Одлука о ступању у штрајк упозорења (29.06.2012.)

– Председник Владе Републике Србије господин Мирко Цветковић
– Министар здравља Републике Србије  Проф.др Зоран Станковић
– Покрајински секретар за здравство, социјалну  политику и демографију АП Војводине др Атила Ченгери
– Градски секретар за здравство, општински  секретар за здравство

На основу чл. 32. ст. 1. тч. 17. Статута Новог синдиката здравства Србије, у складу са
чл. 2. ст 2. и 3. и чл. 3. ст. 2. Закона о штрајку, Председништво Новог синдиката здравства Србије на 22. седници одржаној дана 27.06.2012.год., доноси

ОДЛУКУ О СТУПАЊУ У ШТРАЈК УПОЗОРЕЊА

1. У складу са Законом о штрајку Нови синдикат здравства Србије ступа у штрајк упозорења дана 29.06.2012.год. са почетком у 11 часова. Штрајк упозорења ће трајати до 12 часова наведеног дана, у складу са одредбама Закона. Штрајк ће се одржати у установама гране/делатности здравства, на територији Републике Србије.

2. Захтеви учесника у штрајку су:
1.) Стављање ван снаге Уредбе о корективном коефицијенту и највећем процентуалном увећању основне плате у здравству, у циљу спречавања умањења и овако мизерних зарада у здравственој делатности;
2.) Потписивање колективних уговора код послодаваца чији је оснивач Република Србија од стране министра здравља;

3.) Очување капацитета, људског и материјалног потенцијала јавног здравственог система у Републици Србији, укључујући и стоматолошку заштиту, РХ центре, апотекарске установе, заводе за јавно здравље и институције које се баве медицином рада;

4.) Враћање тарифног суверенитета синдикатима, те у том смислу покретање иницијативе за доношење законског оквира који би омогућио уређивање зарада у здравственој делатности колективним уговорима.

5.) Хитан пријем у радни однос дефицитарних кадрова у здравственој делатности.
3. Штрајк упозорења ће се организованом обуставом рада у периоду од 11 до 12 часова 29.06.2012.год. и окупљањем запослених (у наведеном термину) на погодним местима код послодаваца, у грани здравства на територији Републике Србије, а све у складу са одредбама Закона о штрајку.
4. Нови синдикат здравства Србије захтева од Министарства здравља хитно отпочињање преговора, у складу са одредбама Закона о штрајку.
5. Учеснике у штрајку и Нови синдикат здравства Србије представља Штрајкачки одбор у саставу: Мирјана Бауцал, председник ШО; Зорица Игњатовић, заменица председника ШО; Марко Пешовић, Јован Кулић и Негомир Трмчић, чланови ШО.

Контакт особа је колега Мирјана Бауцал, председник Штрајкачког одбора, тел./факс (011) 3612-588, 3231-581., моб. телефон 066/83 01 835, или Јован Кулић моб. тел. 062/280 426.

У Београду, 27.06.2012.год. За Председништво Новог синдиката здравства Србије

Живорад Мркић, Председник НСЗ
Срђан Недељковић, Потпредседник НСЗ

Уколико вам се свидео чланак поделите са пријатељима

Živorad Mrkić

Živorad Mrkić

Председник Новог синдиката здравства Србије

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *