Inicijativa Novog sindikata zdravstva Srbije za usvajanje nacionalnog projekta očuvanja ljudskih resursa u zdravstvenoj delatnosti

Poštovane koleginice i kolege,

na osnovu odluke Predsedništva Novog sindikata zdravstva Srbije sa sednice održane dana 19.09.2019.god., NSZ je podneo inicijativu za usvajanje nacionalnog projekta očuvanja ljudskih resursa u zdravstvenoj delatnosti. Inicijativa je podneta predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, predsednici Vlade RS Ani Brnabić i Zlatiboru Lončaru, ministru zdravlja.

Tekst inicijative smo prosledili predsednicima svih sindikalnih i teritorijalnih organizacija NSZ, elektronskom poštom, dana 27.09.t.g. Sada vam dostavljamo kopiju originalnog teksta, sa zavodnim pečatima državnih organa kojima je upućen.

Da sasvim pojednostavimo, NSZ prepoznaje poražavajuće i krajnje ozbiljne kadrovske probleme u javnom zdravstvenom sistemu Republike Srbije, koji su nastali zbog značajnog odlaska medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara u SR Nemačku, kao i odlaska lekara (posebno specijalista i subspecijalista) u inostranstvo i domaći privatni zdravstveni sektor. Ponovo ističemo da svi vrhunski stručnjaci koji su prešli iz javnog zdravstvenog sistema RS u privatni zdravstveni sektor su podjednako nedostupni većini građana RS kao da su otišli u inostranstvo, zbog visokih cena usluga u privatnom sektoru, pogotovo kada se radi o hirurškim intervencijama i bolničkom lečenju.

Pošto Novi sindikat smatra da nikakve parcijalne ili pojedinačne mere ne mogu sprečiti ili usporiti urušavanje javnog zdravstvenog sistema, predložili smo nadležnim organima i vlastima naše zemlje da se pokrene postupak donošenja nacionalnog projekta očuvanja ljudskih resursa u zdravstvu.

Novi sindikat zdravstva Srbije je svoj doprinos ovom značajnom projektu dao kroz njegovo iniciranje, kao i predlaganje 10 temeljnih postulata projekta, koje mi prepoznajemo i smatramo najbitnijim.

U prilogu vam šaljemo tekst inicijative.

Molimo vas da ga pročitate i proučite, da iznesete vaše zapažanja i primedbe, a posebno vas molimo da sa ovom inicijativom upoznate članstvo našeg Sindikata, kao i druge koleginice i kolege zaposlene u zdravstvu.

Sigurno je da se ova inicijativa treba i može dopuniti i doraditi, međutim u ovom početnom postupku smatrali smo da je potrebno zadržati se na razumnom broju od 10 temeljnih načela.

Očekujemo vaše predloge, sugestije i komentare.

Sindikalni pozdrav, sa solidarnošću!

U Beogradu, 30.09.2019.god.
za Novi sindikat zdravstva Srbije
Živorad Mrkić, s.r., predsednik

 

Ukoliko vam se svideo članak podelite sa prijateljima