Одговор Куриру

Дневне новине ‘Курир’, Београд, Влајковићева 8
господин Саша Миловановић, главни и одговорни уредник

На основу чланова 47., 49., 50., чл. 56. и чл. 57. Закона о јавном информисању, Нови синдикат Клиничког центра Србије, Београд, Пастерова бр. 2, кога представља председник синдиката Живорад Мркић, обраћа се главном и одговорном уреднику Дневних новина ‘Курир’ господину Саши Миловановићу овим

ЗАХТЕВОМ ЗА ОБЈАВЉИВАЊЕ ОДГОВОРА

Имајући у виду да је у дневним новинама ‘Курир’ дана 6. септембра 2013.год., у броју ‘Курира’ 3 573, на осмој страни објављен новински чланак под насловом ‘Синдикати од Клиничког центра узели 700 000 €’, који је потписан ‘екипа Курира’, а полазећи од чињенице да су у наведеном тексту објављене грубе неистине, непотпуне и нетачне информације у односу на председника Новог синдиката КЦС Живорада Мркића и председника Градске организације НСЗ за Београд, као и члана Извршног одбора НС КЦС Мирјане Бауцал, чиме је грубо повређен правни интерес именованих, као и Новог синдиката КЦС чији су именовани функционери, захтевамо од Вас да у законском року, на 8. Страни, у пуном формату, у истој рубрици, са објављивањем фотографије, објавите наш одговор, у складу са Законом о информисању.

Текст одговора:
Директор Клиничког центра је у стању панике
МИЉКО РИСТИЋ СЕ ПЛАШИ ИСТИНЕ
Живорад Мркић, председник Новог синдиката КЦС, позива полицију и тужилаштво да изврше истрагу у Клиничком центру Србије и приведу правди све који су кршили закон, без обзира ко је прекршилац закона

У тексту ‘Синдикати од Клиничког центра узели 700 000 €’, који је објављен у дневним новинама ‘Курир’ дана 6. септембра 2013.год., Миљко Ристић директор Клиничког центра Србије је изнео ноторне неистине и клевете о Живораду Мркићу, председнику Новог синдиката КЦС и Новог синдиката здравства Србије и Мирјани Бауцал, председници Градске организације НСЗ за Београд. Димензије ових подмуклих неистина, инсинуација и обмана јавности нас упућују да за то постоји неки разлог који се тиче самог Миљка Ристића и његове очито немирне савести. Ствар је једноставна, Миљко Ристић се плаши истине. Исто тако, знајући колико је безакоње обележило његово ‘директоровање’ у Клиничком центру Србије, Ристић је у паници јер зна да је Нови синдикат КЦС-а поднео против њега две кривичне пријаве и више тужби надлежним судовима. Уплашен да ће га стићи праведна казна, Ристић је кренуо у ‘медијску контраофанзиву’, која је гротескна и потпуно неистинита.

Основни проблем директора Ристића је тај што је Нови синдикат Клиничког центра Србије на конференцији за медије ‘Ко уништава Клинички центар Србије?’ (22.08.2013.год.) изнео документовану истину о противзаконитим поступцима и недопустивом деловању управе КЦС-а на челу са Миљком Ристићем.

Исто тако, директор Ристић је упознат, то није ни сакривано, да је Нови синдикат КЦС доставио документацију о Ристићевим противзаконитим радњама Министарству здравља, Влади Републике Србије, тужилаштву, Управном одбору Клиничког центра Србије, Одбору за здравље и породицу Народне Скупштине и другим надлежним инстанцама. За разлику од Миљка Ристића, који ни за једну своју тврдњу није изнео одговарајућу документацију, Нови синдикат КЦС има обимну документацију о Ристићевим противзаконитим радњама, као и уверење да ће Ристић завршити тамо где му је и место – у складу са законом.

Потпуна је неистина да месечна примања Живорада Мркића и Мирјане Бауцал достижу 500 000 динара. (‘… месечни приходи овог брачног пара достижу 500 000 динара.’). Та информација је толико нетачна да је то гротескно.

Такође, потпуна је неистина тврдња Миљка Ристића да Градска организација Новог синдиката здравства Србије за Београд плаћа Живораду Мркићу и Мирјани Бауцал било каква ‘примања или зараду’. Таква зарада не постоји и никакве се уплате не врше у том смислу.
Миљко Ристић не зна ни где му запослени раде. Живорад Мркић и Мирјана Бауцал никада нису радили ‘у амбулантама’, штавише колегиница Бауцал је административни радник, па самим тим и не ради ‘у амбулантама’, већ је дуги низ година радила у Служби за социјалну медицину и Управи и секретаријату КЦС-а.
Ристић је изнео потпуно нетачну тврдњу да ‘Жика осам година не ради свој посао анестетичара’, јер Живорад Мркић је 2008.год. одлуком управе КЦС-а распоређен са посла анестетичара на послове сарадника-координатора у Одељење за стручно усавршавање, тако да се бавио својим послом који му је одредила управа КЦС-а, а не послом анестетичара.

Инсинуације и клевете да се ради ‘… о неупућеним људима који желе да управљају КЦС’ или изјава да ‘Живе као у лоју и мобингују’ довешће до покретања још једног судског поступка против Миљка Ристића. Све што је Миљко Ристић изјавио говори највише о њему, његовој личности и карактеру.

Истина је да су синдикални представници у Клиничком центру Србије плаћени у складу са Законом о раду, Законом о платама запослених у државним органима и јавним службама и Појединачним колективним уговором за Клинички центар Србије. О синдикалном раду се воде посебни карнети, достављају се Служби за финансијске послове КЦС-а и врши се исплата у складу са Законом. Ми позивамо надлежне државне органе да провере да ли је Миљко Ристић, као директор Клиничког центра Србије у овом случају поступао по Закону, јер он је једини одговоран за пословање Клиничког центра Србије. Ако овде постоји неки законски прекршај могао је да га направи само Ристић, јер је он одговоран за све исплате у КЦС-у. Јадно је да Ристић тврди да су ‘Синдикати од Клиничког центра узели 700 000 €’. Ми ћемо захтевати да полиција испита ове наводе директора Миљка Ристића о ‘узетих 700 000 €’.

Међутим, суштинска је истина да је Миљко Ристић и управа КЦС-а направила дуг КЦС-а у првих шест месеци ове године у износу од милијарду и сто милиона динара
(1 085 691 926,60 динара, ‘Преглед неизмирених обавеза у периоду јануар-јун 2013.год.’ бр. 04-2377/13, Служба за економско финансијске послове КЦС). Због оволиког дуга Управни одбор КЦС-а је одбио да на седници одржаној у јулу т.г. усвоји Финансијски извештај КЦС-а. Ово је питање на које Ристић треба да одговори.

Истина је да је Миљко Ристић ‘наследио’ од предходне управе КЦС-а 1 165 223,62 евра, 745 588,01 амерички долар, 33 754,00 швајцарских франака, 20 963,64 британске фунте и 850,34 канадска долара (‘Стање средстава на девизном рачуну на дан 01.11.2012.год.’, Служба за економско-финансијске послове КЦС). Ради се о девизним средствима из сопствених прихода КЦС-а, која су потпуно слободна, ничим оптерећена. Од 15. маја 2013.год. до данас Нови синдикат Клиничког центра Србије званично захтева извештај о томе шта се дешава са овим новцем и за шта се он троши. И поред више званичних дописа, Синдикат до данас није добио одговор. Зашто се упорно ћути о овом новцу ? Питање на које Ристић треба да одговори.

Истина је да се анализом финансијских извештаја, који се односе на сопствене приходе Клиничког центра Србије, за период децембар 2012. – март 2013.год. примећено да недостаје сопствених средстава, у укупном односу сопствени приходи – расходи, у износу од читавих
40 125 005,60 динара. Како је могуће да по овом основу Клинички центар Србије има мањак од 40 125 005,60 динара? Захтевали смо од директора Ристића да нам ово објасни и да нас службено обавести о насталом мањку. Од 15. маја т.г. до данас нисмо добили одговор од директора КЦС и поред више пута поновљених званичних захтева. И на ово питање Ристић треба да одговори.

Истина је да директор Ристић и управа КЦС-а упорно избегавају Закон о јавним набавкама, те се знатан део набавки лекова, санитетског материјала и потрошног материјала у КЦС-у набавља путем реверса, уместо путем законских тендера. Ово представља катастрофално кршење Закона о јавним набавкама, а отвара и питање укупног дуга Клиничког центра Србије, јер се дуг настао по основу узимања робе путем реверса не види у овом моменту, него ће се појавити касније. Ово питање укупног износа дуга КЦС-а је утицало на Управни одбор КЦС-а да одбије да прихвати Финансијски извештај КЦС-а за првих 6 месеци ове године. Дакле, у Клиничком центру Србије се масовно крши Закон о јавним набавкама. Зашто је то тако, треба да одговори Миљко Ристић.

Истина је да је Миљко Ристић примио у радни однос на одређено време у периоду од 5. новембра 2012.год. до 15. маја 2013.год. 219 први пут новозапослених особа у КЦС-у. Ово је просто невероватно, јер у КЦС-у већ ради око хиљаду запослених на одређено време, који су нам заиста неопходни (ради се углавном о медицинским сестрама, спремачима и сервиркама) и чије зараде највећим делом плаћамо из сопствених средстава. Зашто је, онда, примљено још 219 новозапослених када Министарство здравља то није одобрило и када се поставља питање да ли можемо све новозапослене да финансирамо? У исто време, многи запослени у КЦС-у раде ‘на одређено време’ већ 5,6,7 и 8 година, што је грубо кршење Закона о раду који дозвољава рад на одређено време само у прописаним случајевима и најдуже у року од годину дана.Због овог фрапантног кршења Закона о раду Нови синдикат је тужио КЦС и Миљка Ристића. Наиме, за 321 запосленог у КЦС-у на одређено време, који испуњавају услове за заснивање сталног радног односа, Нови синдикат КЦС је поднео тужбу за њихов пријем у стални радни однос.
Истина је да Миљко Ристић предузима незак

Уколико вам се свидео чланак поделите са пријатељима