САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ СИНДИКАТА ЈАВНИХ СЛУЖБИ

– Унија синдиката просветних радника Србије
– Нови синдикат здравства Србије
– Синдикат радника у просвети Србије
– Грански синдикат просветних радника Србије „Независност“
– Нови синдикат БАС Београд

Унија синдиката просветних радника Србије, Нови синдикат здравства Србије, Синдикат радника у просвети Србије, Грански синдикат просветних радника Србије ”Независност” и Нови синдикат БАС Београд организују једнодневни штрајк и протестну акцију ”Јавне службе – јавно добро. Одбранимо јавно добро!” Протестна акција ће се одржати 28.09.2018.год. са почетком у 12.00 часова, испред зграде Владе Републике Србије, угао улица Кнеза Милоша и Немањине у Београду.

Протестном акцијом ”Јавне службе – јавно добро. Одбранимо јавно добро!” синдикати – учесници желе да упуте јасну поруку Влади РС, као предлагачу, да захтевају повлачење из процедуре предлога ”Закона о запосленима у јавним службама” и да имају намеру да одлучно наступе против овог противуставног и дискриминаторног законодавног пројекта.

Зашто је овај предлог Закона неприхватљив за запослене у јавним службама? Зато што је изразито неправедан и од запослених у јавним службама прави грађане другог реда. Он је у својој суштини ”специјални закон о раду за запослене у јавним службама”, дакле за запослене у просвети, здравству, социјалној заштити, култури и научно-истраживачкој делатности. Ова групација грађанки и грађана Србије би овим неприхватљивим Законом, ако он буде донесен, била изопштена из радноправног система Републике Србије уређеног Уставом, Законом о раду, ратификованим конвенцијама Међународне организације рада и системом колективних уговора. Овај Закон би изузео запослене у јавним службама из система заштите права запослених и од њих направио легализоване надничаре.

Последице Закона би биле да послодавци запосленима у јавним службама више не би биле установе или организације у којима су потписали уговоре о раду, већ – ”јавна служба”. Ово значи да у суштини престаје дејство уговора о раду који су потписали запослени и послодавац, да је он ”на располагању” ресорном министарству, да се поништава уставно право грађана на слободан избор рада. Неколико стотина хиљада запослених у јавним службама постају људи без радних права. Они могу бити распоређени мимо своје воље на друге послове, на послове друге врсте и другог нивоа образовања, у друго место рада до 50 километара удаљености (по потреби и даље…), на послове нижег образовног нивоа, затим на послове друге врсте за које нису потписали уговор о раду, чак и у другу јавну службу. Тиме запослени нема сталног послодавца, не зна који су његова права обавезе и одговорности, који је његов радноправни статус, он постаје пука марионета без своје воље и може бити распоређен, премештен, преузет, ”достављен” било где и код било ког послодавца, као да је пуки објекат располагања, а не слободно људско биће.

Због овог грубог гажења права запослених и читавог корпуса људских права на основу рада, због овог довођења стотина хиљада грађана Србије у статус грађана другог реда, због дискриминације колосалних размера, због обезличења људских бића и њиховог свођења на ”пионе” у рукама свемогућег оснивача (Владе РС, ресорног министра…), због овог изопштења хиљада из радноправног система који је на снази у овој земљи, због стављања запослених у стање суштинске изолације у односу на њихова основна права, синдикати учесници подижу свој глас протеста и одлучности да бране своја права, али и јавне службе у којима раде и високе друштвене вредности које ове службе заступају.

Синдикати организатори протеста

 

Уколико вам се свидео чланак поделите са пријатељима

Živorad Mrkić

Živorad Mrkić

Председник Новог синдиката здравства Србије

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *