БЕЛИ МАНТИЛИ ПОД ВИСОКИМ РИЗИКОМ

На свом радном месту, у Дому здравља Шабац, данас је настрадала наша колегиница медицинска сестра. Органи истраге и медији у овом моменту још увек нису објавили њено име и презиме. Знамо само да је убијена на најсуровији начин, ножем, свирепо и безобзирно. У овом тренутку можемо само да изразимо своју пренераженост због суровости ове трагедије и своје саучешће унесрећеној породици наше колегинице.

Овај трагичан догађај по ко зна који пут отвара питање безбедности запослених у здравственој делатности у нашој земљи. Сада ће вероватно политичари, криминолози, психолози и други стручњаци давати стручне оцене овог суровог догађаја и по ко зна који пут препричавати шта је све требало да се уради а није, док проток времена и друштвена апатија ову трагедију не смести у брзи заборав. А онда ће се, неминовно, десити нова или још гора трагедија, јер ништа неће бити предузето.

Ми смо увек као професионалци истицали да смо физички и психички угрожени на својим радним местима, да се физичке повреде и вербални атаци на здравствене раднике више и не објављују у медијима, јер их је толико много да то више нису вести. С друге стране, мере које треба предузети су познате и у свету се примењују: физичко обезбеђење, довољан број радника службе обезбеђења, паник тастери, видео надзор, обука здравственог особља за смиривање агресивних ситуација, адекватну комуникацију и понашање у оваквим ситуацијама, стално понављан захтев струке за статусом службеног лица…

Апелујемо на Владу Републике Србије, Министарство здравља, локалне самоуправе и друге осниваче здравствених установа да напокон прихвате предлоге и иницијативе струке и праксу која већ постоји у многим савременим земљама света када је у питању телесна и психичка безбедност запослених у здравственим установама. У противном наставићемо да бројимо убијене на радном месту, а модрице, убоје, преломе и псовке у овој земљи више нико и не броји.

Такође, позивамо све колегинице и колеге запослене у здравству да схватимо да је давно прошло крајње време да наступимо заједнички као професија и приморамо оне који су одговорни да нашу безбедност схвате озбиљно.

Уколико вам се свидео чланак поделите са пријатељима

Živorad Mrkić

Živorad Mrkić

Председник Новог синдиката здравства Србије

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *