Saopštenje za medije povodom sindikalnog skupa “Istraj bratski narode Grčke!”

UDRUŽENI SINDIKATI SRBIJE ”SLOGA”
POLICIJSKI SINDIKAT SRBIJE
NOVI SINDIKAT ZDRAVSTVA SRBIJE

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE POVODOM SINDIKALNOG SKUPA
”ISTRAJ BRATSKI NARODE GRČKE !”

Udruženi sindikati Srbije ”Sloga”, Policijski sindikat Srbije i Novi sindikat zdravstva Srbije organizuju sindikalni skup, koji se održava u isto vreme kada i ”Evropski dan akcije”, pod nazivom ”Istraj bratski narode Grčke !”. Skup će se održati u Beogradu, dana 29.02.2012.god. sa početkom u 12 časova, ispred spomenika Rigi od Fere, na uglu ulica Tadeuša Košćuška i Rige od Fere.

Organizatori ovog skupa, koji se održava istog dana kada i ”Evropski dan akcije” članova Evropske konfederacije sindikata, žele da izraze svoju odlučnu podršku narodu i sindikatima Grčke koji prolaze kroz teške trenutke svoje istorije, budući da su izloženi direktnom udaru centara moći neoliberalnog kapitalizma, svetskih finansijskih lihvara iz MMF-a, drugih organizacija bankarske ”sive internacionale” i neokolonijalnih aspiracija tvoraca ”evropske politike”.

Isti oni koji su proizveli krizu u Grčkoj, pre svega dugogodišnjim angažovanjem svojih eksponenata i ”stipendista” iz same Grčke, sada se pojavljuju kao dušebrižnici i ”dobronamerni savetnici”. Spirala sunovrata Grčke će se nastaviti ako vlast u ovoj prijateljskoj zemlji ne bude slušala glas sopstvenog naroda, no umesto toga prihvati ”savete i pomoć” Međunarodnog monetarnog fonda i drugih grobara njene budućnosti.

Grci su narod sa kojim Srbi imaju više nego prijateljske veze, koje traju već vekovima i koje su neraskidive. Grci su nam uvek bili prijatelji i saveznici, pogotovo u trenucima naših najvećih iskušenja i stradanja. Imamo ljudsku, moralnu obavezu da bratskom narodu Grčke iskažemo našu nepodeljenu i iskrenu podršku u ovim danima koji su sudbonosni za njegov opstanak. Naša podrška i naše misli su upućeni i grčkim sindikatima, koji su na prvoj liniji fronta borbe za opstanak, slobodu i dostojanstvo svoje zemlje.

Sem toga, zar nije očigledno da Srbija – na žalost – korača ”grčkim putem”, da nas oligarhije naših vlastodržaca vode u istom smeru kojim su podaničke vladajuće grupacije vodile Grčku i dovele je u ovakvu situaciju. Ono što se danas dešava Grčkoj, vrlo brzo će postati scenario i u Srbiji.

Takođe, naš sindikalni skup se održava istog dana kada Evropska konfederacija sindikata organizuje ”Dan akcije”, koji širom evropskog kontinenta traba da ukaže na rastuću nezaposlenost, socijalnu nepravdu i razarajuće efekte narastajućeg siromaštva , što su sve posledice koncepta neoliberalnog kapitalizma i čudovišnog ”tržišnog fundamentalizma”. Danas sindikalni pokret Evrope upućuje snažnu poruku: ”DOSTA VIŠE !”.

Ukoliko vam se svideo članak podelite sa prijateljima