1. Da li ste spremni da se dogovorimo i da ispoštujemo dogovor kroz borbu i akciju? 2. Da li ste spremni da učestvujete u pravoj borbi za profesiju u pravom svetu, t.j. da li ste spremni da ono što ”lajkujete” i komentarišete na FB sprovedete u stvarnosti, u ustanovi, među kolegama, na ulicama i trgovima?

Očekujemo vaše komentare i odgovore. Da vidimo ima li nade za dogovor i akciju.

Novi sindikat zdravstva, ali samo u ulozi inicijalnog organizatora skupova. Vrlo brzo, ovu aktivnost vodimo svi MI.

Ukoliko vam se svideo članak podelite sa prijateljima