Саопштење за медије поводом синдикалног скупа “Истрај братски народе Грчке!”

УДРУЖЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ ”СЛОГА”
ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАТ СРБИЈЕ
НОВИ СИНДИКАТ ЗДРАВСТВА СРБИЈЕ

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ ПОВОДОМ СИНДИКАЛНОГ СКУПА
”ИСТРАЈ БРАТСКИ НАРОДЕ ГРЧКЕ !”

Удружени синдикати Србије ”Слога”, Полицијски синдикат Србије и Нови синдикат здравства Србије организују синдикални скуп, који се одржава у исто време када и ”Европски дан акције”, под називом ”Истрај братски народе Грчке !”. Скуп ће се одржати у Београду, дана 29.02.2012.год. са почетком у 12 часова, испред споменика Риги од Фере, на углу улица Тадеуша Кошћушка и Риге од Фере.

Организатори овог скупа, који се одржава истог дана када и ”Европски дан акције” чланова Европске конфедерације синдиката, желе да изразе своју одлучну подршку народу и синдикатима Грчке који пролазе кроз тешке тренутке своје историје, будући да су изложени директном удару центара моћи неолибералног капитализма, светских финансијских лихвара из ММФ-а, других организација банкарске ”сиве интернационале” и неоколонијалних аспирација твораца ”европске политике”.

Исти они који су произвели кризу у Грчкој, пре свега дугогодишњим ангажовањем својих експонената и ”стипендиста” из саме Грчке, сада се појављују као душебрижници и ”добронамерни саветници”. Спирала суноврата Грчке ће се наставити ако власт у овој пријатељској земљи не буде слушала глас сопственог народа, но уместо тога прихвати ”савете и помоћ” Међународног монетарног фонда и других гробара њене будућности.

Грци су народ са којим Срби имају више него пријатељске везе, које трају већ вековима и које су нераскидиве. Грци су нам увек били пријатељи и савезници, поготово у тренуцима наших највећих искушења и страдања. Имамо људску, моралну обавезу да братском народу Грчке искажемо нашу неподељену и искрену подршку у овим данима који су судбоносни за његов опстанак. Наша подршка и наше мисли су упућени и грчким синдикатима, који су на првој линији фронта борбе за опстанак, слободу и достојанство своје земље.

Сем тога, зар није очигледно да Србија – на жалост – корача ”грчким путем”, да нас олигархије наших властодржаца воде у истом смеру којим су поданичке владајуће групације водиле Грчку и довеле је у овакву ситуацију. Оно што се данас дешава Грчкој, врло брзо ће постати сценарио и у Србији.

Такође, наш синдикални скуп се одржава истог дана када Европска конфедерација синдиката организује ”Дан акције”, који широм европског континента траба да укаже на растућу незапосленост, социјалну неправду и разарајуће ефекте нарастајућег сиромаштва , што су све последице концепта неолибералног капитализма и чудовишног ”тржишног фундаментализма”. Данас синдикални покрет Европе упућује снажну поруку: ”ДОСТА ВИШЕ !”.