ОБАВЕШТЕЊЕ НОВОГ СИНДИКАТА ЗДРАВСТВА У ВЕЗИ АКТУЕЛНИХ ПИТАЊА ОД ЗНАЧАЈА ЗА ЧЛАНСТВО

ПОШТОВАНЕ КОЛЕГИНИЦЕ И КОЛЕГЕ,

Човечанство се налази у глобалној кризи највишег нивоа, која је донекле упоредива само са пандемијом ”шпанске грознице” 1918. год., која је тада однела 50 милиона људских живота (по неким ауторима и знатно више од тога…).

Пандемија болести Covid-19 се проширила невероватном брзином преко свих меридијана, уз чињеницу да је стручна јавност глобално себи дозволила да је потцени (уз изузетак одлучног реаговања Кине, Јужне Кореје, Јапана и још свега неколико земаља …). Коначно и неизбежно, пандемија је дошла и на територију наше земље. Током свог рапидног ширења, пре доласка у нашу отаџбину, зараза је већ читаве државе и народе завила у црно, остављајући ужасан траг масовног умирања.

Од лекара, медицинских сестара-техничара, радиолошких техничара, лабораната, спремачица на инфективним клиникама и одељењима на којима се лече оболели од ове пошасти, од возача санитетских аутомобила… очекују се надљудски напори, заправо дела професионалног хероизма и пожртвовања.

И то је оно што здравствени радници, у јавном здравственом систему Србије, чине и јесу. ОНИ СУ ПРИМЕР ЕПСКОГ ХЕРОИЗМА И ГОТОВО МИТСКОГ ПОЖРТВОВАЊА ДАНАС, НА ПОЧЕТКУ ТРЕЋЕГ МИЛЕНИЈУМА.

Међутим, у условима без преседана у новијој историји и проглашеног неопходног ванредног стања на територији Републике Србије, уз сво испољавање професионализма и одлучности, здравствени радници у Србији су се нашли пред низом недоречености организационе и правне природе које их додатно муче: проблеми са чувањем и старањем о деци самохраних родитеља или породица где су и мајка и отац обавезно радно ангажовани, проблеми запослених у здравству који су у таквом здравственом стању да би њихово инфицирање на радном месту могло довести до најтежих облика болести, ситуација где запослени у здравству имају супружника, дете или другог члана породице који има посебне потребе или је корисник туђе неге и помоћи, као и проблеми везани за раднике којима је утврђена умањена радна способност, као и старијих запослених, чије године живота предствљају ризик по себи, па све до проблема доласка на посао и повратка са посла запослених који живе даље од установе у којој раде, а немају сопствени аутомобил.

Дакле, Нови синдикат здравства Србије вам овде само преноси документ ”Детаљно објашњење права и обавеза радника и послодаваца у току ванредног стања”, који је објавило Министартсво за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

ТО ШТО НОВИ СИНДИКАТ ЗДРАВСТВА ПРЕНОСИ ОВАЈ ДОКУМЕНТ, НИКАКО НЕ ЗНАЧИ ДА СМАТРАМО ДА СУ РЕШЕЊА КОЈЕ ЈЕ МИНИСТАРСТВО ЗА РАД ИЗНЕЛО У ОВОМ ”ДЕТАЉНОМ ОБЈАШЊЕЊУ” ДОБРА, ЧАК НИ ОПТИМАЛНА.

Сматрамо да овде има недоречености, волунтаризма, нејасних, факултативних одредби, које никога конкретно не обавезују на јасно и детерминисано поступање, поготово не послодавце. Сматрамо да су многа решења требала бити недвосмислена, конкретна, имперетивна.

НАПОМИЊЕМО ДА ЈЕ, ПРЕМА ДОСТУПНИМ ИЗЈАВАМА, ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, НА СЕДНИЦИ ОДРЖАНОЈ 2. АПРИЛА 2020.год., ДОНЕЛА УРЕДБУ, КОЈОМ ЈЕ УТВРЂЕНО ДА ЋЕ ЗАПОСЛЕНИМА У ЗДРАВСТВУ КОЈИМА ЈЕ ОДРЕЂЕНА МЕРА САМОИЗОЛАЦИЈЕ ИЛИ КОЈИ СУ НА БОЛОВАЊУ ЗБОГ ЛЕЧЕЊА ОД ОБОЉЕЊА COVID-19, БИТИ ИСПЛАЋЕНА НАКНАДА ЗАРАДЕ У ИЗНОСУ ОД 100%, ШТО СМАТРАМО МЕРОМ ЕЛЕМЕНТАРНОГ УВАЖАВАЊА НАШЕ ПРОФЕСИОНАЛНЕ ГРУПАЦИЈЕ У ОВОМ ТРЕНУТКУ, КАДА МИ ПРЕДСТАВЉАМО ПРВУ И ОДСУДНУ ЛИНИЈУ БОРБЕ ПРОТИВ ПОШАСТИ.

Ово ”Детаљно објашњење” вам преносимо да би сте се упознали како проблеме, који нас као професионалце оптерећују и утичу на наш рад, схвата и разматра Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, у овом кризном тренутку за наш народ и државу.

Нови синдикат здравства Србије предузима неопходне кораке и активности, укључујући и потребне контакте и захтеве упућене социјалним партнерима на свим нивоима, да би се запосленима у здравству пружила неопходна подршка, обезбедила већа безбедност и заштита на раду, као и да би се олакшао огроман терет друштвене и професионалне одговорности, који запослени у јавном здравственом систему, у овој неупоредиво озбиљној ситуацији, носе на својим плећима.

Желим свима вама и вашим најмилијима пре свега добро здравље !

Синдикални  поздрав, са солидарношћу!

Живорад  Мркић с.р.,  председник  НСЗ
У Београду, 04.04.2020.год.

https://www.minrzs.gov.rs/sr/aktuelnosti/vesti/detaljno-objasnjenje-prava-i-obaveza-radnika-i-poslodavaca-u-toku-vanrednog-stanja?fbclid=IwAR2a4M3gnnCP_dN5eQYkLyaHesxjGDZ_mZooIVxINGvLj5g2aqTbAGw_A9E

Уколико вам се свидео чланак поделите са пријатељима