БЕЛИ МАНТИЛИ ПОД ВИСОКИМ РИЗИКОМ

На свом радном месту, у Дому здравља Шабац, данас је настрадала наша колегиница медицинска сестра. Органи истраге и медији у овом моменту још увек нису објавили њено име и презиме. Знамо само да је убијена на најсуровији начин, ножем, свирепо и безобзирно. У овом тренутку можемо само да изразимо своју пренераженост због суровости ове трагедије и своје саучешће унесрећеној породици наше колегинице.

Овај трагичан догађај по ко зна који пут отвара питање безбедности запослених у здравственој делатности у нашој земљи. Сада ће вероватно политичари, криминолози, психолози и други стручњаци давати стручне оцене овог суровог догађаја и по ко зна који пут препричавати шта је све требало да се уради а није, док проток времена и друштвена апатија ову трагедију не смести у брзи заборав. А онда ће се, неминовно, десити нова или још гора трагедија, јер ништа неће бити предузето.

Ми смо увек као професионалци истицали да смо физички и психички угрожени на својим радним местима, да се физичке повреде и вербални атаци на здравствене раднике више и не објављују у медијима, јер их је толико много да то више нису вести. С друге стране, мере које треба предузети су познате и у свету се примењују: физичко обезбеђење, довољан број радника службе обезбеђења, паник тастери, видео надзор, обука здравственог особља за смиривање агресивних ситуација, адекватну комуникацију и понашање у оваквим ситуацијама, стално понављан захтев струке за статусом службеног лица…

Апелујемо на Владу Републике Србије, Министарство здравља, локалне самоуправе и друге осниваче здравствених установа да напокон прихвате предлоге и иницијативе струке и праксу која већ постоји у многим савременим земљама света када је у питању телесна и психичка безбедност запослених у здравственим установама. У противном наставићемо да бројимо убијене на радном месту, а модрице, убоје, преломе и псовке у овој земљи више нико и не броји.

Такође, позивамо све колегинице и колеге запослене у здравству да схватимо да је давно прошло крајње време да наступимо заједнички као професија и приморамо оне који су одговорни да нашу безбедност схвате озбиљно.

Уколико вам се свидео чланак поделите са пријатељима