Окружница Председника Новог синдиката здравства Србије 09.01.2015.

– Председницима синдикалних организација НСЗ
– Председницима територијалних организација НСЗ
– Чланству НСЗ

Предмет: Окружница Председника Новог синдиката здравства Србије 09.01.2015.год.

Поштоване колегинице и колеге, драги синдикални саборци и пријатељи,

постало је неиздрживо.
Уверен сам да ово није само моја перцепција стварности и моје издвојено мишљење.
Такође не сматрам да сам рекао ништа претерано паметно.
Довољно је погледати око себе. Додуше, није ми познато колико нас гледа, а колико не види? Колико ћути, гура прсти у уши, ставља фластер преко усана? Вероватно, један број нас, колегинице и колеге, намерно себе подвргава самохипнози, прихватањем стварности баш онаквом каква није.

Као грана здравствене делатности, без обзира којој професионалној групацији припадамо, сви смо оштећени и доведени у неиздрживу социјално-економску, егзистенцијалну и професионалну ситуацију мерама које је донела актуелна Влада РС, уз диктат Међународног монетарног фонда и Светске банке.

Као прво, смањили су нам зараде знатно више од 10%.
Плате су номинално смањене 10%, онима који су толико „имућни“ да зарађују више од 25 000 динара нето. Међутим, буквалном применом Уредбе о коефицијентима за обрачун и исплату плата запослених у јавним службама, зараде су стварно смањене знатно више, умањењем су обухваћени и они који имају зараде испод 25 000 динара. Реално можемо говорити о кумулативном умањењу зарада у здравству у износу од 15% до 20%. Посебно напомињемо да постоји законски основ у Закону о платама у државним органима и јавним службама, који даје могућност послодавцу да из сопствених прихода повећа зараде запосленима, или барем одржи зараде на садашњем нивоу, нпр. онима који су социјално најугроженији. Дакле, сви смо оштећени „мерама економске политике“ знатно више од 10% и то осећамо.

Као друго, суштинско умањење зарада нас тек очекује.
То ће бити остварено кроз законодавни пројекат који има некакав радни назив „Закон о платним разредима“. Ради се о закону који треба да уреди зараде запослених у јавним службама. Очекује се његово брзо доношење, „јавна расправа“ је била веома конспиративна и глува, а овај закон ће се вероватно усвојити неке суботе или недеље у касним поноћним часовима, затим ће га буновни Председник Републике потписати у освит зоре, да би већ раним јутром могао да ступи на снагу. На основу онога што смо до сада сазнали о овом законском пројекту, а то смо и објавили на веб сајту и фејсбук профилу Новог синдиката здравства Србије, више од две трећине од укупног броја запослених у здравственој делатности биће „гурнути“ у најниже платне групе и разреде и сурвани у још већу социјалну беду од ове у којој сада живимо.

Као треће, радимо у очајним условима.
Средњевековни „хошпитаљи“ су светао пример организације и ефикасности као и кадровске попуњености у односу на неке референтне и акредитоване здравствене установе у Србији данас. НЕМА КО ДА РАДИ! Недостају нам кључни специјалистички кадрови, медицинске сестре и здравствени техничари, спремачи и сервирке, техничко особље на одржавању виталних система за функционисање установа, дакле недостају нам они који на грбини вуку посао, а смањили су им плате за 20%. Али, зато је здравство Србије пребогато клиничким испитивачима лекова – вивисектори и експоненти фармацеутског капитала, политички постављених кадрова у здравству од нивоа главне сестре одељења па навише, менаџера насилника и саветника са јаким песницама, начелника непостојећих одељења, како медицинских тако и немедицинских служби, ухлебљених апаратчика који не раде ништа и паразитирају.

Као четврто, немамо с’чим да радимо, а ни да се заштитимо на раду.
Да ли је ово уопште потребно образлагати? Хајде само нешто да кажемо… Немамо оно чиме се лечи, али су болнице препуне свега онога од чега постају болесни чак и они који раде у њима. Имамо празне балоне, мехурове од сапунице типа „процедуре пута лека“, „комисије за интерне ревизије и контроле“, „одборе за безбедност и здравље на раду“, „посебна радна тела за сузбијање интрахоспиталних инфекција“, „саветодавце за заштиту од мобинга“, „заштитнике права осигураника – пацијената“….а све ово лажно и нестварно, као у неком филму „црног таласа“

Као пето, у здравству има много мазохизма и садизма.
Много више мазохизма. Десетине хиљада запослених у здравству пристаје да буде жртва, да се над њима иживљава, да их вређају, понижавају и злостављају полуљуди и одљуди на којекаквим „функцијама“. И дрхте запослени у здравству, понижени и ојађени, дрхте од страха и немоћи пред силницима, „тигровима од папира“, мезимцима и љубимцима. А ЗБОГ ЧЕГА?
Ако смо људи, професионалци, родитељи и васпитачи, колегинице и колеге, ако нам је остала мрва људкости и зрнце достојанства, покажимо га више, побогу!

НОВИ СИНДИКАТ ЗДРАВСТВА СРБИЈЕ СЕ НЕ ПОВЛАЧИ! Ми остајемо на линији, на последњој линији одбране после које више неће бити повратка и зато морамо издржати. Морамо издржати и због оних који не желе да се предају и због оних који су одавно дигли руке од себе.
Проблем је мобилизација, колегинице и колеге. Све је слабији одзив када вас позивамо из акције у акцију. Можемо да схватимо бојкот тзв. синдикалних акција када вас у „синдикалну борбу“ позову „прослављени и дични“ репрезентативни синдикати. Њима више не верујете јер знате да су они под контролом послодавца и Министарства здравља, да су у „дилу“ са руководствима здравствених установа и најгорим шљамом који се окупио у здравственој делатности. Они су грдило свог лица давно показали. Али зашто се не одазивате на акције Новог синдиката здравства Србије? Ми смо од свог оснивања прогоњени, малтретирани, кажњавани, забрањивани, због тога што смо се искрено синдикално борили за добробит запослених у здравству и напредак здравственог система као целине. Ако су нас кажњавали сви режими, али баш сви, зашто нас кажњавају запослени у здравству, наше колегинице и колеге због којих смо ризиковали превише тога – ово кажемо без икакве патетике?!

До краја јануара 2015.године биће одржана седница Председништва Новог синдиката здравства Србије, а затим и координациони састанак председника свих синдикалних организација које чине НСЗ. Као и увек до сада, пажљиво ћемо саслушати глас и мишљење свог чланстава. Уверен сам да ћемо заузети исправне ставове, као што смо и до сад чинили, а свакако ћемо одредити реалан и адекватан акциони програм. То ће бити програм борбе за добробит свих нас, запослених у здравству. Ту борбу не може добити САМО руководство овог Синдиката. Ту борбу можемо добити сви ми заједно, сви запослени у здравству.

Када се договоримо,када се огласимо и позовемо, одазови се.

У Београду 09.01.2015.год.

За Нови синдикат здравства Србије
Живорад Мркић с.р., председник

Уколико вам се свидео чланак поделите са пријатељима