ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА У ЗДРАВСТВУ – КАКО ТО ИЗГЛЕДА?

ПОВЕЋАЊЕ  ПЛАТА  У  ЗДРАВСТВУ – КАКО  ТО  ИЗГЛЕДА?

ДАКЛЕ, ПОВЕЋАЊЕ ОД 5% ЗА ДЕЦЕМБАР, НИЈЕ ”СМАЊЕЊЕ ОД 10%”

БИЛО ЈЕ ДОСТА ИНФОРМАЦИЈА, ПОЛУИНФОРМАЦИЈА И ДЕЗИНФОРМАЦИЈА О ПОВЕЋАЊУ ПЛАТА ЗАПОСЛЕНИМА У ЗДРАВСТВУ. ОД ТОГА ДА ЈЕ ПЛАТА ”СМАЊЕНА ЗА 10%”, ДО ИЗЈАВА ДА ЋЕ ”УКУПНО ПОВЕЋАЊЕ БИТИ 15%”. ИПАК, ПЛАТА ЗА ДЕЦЕМБАР 2020.год.  НЕЋЕ БИТИ НИМАЛО УМАЊЕНА, ВЕЋ ПОВЕЋАНА ЗА 5%.

МИ ЋЕМО ОВДЕ ИЗНЕТИ НАШЕ ВИЂЕЊЕ СТВАРИ, УЗ ОГРАДУ ДА ЈЕ ТУМАЧЕЊЕ И ПРИМЕНА ПРАВНИХ ПРОПИСА У НАШИМ ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА НЕКАДА ЧУДНОВАТО И ЛИШЕНО ЛОГИКЕ, ПА ЗАДРЖАВАМО ИЗВЕСНУ ОГРАДУ. НАИМЕ, ИЗ ВЕЛИКОГ ИСКУСТВА НОВОГ СИНДИКАТА ЗДРАВСТВА СРБИЈЕ, ПОЗНАТО НАМ ЈЕ ДА СМО У ЗНАЧАЈНОМ БРОЈУ СЛУЧАЈЕВА МОРАЛИ ДА СЕ ИЗБОРИМО ЗА ПРАВА ЗАПОСЛЕНИХ, КОЈА ИМ ИНАЧЕ ПРИПАДАЈУ ПО ПОЗИТИВНИМ ПРОПИСИМА И ПРИРОДИ ПРАВНОГ СИСТЕМА. МОЛИМО ВАС ДА ОВО ИМАТЕ У ВИДУ.

ЗАПОСЛЕНИМА У ЗДРАВСТВУ ЈЕ ПОВЕЋАНА ПЛАТА 1. АПРИЛА 2020.год. ”УРЕДБОМ О ДОДАТКУ НА ОСНОВНУ ПЛАТУ ЗАПОСЛЕНИХ У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА И ОДРЕЂЕНИХ ЗАПОСЛЕНИХ КОЈИ ОБАВЉАЈУ ПОСЛОВЕ У ОБЛАСТИ ЗДРАВЉА, ОДНОСНО ЗАШТИТЕ ЗДРАВЉА СТАНОВНИШТВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, ОДНОСНО ЛЕЧЕЊА И СПРЕЧАВАЊЕ ШИРЕЊА ЕПИДЕМИЈЕ БОЛЕСТИ COVID-19 ИЗАЗВАНЕ ВИРУСОМ SARS-Cov-2”, КОЈУ ЈЕ ВЛАДА СРБИЈЕ ДОНЕЛА 31. МАРТА 2020.год.

СТУПАЊЕМ НА СНАГУ ИЗМЕНА И ДОПУНА ЗАКОНА О БУЏЕТСКОМ СИСТЕМУ 12.12.2020.год. НАВЕДЕНА УРЕДБА ЈЕ ПРЕСТАЛА ДА ВАЖИ, ПА СУ ЕКОНОМСКО-ФИНАНСИЈСКЕ СЛУЖБЕ ОДРЕЂЕНОГ БРОЈА ЗДРАВСТВЕНИХ УСТАНОВА УМАЊИЛЕ АКОНТАЦИЈУ ЗА ДЕЦЕМБАРСКУ ПЛАТУ ЗА 10% – ШТО ЈЕ, ПО НАШЕМ МИШЉЕЊУ, ПОТПУНО ПОГРЕШНО. ТРЕБАЛИ СУ ДА ИСПЛАТЕ АКОНТАЦИЈУ СА ТИХ 10%. И МОРАЋЕ ДА ВАМ ИСПЛАТЕ УСКРАЋЕНО.

НАИМЕ, ИЗМЕЊЕНИ И ДОПУЊЕНИ ЗАКОН О БУЏЕТСКОМ СИСТЕМУ ЈЕ, СВОЈИМ ЧЛАНОМ 27е (став је тешко цитирати, има их преко 50…), ПРИХВАТИО И ИНКОРПОРИРАО У ТЕКСТ ЗАКОНА ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТЕ ОД 10% ИЗ АПРИЛА МЕСЕЦА, КОЈЕ ЈЕ ИСПЛАЋИВАНО НА ОСНОВУ НАВЕДЕНЕ УРЕДБЕ ВЛАДЕ. ДАКЛЕ, 10% ПОВЕЋАЊА КОЈЕ СМО ПРИМАЛИ ДО САДА НАМ ОСТАЈЕ, КОЛЕГИНИЦЕ И КОЛЕГЕ, И МОРА СЕ ИСПЛАЋИВАТИ У СКЛАДУ СА НАВЕДЕНИМ ЗАКОНОМ.

УЗ ТО, ЗАКОН О БУЏЕТСКОМ СИСТЕМУ, ИСТИМ ЧЛАНОМ 27е, ПРЕДВИЂА НОВО ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТЕ ЗА МЕСЕЦ ДЕЦЕМБАР 2020.год. У ИЗНОСУ ОД 5% ОСНОВИЦЕ ЗА ОБРАЧУН ПЛАТА. ДАКЛЕ, ПЛАТА ЗА ДЕЦЕМБАР 2020.год. ПОВЕЋАВА СЕ ЗА 5% У ОДНОСУ НА ДОСАДАШЊУ ПЛАТУ. ВЛАДА СРБИЈЕ ТРЕБА ДА ДОНЕСЕ ЗАКЉУЧАК ЗА ПРИМЕНУ ПОВЕЋАЊА (ВАЉДА ГА ЈЕ ВЕЋ И ДОНЕЛА?).

ЈАВИТЕ НАМ СЕ АКО ИМАТЕ ПРОБЛЕМЕ У ВЕЗИ ИСПЛАТЕ ПЛАТА.

Радна група за информисање Новог синдиката здравства

novisindikatzdravstva@gmail.com; дежурни телефон: 064/13 57 083

Уколико вам се свидео чланак поделите са пријатељима